Câți bani îți trebuie pentru un trai decent în România

Am prins niște discuții pe Facebook despre banii necesari pentru un trai decent în România, prin diferite orașe. Și discutam și eu recent cu prietenii de faza asta, că e o ruptură gravă între salariul mediu pe economie de la noi și necesarul real pentru a trăi acceptabil la noi.

Ca idee, eu îmi notez lunar cheltuielile pe categorii, ca să știu dacă sparg bani aiurea. Nu avem rate de plătit, avem casa noastră, deci sunt cheltuielile constante cele pe care le trec în Cashbase. Pe ultimul an în cel mai bun caz am cheltuit minim 4500 de lei lunar pe utilități, mâncare, ieșit în oraș, mașină și educație, că avem 2 fete. Și nu ieșim prea des în oraș.

În lunile cu cheltuieli mari, de exemplu iarna, am ajuns și pe la 7000-8000 de lei, dacă a mai apărut și câte o defecțiune la mașină, ceva de reparat în casă, o ieșire de weekend la munte.

E normal să fie luni mai încărcate, mai ales când vin concediile, îți mai cumperi haine, apar cheltuieli neprevăzute, se strică mașina, dar din ce am analizat eu, cam 1000 de euro ar fi minimul pentru un trai decent la noi,  fără rate la bănci și fără a cheltui aiurea banii.

Știu că sunt familii care trăiesc cu 1500-2000 de lei pe lună, deși sincer să fiu nu știu cum reușesc, că nici noi nu ne spargem în figuri și suntem atenți cu banii.

Voi de câți bani ziceți că e nevoie pentru a trăi decent în România?

Recomand eMAG pentru cumpărături online.

23 Comentarii

 1. Hai sa fim realisti, la nivel general, conceptul de a trai „decent” este un lux pentru majoritatea romanilor care se chinuie sa supravietuiasca de pe o zi pe alta, indatorati pana peste cap la banci (camatarii legali)…deci totul e relativ, unii pot spune ca pot trai decent si cu 1000 de lei pe luna, altora nu le ajunge nici 5000 lei, depinde de nivelul de dezvoltare, de pretentiile fiecaruia si stilul de viata. In tarile subdezvoltate cu un nivel ridicat de mediocritate si analfabetism nu se va intampla vreodata aceasta schimbare, sa se ajunga la acelasi nivel de trai cu celelalte tari civilizate pentru ca NU SE DORESTE asta. Multi se complac in situatie, de aceea sunt salariile de mizerie in majoritatea domeniilor de activitate. Sunt interesele prea mari ale altor natii care vor sa ne subjuge si exploateze la maxim. Poi unde se mai gaseste munca atat de ieftina in Europa ca in Romania si Bulgaria, eventual si in imprejurimi? Cu toate ca cerintele la angajare sunt destul de mari, sa ai studii superioare, aptitudini deosebite si experienta, oferta nu este pe masura, raportandu-ne la standardele europene. Acum toti corporatistii iti promit perspective de avansare, formare profesionala, castiguri substantiale, dar de fapt te manipuleaza si inrobesc, determinandu-te sa fii supus si resemnat, cu un program care-ti ocupa mai toata ziua. Treziti-va la realitate! Noi nu stim sa traim decent…

  (3)
 2. Cronicarul are dreptate. Am vazut si eu treaba asta. Cu cat ai mai mult, cu atat cheltui mai mult. Nu pot sa-mi dau seama cum. Iar marea parte a cheltuielilor, indiferent de cat este de mare venitul, este pe mancare. Nici asta nu pot sa inteleg, pt ca n-am trecut pe caviar in niciun caz.

  (0)
  1. Păi treaba e cam așa, crește nivelul de trai, cresc pretențiile. Nu mai vrei la mare la Costinești câte 5 în cameră, vrei Grecia/Bora Bora/Thailanda, suită de lux.

   Nu mai vrei să mergi cu autobuzul sau Dacia aia din 78, vrei Opel/Audi/Porsche.

   Nu mai vrei blugi din piață, ci haine de la Armani. Și lista continuă.

   Evident, trebuie să existe un echilibru, adică de la o sumă de bani în sus diferențele între mărci țin mai mult de marketing, ideea e să găsești produsele care îți oferă cea mai mare satisfacție raportat la costul lor.

    

   (0)
 3. Dupa estimarile mele, o persoana are nevoie de aprox. de trei ori salariul mediu net la nivel de tara (deci 5500-6000 lei net) pt o rata/chirie la casa (culmea, daca iti iei prin Prima Casa pe 30 de ani rata va fi mai mica decat chiria…), o rata la o masina (cu cheltuielile anuale media la o masina normala e in jur de 1000-1200 lei, la un plin pe luna), facturi…pana acum am adunat vreo 2500-3000 lei doar rate si facturi. Mancare 1000 lei pe luna, iesit in oras 500 lei, in medie o nunta sau un botez la 2 luni (6 evenimente pe an) deci inca 500 lei sa zicem, si inca 500 lei mediu lunar pt haine si iesiri gen concediu. La doua persoane cheltuielile se amortizeaza altfel si atunci un 8000 lei net cumulat e suficient. Calculul are in vedere toate conditiile necesare unei independente insa fara a considera case sau masini scumpe.

  (0)
  1. Ionuț -și dacă ne uităm la veniturile clasei medii, rezultă că mai avem mult până când majoritatea românilor vor trăi decent. Știu, e și vina lor uneori, că mulți se complac în joburi prost plătite și nu trag pentru a urca.

   (0)
 4. Cazul meu,  cam 1500 lei pt. 1 persoana impartite asa:

  750 chirie

  200 utilitati + net

  100…150 lei benzina

  200-300 mancare (+ bonuri de masa)

  100 altele (haine, etc)

  Nu punem asigurare la masina, revizie, o excursie, in cele de mai sus. Ca asa sari de 2000.

  (0)
   1. Mananc putin si chestii banale, nimic fancy, iar in oras 1 data la cateva luni. Am ajuns sa fiu fanatic la pus bani deoparte, daca nu pun 50% intr-o luna intru in panica, si reusesc sa strang pana la 60% din venit pe luna. Deci cam trebuie undeva la 1800 lei pt. trai ok in Iasi.

    (0)
  1. Decent înseamnă să nu îmi fac griji că nu am ce mânca, să nu mă uit la o haină și să spun că lasă, poate luna următoare, să pot ieși măcar un weekend undeva pe lună, să nu jonglez cu banii pentru a plăti utilitățile, din astea.

   (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *