fbpx

Un om rău, dar cu intenții bune

Majoritatea oamenilor care mă cunosc zic că sunt un tip ok, dar mai sunt și unii care spun că sunt arogant, răuvoitor, insensibil la problemele altora. Problema este că eu încerc să ajut atunci când pot, dar de multe ori se exagerează cu cererile de ajutor, și așa ajunge intenția mea bună să fie catalogată ca răutate gratuită. Poate ați pățit și voi asta, ați vrut să faceți un bine și v-ați fript.

Mă uit în jur, sunt mulți oameni care se prefac că sunt amabili cu oricine, zâmbesc foarte mult, dar dar pe la spate te bârfesc și abia așteaptă să ți-o tragă, la modul figurat evident. Eu nu am încredere în oamenii ăștia, sunt prea falși, nimeni nu e fericit 100% din timp, de multe ori în spatele zâmbetului afișat constant se pot ascunde multe frustrări și invidii. Prefer adevărul în față, chiar dacă pe moment doare.

E bine să zâmbești, dar e și mai bine să fii sincer cu tine și cu cei din jur. Și așa ajungem la intențiile bune care mă fac un om rău.

Dacă cineva din cercul de prieteni și cunoscuți îmi cere ajutorul îl ajut, în măsura în care nu e nevoie de un efort uriaș din partea mea și nici nu trebuie să aloc prea mult timp. Să dau un telefon, să trimit un email scurt, să recomand pe cineva altcuiva, să ofer o idee, o perspectivă, o recomandare de aplicație.

Problema apare când după ce îmi ofer ajutorul acel cineva revine, și mai cere ceva suplimentar. o strategie mai detaliată, sprijin pentru a folosi o aplicație recomandată etc. Și iar ajut. Și după aceea tot mai cere, până când descopăr că ajung să pierd câteva ore bune cu ajutatul, fără ca eu să mă aleg cu nimic decât podul plin cu mulțumiri, ceea ce e ok, dar timpul meu e la fel de valoros ca al altora.

Și le spun: Ok, ideea, sfatul, strategia, recomandarea, aplicația nu costă nimic. Dacă vrei să îmi rup x ore din timpul meu pentru a te ajuta, în loc să descoperi singur cum funcționează, să pui tu piesele la un loc, atunci o oră te costă atât.

Și ajung de la o intenție bună să devin un om rău, care nu oferă ajutorul bla bla. Și eu zic că e greșit, sunt prea mulți oameni care nu fac diferența între un mic ajutor și o zi pierdută cu ajutatul.

Ați pățit și voi din astea? Cum procedați cu prietenii care vă cer ajutorul iar și iar, fără să ofere nimic la schimb?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Ajut cat se poate de des, de multe ori mai si evit acest lucru. Deja cei care obisnuiau sa imi ceara ajutorul au inteles ca nu pot sa fie chiar asa de insistenti, asa ca nu prea am mai trecut prin situatia asta asa de des. Singura chestie e ca imi place sa ajut si sa ma implic. Poate e un defect, pierd mult prea mult timp cu asta.

  2. Am rezolvat problema de multe ori destul de simplu: Ai nevoie de ajutor din aceasta categorie. In regula , e gratis, dar atunci cand voi avea timp liber. Daca vrei azi trebuie sa platesti ce trebuie amanat ca timp si plata. Destul de asemanator doar ca formularea cu “ruptul timpului” e abstracta pentru cei care vor lucruri free asteptand sa faca altii ce nu sunt in stare ei.

     

  3. Te asiguri ca sunt la curent cu urmatoarele:

    a) majoritatea timpului esti ocupat si timpul liber e al familiei sau dedicat unui hobby dubios
    b) iti faci programul astfel incat sa prioritizezi pe cei care platesc, ideal la sfarsitul lunii si le faci capul calendar cu volumul imens de placere cauzat de ROI
    c) le povestesti o snoava despre un client fictiv cu care ai ajuns sa te intelegi bine de tot si care te tot batea la cap cu intrebari de genul…, poate empatizeaza.

    Succes!

  4. Dupa parerea mea, daca esti expert intr-un domeniu, faptul ca primesti multe intrebari pe domeniul tau, arata ca ti-ai facut bine treaba. Asa ca poti merge la nivelul urmator in care sa-ti oferi timpul contra cost prin: sedinte individuale sau de grup, carti scrise, articole, webinarii, etc.

    Eu as face analiza a cererilor de acest tip si le-as pune in unul sau mai multe articole ori cursuri. Si atunci cand imi cere ceva, ii dau articolul sau cursul.

    Mai poti face o platforma/ grup de facebook unde sa primesti intrebari si acolo periodic sa oferi raspunsuri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *