fbpx

Nu mai lăsați copiii mici în fața televizorului

Ca părinte e tot mai dificil în ziua de azi să ai timp pentru copilul tău. Mereu sunt atâtea lucruri de făcut, plus jobul, plus alte obligații, plus prietenii cu care vrei să te vezi, încât uneori e mai simplu să îți lași copilul în fața televizorului și să te bucuri că nu se mișcă de acolo cât timp tu îți rezolvi problemele.

copii la televizor

Nu mai zic de tablete și de programele educative speciale pentru copii, care sunt promovate tot mai des în ultima perioadă ca fiind bune pentru bebeluși. Toți producătorii spun că programele realizate de ei pentru ăștia mici ajută la dezvoltarea copiilor. O fi, dar contează și vârsta de la care încep să le folosească.

Peste 50 de studii realizate în State din 1999 până acum au ajuns la aceeși concluzie, copii încep să înțeleagă ce se întâmplă pe ecran abia între 1,5 – 2,5 ani. Până atunci ei se uită doar pentru că sunt atrași de culori, de mișcare, de magia ecranului. În concluzie, nu vă mai lăsați copiii în fața televizorului, pot suferi tulburări de comportament, vor avea un somn agitat noaptea, ca să nu mai zic de probleme cu învățatul și atenția, când vor crește.

Luați de citiți, dacă nu mă credeți.

Those studies have found that children don’t really understand what’s happening on a screen until they’re about 2 years old. Once they do, media can be good for them, but until then television is essentially a mesmerizing, glowing box.

Mai multe detalii

Eu chiar mă gândeam ce voi face cu Diana când va crește mai mare. O voi lăsa la televizor un timp limitat, încercând să găsesc programe educative la care să se uite? Eu oricum nu mă uit la televizor și când vine vorba de programe educative pentru copii cred că sunt prea puține, majoritatea promovează violența (Cartoon Network anyone?) sau încearcă să le spele creierul copiilor, manipulându-i să creadă ca au nevoie de anumite jucării complet inutile. Nu mai zic de pauzele publicitare, când copiii parcă sunt hipnotizați de televizor.

De exemplu nu cred că este un canal de desene animate difuzat în România care să fie 100% sigur pentru ăștia mici. Soluția e una singură, dvd-uri cu desene animate pentru a te asigura că știi la ce se uită copii. Cam asta e cu mitul copiilor lăsați la televizor.

Voi ce faceți cu ăștia mici, îi lăsați de capul lor la televizor?

Recomandă

12 Comentarii

  1. Noi nu avem copil, dar prietenii nostri o lasau pe a mica a lor (5 ani) putin la TV. Are povesti si tot felul de filme din astea de copii, la care se uita dimineata, pana isi bea laptele si eventual seara o juma de ora. In rest sunt cu ea in parc, deseneaza, o lasa sa se joace, merge la dans/inot etc.

    • Off topic: Imi pare rau, dar publici prea des. Am fost nevoit sa ma dezabonez de la feed-ul tau RSS. Fara suparare, am sa te citesc din cand in cand direct pe blog, pentru ca imi lasi prea multe intrari in reader si nu e singura tema de care sunt interesat. PS: Poate pui si un articol despre periodicitatea optima (daca exista asa ceva). Numai bine!

      • Numărul de postări variază în funcție de blog și temele abordate. Cât timp numărul cititorilor crește per ansamblu e ok, e normal să fie și cititori care sunt obișnuiți cu mai puține articole. Poate te interesează filtrarea feedurilor pe cuvinte cheie – http://www.feedrinse.com.

  2. Ai punctat foarte bine! E imposibil pentru un parinte sa isi protejeze copilul de mesaje subliminale, chiar si atunci cand acesta se uita la desene animate. Parca desenele nu mai sunt ca pe vremea noastra (seman cu un bunicut cand zic asta), acum totul se reduce la violenta si eroi SF. O solutie ar fi desnele animate pe dvd – cum ai sugerat si tu, dar si migrarea spre carti ilustrate cu eroi mai putin nocivi – noi cel putin asta am facut cu a noastra fetita. Oricum oricat vom incerca sa ne protejam copii nu vom reusi din cauza multidunei de stimuli si mesaje ce sunt trimise de peste tot.

  3. Intamplarea face ca dupa ce am citit articolul tau sa citesc si despre faptul ca celebrul canal YouTube dedicat Sesame Street a fost atacat de hackeri, spart si incarcat cu materiale cu caracter explicit.
    Asadar, atentie si aici.

  4. Fiu-miu are doar 8 luni, are momente când televizoru-i atrage atenţia, da’ nu-l ţine, decât maxim cinci minute, după care se plictiseşte şi se duce la minge sau alte jucării. Am citit acum câteva zile că revistele ,cărţile cu imagini şi cititul poveştilor sunt foarte bune înainte de TV şi iutub.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *