fbpx

Jurnalistii de la Adevarul monitorizeaza blogurile

Cele doua posturi legate de razboiul Adevarul-Jurnalul National aparut pe tema “cine hraneste cu literatura mai bine poporul roman?” nu au ramas fara ecou. Mai nou jurnalistii Adevarul monitorizeaza si blogurile, posteaza comentarii anonime in care prezinta situatia, in viziunea lor. Nu e fictiune, se intampla chiar la mine pe blog.

Comentariile:

Carti pe gratis (aproape): Batalia pe pret intre Adevarul si Jurnalul National

New comment on your post #6172 “Carti pe gratis (aproape): Batalia pe pret intre Adevarul si Jurnalul National”
Submitted on 2009/04/25 at 4:13pm
Author : adonai (IP: 89.39.248.2 , cr0.adevarulholding.ro) E-mail : adela————
Comment:
Daca e sa vorbim despre disputa dintre SC Adevarul Holding SRL si Jurnalul ar trebui sa luam in calcul cateva probleme juridice: in primul rand Adevarul este in drept sa publice romanul “Enigma Otiliei” intrucat drepturile de autor ale scriitorului George Calinescu sunt publice. Acest lucru isi gaseste temeiul juridic in prevederile art. 149, alin. 3 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe : “Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care nu au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege.” Astfel, intrucat protectia drepturilor autorului George Calinescu a expirat pana la intrarea in vigoare a Legii 8/1996, opera Enigma Otiliei poate fi publicata de orice persoana.

Enigma Otiliei sau cum se duce jurnalismul la vale

New comment on your post #6588 “Enigma Otiliei sau cum se duce jurnalismul la vale ”
Submitted on 2009/04/25 at 3:50pm
Author : Jurist (IP: 89.39.248.2 , cr0.adevarulholding.ro) E-mail : mo——–
Comment:
Juridic vorbind este foarte clar ca atat Adevarul cat si Jurnalul si oricine in tara asta poate edita Enigma Otiliei fara a datora drepturi nimanui. Copyro a incasat abuziv bani de la Jurnalul, in conditiile in care opera este in patrimoniul universal:

Concret:
Calinescu moare in 1965.
Legea in vigoare Decretul 321/1965 spune clar la art.6. “drepturile se transmit prin mostenire sotului si ascendentilor autorului, pe timpul vietii fiecaruia”
Art.8 “la expirarea termenelor prevazute la art 6, dreptul patrimonial de autor se stinge”
Practic drepturile au trecut la sotia sa care moare in 1993 astfel incat din 1993 drepturile trec in patrimoniul universal.
in 1996 apare legea 8/1996 si care afirma ca “drepturile patrimoniale dureaza tot timpul vietii autorului iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani”
Legea este modificata prin legea nr 285/2004 la art 3 unde se spune foarte clar “durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care NU au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege”
Practic din 2004 se anuleaza prevederea din 1996 prin care la moartea sotiei drepturile ar fi trecut la Copyro.
DIN 2004 opera lui Calinescu ESTE LIBERA DE ORICE DREPTURI.
Atat Jurnalul cat si Adevarul au editat legal aceasta carte, doar ca Jurnaul a platit inutil drepturi la Copyro (care au incasat abuziv acesti bani).
Diferenta este ca Adevarul a anuntat in noiembrie cartea…. in timp ce Jurnalul a anuntat-o abia in aprilie, anunt total lipsit de etica.

Si raspunsul, provenit de la acelasi IP. Ce imi place mie ca sunt de acord intre ei comentatorii astia…

New comment on your post #6588 “Enigma Otiliei sau cum se duce jurnalismul la vale ”
Submitted on 2009/04/25 at 4:25pm
Author : GM (IP: 89.39.248.2 , cr0.adevarulholding.ro) E-mail : galea_20——-
Comment:
Sunt in totalitate de acord cu domnul Jurist si doresc sa mai subliniez inca o data : Copyro nu are nici un drept asupra operei “Enigma Otiliei”, iar Jurnalul National degeaba arunca cu noroi in Adevarul Holding, pentru ca nu au dreptate. Jurnalul se teme de concurenta, ei vanzand opera la un pret mai mare decat dublu.

Poate ar fi totusi cazul ca cineva sa le explice celor de la Adevarul ca atunci cand comentezi de la acelasi IP nu are rost sa te ascunzi si sa folosesti personalitati multiple. Astept si reactia celor de la Jurnalul National.

Recomandă

2 Comentarii

  1. SC Adevarul Holding SRL este in drept sa publice romanul “Enigma Otiliei” intrucat drepturile de autor ale scriitorului George Calinescu sunt publice. Acest lucru isi gaseste temeiul juridic in prevederile art. 149, alin. 3 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe : “Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi si pentru care nu au expirat termenele de protectie calculate conform procedurilor legislatiei anterioare se prelungeste pana la termenul de protectie prevazut in prezenta lege.” Astfel, intrucat protectia drepturilor autorului George Calinescu a expirat pana la intrarea in vigoare a Legii 8/1996, opera Enigma Otiliei poate fi publicata de orice persoana.

  2. Hahaha! de la Jurnalul nu vei avea astfel de reactii. Asta din doua motive. Primul este acela ca noi nu simtim nevoia unor “anonime”. Ne asumam opiniile, ele sunt formate – cel putin in ceea ce priveste subiectul drepturilor de autor la Enigma Otiliei – in urma studierii legilor in vigoare.
    Al doilea este acela ca ne-am conservat bunul simt cu care se naste orice om.
    Acum, sincer (si asta al fi al treilea), cam cat de pueril sa fii sa nu-ti imaginezi ca IP-urile pot fi identificate relativ usor. Mai mult: cine citeste ceva pe un blog sau pe un site probabil ca mai citeste si alte bloguri/site-uri care scriu pe acelasi subiect. Deci va descoperi relativ repede ca exista anumite comentarii postate cu copy/paste in 5-6 locuri. Si difera doar semnaturile.
    Lumea din jur nu conteneste sa ma surprinda prin astfel de lucruri. Partea buna este ca (inca) ma distreaza copios de fiecare data.
    (si mai e ceva: evident ca si noi folosim toate alertele pamantului, evident ca si noi monitorizam aproape tot ce se scrie despre noi. diferenta vine din faptul ca – uzand de aceeasi doza de bun simt pe care o am – am reusit impreuna, eu si oamenii de aici, sa invatam la ce e bun internetul si cum se foloseste el. Si nici macar nu a fost greu!)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *