fbpx

Economisim si noi mai cu talent?

Știati că în ianuarie 2011 economiile românilor au fost cu 2% mai mici față de luna anterioară? Cu alte cuvinte, în loc sa economisim și noi un ban pentru zile negre am cheltuit chiar si o parte din banii strânși până acum.

economii

De unde să economisim, veți spune, deja am strâns cureaua la maxim. Așa să fie oare? Obișnuiam să fiu și eu printre cei care se plâng că nu au de unde, nu au cum, nu se poate domnule, nu este și gata. Ei bine, comportamentul meu a început să se schimbe în momentul în care am aflat că urmeaza să avem încă un membru în familie.

Nu vreau să credeti că sunt genul care sparge toți banii pe care îi are, din contră, in cercul meu de prieteni eu eram cel de la care te puteai împrumuta când aveai o problemă urgentă. Totuși, nu am reusit niciodata să înmultesc banii, să fac economii reale. Mereu apăreau ocazii ce nu trebuiau ratate si produse ce meritau cumpărate. Totul până când a aparut Diana în familia noastră. Brusc, prioritătile s-au schimbat, iar realizarea de economii a devenit obiectivul suprem. Când ai un copil mic prima grijă este să te asiguri că îi este lui bine, tu treci pe locul 2.

Săptămâna asta BCR a lansat o campanie prin care ne încurajează să facem economii, campanie care pică la țanc cu ce vrem noi sa facem. Vrem sa economisim bani, avem motivul pentru a face economiile (stabilitate financiară), avem unde să ne depunem economiile făcute – Depozitul SUCCES BCR, nu ne mai trebuie decât metodele prin care sa economisim banii.

Timp de o lună de zile vom incerca să facem economii. Metodele de reducere a cheltuielilor la care m-am gandit eu pentru luna asta:

  • Reducerea cheltuielilor cu mașina – voi merge mai mult pe jos la job, mai ales ca e aproape de casă. Vom face mai multe plimbari pe jos, iar mașina va fi folosita doar pentru cumpăraturi, 1 data pe săptămână, plus iesirile pe distanțe mai mari cu bebe. Dacă dă căldura poate scot și bicicleta din hibernare.
  • Reducerea cheltuielilor cu alimentele – am remarcat ca încă mai cumpărăm alimente pe care nu le consumăm si ne trezim dupa 1 săptamână că trebuie aruncate. Luna asta vom cumpara alimentele pe baza unui meniu realizat săptămânal, adica vom cumpăra exact ce avem nevoie. Prefer să merg mai des la cumpărături decât să arunc 1/2 din frigider.
  • Reducerea cheltuielilor cu viciile. Nu mai am asa de multe vicii ca înainte, dar cred ca aș putea renunta pentru o luna la berea cu care m-am obisnuit o data la 2-3 zile, poate reusesc chiar să cresc consumul de apă plată. Apropo, fumătorilor, acum ar fi un moment bun să vă lăsați de fumat, ținând cont de prețul la care au ajuns să fie vândute tigările. Ouch, cred că doare.
  • Reducerea cheltuielilor cu facturile. Nu am cum sa reduc factura la întreținere (nu as vrea să îngheț în casă), dar pot să ma asigur că nu platesc la telefonul mobil mai mult decât am nevoie. Voi ajusta abonamentul după media minutelor consumate pe ultimele trei luni si voi avea grijă să nu fac cost suplimentar. In plus voi verifica ca becurile să fie stinse când nu e nimeni în cameră, voi cumpăra becuri economice, voi avea grijă să nu adorm cu televizorul deschis, voi inchide televizorul din buton, voi scoate din priză toate aparatele care nu sunt folosite. Bonus, voi repara instalatia de apă la baie pentru a nu mai avea pierderi.

Aveti si alte sugestii de reducere a cheltuielilor pentru o familie obisnuită? Întreb și eu, poate îmi dați o mână de ajutor sau poate vă apucati si voi de făcut economii, alături de noi.

Băgăm si noi banii economisiti intr-un depozit peste o luna sau ne plangem în continuare că nu avem de unde să economisim, că viața e grea si că nimeni nu vrea să ne ajute?

Recomandă

11 Comentarii

  1. Salut,putem economisi daca nu mai cumparam de la hotii din supermarket,exista un depozit cu vinzare pe bd Timisoara,Marine Enterprises unde cascavalul costa intre 13 si 18 ron,kaizer 14-17 ron,etc pe linga hotii din Carrefour,Cora etc sunt preturi la jumatate de pret si culmea de la aceeasi producatori,ar trebui raspindit mai mult acest mesaj pt a boicota vinzarile superhotilor pt a scadea si ei preturile.O zi buna

  2. De acord cu toata povestea asta cu economiile. Pe de alta parte, numai mie mi se pare ca ne ducem la vale tot strangand cureaua si cautand noi metode de a face asta, in loc sa luptam pt modul de viata cu care ne-am obisnuit si sa depunem mai mult efort pt a castiga mai mult – ne pastram un anume mod de viata, eventual il imbunatatim? Stiu ca e greu, poate imposibil in multe cazuri, dar nu aud prea des ideea asta.

    • Observaţia ta e bună, dar de regulă mai mulţi bani înseamnă mai mult timp alocat muncii, mai puţin timp cu familia, mai mult efort. Asta te duce la stabilirea unor priorităţi: ce contează mai mult, să ai ultimul model de maşină sau să poti face excursii în fiecare weekend? Să mănânci zilnic în oras sau să îţi vezi copilul cum face primii pasi?….

      E simplu, ce conteaza pentru tine cu adevarat? În fond, banii îi poţi face oricând, dar timpul înapoi nu se mai întoarce.

  3. Ma bucur ca exista familii care pot face economii.
    Si eu fac economie , insa in alt sens: mananc mai putin spre deloc pentru a avea toata luna ce pune pe masa, ma spal pe dinti doar o data pe zi cu pasta de dinti, in rest folosesc sare, nu mai folosesc aspiratorul ci matura.Asta pentru ca sunt bugetar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *