Vreți conturi în rețelele sociale? Învățați să le protejați

Mi se pare absurd cum în 2017 toată lumea are cont de Facebook, dar prea puțini știu că nu e ok să aibă o parolă slabă, să NU aibă un număr te telefon adăugat în cont pentru securitate sau să NU folosească adrese de email de pe Yahoo pentru lucrurile serioase. Zilnic primesc mesaje de la oameni care s-au trezit cu conturile de Facebook sparte ori furate de nu știu cine. Când parola ta e 123456 la toate conturile, emailul tău e dezactivat de 2 ani și nu ai nici un număr de telefon setat în contul de Facebook nu pot decât să râd, mai ales dacă ai folosit și un nume fals pentru cont, nu cel din buletin. Dar dacă vreți să vă protejați, uitați câteva sfaturi simple.

În primul rând renunțați la adresa aia de Yahoo folosită din liceu și creați-vă una de Gmail, pe care o adăugați în conturile din rețelele sociale ca adresă de email principală. Dacă nici cele 3 miliarde de conturi de Yahoo sparte nu v-au convins nu știu ce ar putea să o facă. După ce vă creați adresa de Gmail nu uitați de securizarea ei, mai ales de adăugarea unui număr de telefon și a unei adrese de email alternative pentru recuperarea contului, dar și autentificarea în 2 pași, prin care trebuie să confirmați printr-un cod trimis pe telefon de fiecare dată când vă accesați Gmailul de pe un dispozitiv nou. Sună a paranoia, dar dormiți mult mai bine noaptea.

După aceea trecem la contul de Facebook, aici toți și-o iau din aceleași motive. În primul rând pentru că setează parole slabe, gen numelemeu2017 sau 123456, și în al doilea rând pentru că nu au activat opțiunile de securitate.

Cel mai important e să vă adăugați numărul de telefon în cont și să îl setați pentru recuperare. Aveți și aici autentificare în 2 pași cu trimiterea unui cod pe telefon, stabilirea unor prieteni de încredere care vă pot ajuta să recuperați contul dacă vi se sparge, tot prin trimiterea unui cod către ei și așa mai departe. Toate opțiunile de securitate. Durează 5 minute să faceți astea, ca să nu vă plângeți după aia că Facebook e rău și nu vă permite accesul în contul vostru.

Autentificarea în 2 pași și recuperarea accesului printr-un cod trimis pe telefon sunt valabile în cazul tuturor rețelelor sociale serioase, folosiți cu încredere opțiunea. Și nu vă mai conectați cu contul de Facebook pe toate site-urile dubioase, că așa vă infectați cu viruși calculatorul și vă treziți că apar linkuri postate către site-uri porno pe profilul vostru.

În final nici o metodă de protecție a conturilor nu e 100% sigură, dar când vezi oamenii că ignoră sfaturile elementare de securitate și după aceea se plâng nu poți decât să râzi de ei, e selecția naturală. Nu fiți ca ei, folosiți parole complexe și opțiunile oferite de majoritatea aplicațiilor online pentru a vă proteja.

Dați articolul ăsta pe la prietenii care se plâng mereu că s-au trezit cu conturile sparte, poate se mai deșteaptă.

1 Comentariu

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: