fbpx

Cât de rupți sunt românii de realitatea de pe piața muncii

eJobs.ro, care în lipsă de anunțuri decente de angajare s-a transformat într-o platformă de sondaje online, a publicat rezultatele unui studiu despre schimbarea locului de muncă. Cireașa de pe tort este că 62% din angajații care au răspuns întrebărilor cred că își pot găsi un nou loc de muncă în mai puțin de trei luni. Exceptând situația în care respondenții erau doar absolvenți de liceu sau vizau joburi cu salariul minim pe economie, studiul ăsta arată cât de rupți sunt românii de realitatea de pe piața muncii.

Nu zic că nu se găsesc joburi, dar joburile pe care le găsești ușor sunt cele entry level sau cu salariu jenant de mic sau cele în care ți se cere să faci 15 lucruri odată, pe un salariu sub 2000 lei. Ai peste 5 ani de experiență sau vrei 1000 de euro salariu, dar nu ești programator? Succes cu găsitul unui job mai bun într-o lună. 🙂

22,9% din angajații care au participat la sondaj se declară foarte optimiști privind perspectivele profesionale, considerând că își pot schimba job-ul în mai puțin de o lună, iar 38,6% spun că le-ar necesita între o lună și trei luni să-și găsească un nou job. Alți 19,8% sunt de părere că acest proces ar dura între trei și șase luni, iar 18,7% dintre participații la studiu cred că această schimbare le-ar putea lua peste șase luni.

Din ce știu de la prieteni, că eu nu am mai încercat să îmi găsesc job recent, am ajuns neangajabil, ca să găsești ceva ok, într-o companie decentă, fără colegi sau șefi nebuni și program de lucru infernal, poate să dureze între 6 luni și 1 an, și asta dacă ai și o rețea de contacte pusă la punct, că cel mai bine funcționează în continuare recomandările, mai ales pe funcțiile bine plătite, joburile de pe platformele online sunt mizerii în proporție de 90%, eu selectez Marketing și ei îmi sugerează să mă bag într-un MLM.

E și o problemă de încredere în sine și de adaptare la realitățile pieței, toți ne credem zmei, suntem cei mai tari din parcare, ne putem găsi joburi ușor, până ajungem fără job și ne bucurăm că avem bani puși deoparte ca să trăim minim 6 luni, să nu acceptăm prima ofertă de angajare, doar pentru a avea cu ce achita rata la apartament sau mașină sau a nu dormi prin boscheți.

Cât despre sondajul eJobs, el s-ar fi terminat mult mai repede dacă prima întrebare era eliminatorie și era formulată astfel: V-ați angajat vreodată folosind eJobs?

Recomandă

4 Comentarii

  1. Mi-am găsti job cu ejobs, deși, vorba ta, student fiind… mi-aș fi găsit și umblând cu un flyer în mână 2 0re prin oraș. L-am găsit, l-am păstrat până am învățat câteva chestii (citite și în articolele ce le-ai lăsat aici cu backling), după care l-am dat mai departe.

    Eu consider ejobs o platformă “hai să zicem decentă”. Te poate ajuta să-ți găsești un job (entry level sau poate poate ceva mai avansat), iar cu un pic de determinare, experiență și fler, poți să jonglezi și cu un salariu mai bun, călcând pragul biroului tot de pe ejobs.

    Da acuma… depinde de om.

  2. Nu am folosit niciodata eJobs, dar in ultima vreme a devenit o jena de platforma. Nu stiu cine se ocupa de aceasta mizerie, dar eu personal nu il recomand pentru gasirea unui loc de munca. Si vorba ta, cauti un job in design in Bucuresti si primesc oferte de consilier vanzari sau back office specialist.

    Cat despre joburile bune, cu salarii bune si foarte bune de obicei nu se gasesc pe eJobs sau alte portaluri online. Recomandarile inca functioneaza si cred ca vor functiona in continuare o buna perioada de vreme – in ultimele trei agentii in care am lucrat, marea majoritate a angajarilor s-au facut prin recomandare.

    • Si eu am patit asta cu ei. Dar platforma este ok ca design si functionalitate. Din punctul meu de vedere.

      Pentru joburi in design incearca si jobber.ro sau digitaljobs.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *