fbpx

Soci 2014: Interviu cu Nicolae Istrate și Florin Crăciun (bob dublu masculin)

În timpul Jocurilor Olimpice de iarnă am auzit multe discuții despre performanțele sportivilor români. Nu am comentat nimic, pentru că nu am destule cunoștințe despre sporturi, mai ales cele de iarnă, sunt doar un simplu privitor. Totuși, am avut ocazia de a trimite câteva întrebări prin intermediul celor de la Renault și  The Practice pentru 2 sportivi după întoarcerea lor de la Soci și eram interesat să văd ce spun Nicolae Istrate si Florin Craciun, care au obținut cel mai bun rezultat la  Soci 2014, locul 17 la bob cu trei minute, 48 de secunde şi 98 de sutimi.

Deși mulți români au criticat performanțele echipei române în general, trebuie reținut că echipa de bob dublu masculin de exemplu a fost la o diferență de 3 secunde și un pic față de echipa rusă care a câștigat medalia de aur cu timpul de 3 minute, 45 de secunde şi 39 de sutimi. Mică pentru mine, un simplu privitor. Mă gândesc că dacă sporturile de iarnă ar fi mai apreciate și la noi, dacă ar primi finanțarea pe care o merită, dacă ar avea echipamente mai bune alta ar fi fost situația.

Cei 2 sportivi au concurat cu un bob mai vechi, iar Florian Ţicu, secretarul general al FR Bob şi Sanie, a declarat că:

“România s-ar afla printre primele şase clasate la JO, dacă ar avea un bob precum naţionala Germaniei. Românii au un start la fel de bun precum cîştigătorii medaliilor, numai că pierd timp preţios pe traseu din cauza boburilor”.

În plus am înțeles că COSR intenţionează ca pentru următorul ciclu olimpic să apeleze la partenerul lui, Renault. Costul unui bob performant poate ajunge şi la 60.000 de euro.

7 întrebări pentru Nicolae Istrate și Florin Crăciun (bob dublu masculin)

1. Cât de important este echipamentul, în cazul de față bobul, în obținerea unor timpi mai buni?

Florin Crăciun: Bobul este unul dintre cei mai importanți factori în această disciplină. În același timp, fiecare element este indispensabil pentru a realiza o cursă cât mai bună.

2. Credeți că un bob mai performant v-ar ajuta să ajungeți pe podium?

Florin Crăciun & Nicolae Istrate: Nu credem că doar un bob mai performant ar fi suficient. E foarte greu să ajungi pe podium fără un echipament performant complet. În acelasi timp ai nevoie de o întreagă echipă în spate care să te susțină și să te împingă cât mai sus în clasament. Podiumul poate fi considerat un alt nivel, iar acolo este foarte greu de ajuns. Ai nevoie de foarte multe componente pentru a reuși: echipament foarte bun, o echipă foarte bună, dar și foarte mult sprijin în general.

3. Cât timp alocați pentru antrenamente lunar sau anual?

Florin Crăciun & Nicolae Istrate: Nu cred că am calculat cu exactitate vreodată. În mod normal, antrenamentele încep în mai și se termină în februarie, deci aproximativ 9 sau 10 luni.
4. Cât de greu este pentru un sportiv să ajungă la Jocurile Olimpice? Ce sacrificii trebuie să facă?
Nicolae Istrate: Noi am renunțat la foarte multe lucruri pentru a ajunge aici. Cred că trebuie să ducă o viață sportivă în primul rând.

5. La cate olimpiade ați participat până acum?

Florin Crăciun: Nicolae a participat la trei, iar eu mă aflu la a doua Olimpiadă.

6. Sunteți mulțumiți de aprecierea pe care o primiți în țară, atât din partea oficialităților cât și a publicului, pentru eforturile depuse de către voi?

Nicolae Istrate: Sunt păreri și păreri când vine vorba de aprecierea noastră. Și asta pentru că nu toată lumea realizează că, cel puțin la noi în țară, sporturile de iarnă nu sunt așa de populare și cu siguranță sunt mai puțin susținute față de sporturile și Olimpiada de vară. De exemplu, există cazul probei de sărituri cu schiurile, unde de foarte mulți ani nu s-a mai calificat nici un român la Olimpiadele de Iarnă; însă de cand s-au făcut la Râșnov trambulinele pentru sărituri, au apărut imediat copii talentați pentru acest sport și, uite, a existat o persoană calificata la Olimpiadă, ceea ce este o experiență extraordinară. Asta înseamnă că infrastructura ajută în primul rând, însă este nevoie și de susținere materială.

7. Dar cum ați simțit voi susținerea emoțională a presei, a oamenilor care se uitau la voi?

Florin Crăciun & Nicolae Istrate: Pe noi doi nu cred ca ne-au susținut foarte mult, dar în general au susținut echipa României. Presa s-a implicat mai mult din perspectiva faptului că la Soci nu s-a obținut nimic. Dar așa cum există presă care e cârcotașă, așa există și presă care scrie pozitiv și care vrea să ne ajute.
8. Ce credeți că ar trebui schimbat în România pentru ca statul și publicul să fie mai deschis către sporturile de iarnă și să le sprijine mai mult, atât financiar cât și moral?

Nicolae Istrate: Cred că ar fi nevoie de mai multă expunere în media, la emisiunile radio și de televiziune. De asemenea, cred că ar fi nevoie de mai multe școli de schi, copiii ar trebui să fie încurajați să se apuce de schi din ce în ce mai mult. În același timp, cred că este nevoie ca acele ore de sport din program să fie respectate, să fie incluse mai multe sporturi pentru cei mici – spre exemplu schi, patinaj, hochei. La bob se începe un pic mai tarziu și trebuie sa fii puțin mai în vârstă, însă la sanie nu este necesar. În Germania copiii sunt încurajați să se apuce de acest sport, îi poți vedea cum se urcă pe sanie chiar la vârste la care nici nu pot să meargă în picioare foarte bine.

Florin Crăciun: într-adevăr, sunt prea mici ca să se dea chiar de sus, pe toată partia, însă încep cu aproximativ cinci viraje mai jos și ajung să prindă o viteză de 70 – 80 km/h, iar ei au doar 5 ani.

Nicolae Istrate: Există foarte mult potențial, însă avem nevoie de persoane interesate care să își dorească să investească atât timp cât și bani pentru a putea crește popularitatea sporturilor de iarnă, dar și succesele sportivilor care ajung la nivel înalt.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *