fbpx

Un sfat pentru SEO-isti de ocazie

Pana acum 1-2 anI blogurile erau domeniul de joaca al bloggerilor si al cititorilor de bloguri. Bloggerii scriau, cititorii comentau (sau nu) si toata lumea era fericita.

Cu ceva timp in urma specialistii SEO au sugerat ca blogurile pot fi utile pentru a creste traficul si pagerankul siteurilor, daca sunt DoFollow. Cu alte cuvinte, DoFollow inseamna ca linkul lasat intr-un comentariu este indexat si creste valoarea site-ului respectiv in motoarele de cautare.

Dupa ce tot mai multe firmulite de cartier au aflat de chestia asta cu DoFollow, pe bloguri au inceput sa apara si SEO-istii de ocazie ce folosesc cuvinte cheie ciudate: magazin online, farmacie online, escorte gratis….

  • Ce fac SEO-isti de ocazie? Pun linkuri pe cuvintele cheie cu ajutorul carora vor sa creasca in cautari, cum sunt cele enumerate mai sus.
  • Unde gresesc SEO-istii de ocazie? Posteaza comentarii plictisitoare: foarte interesant, nu stiam, felicitari, multumim de informatie, bravo…
  • Ce patesc SEO-istii de ocazie? Raman fara link, pentru ca nu stiu sa comenteze on-topic si lasa comentarii irelevante pentru postul respectiv, adica se vede ca sunt iesiti la produs de linkuri.
  • Ce ar trebui sa invete SEO-istii iesiti la furat? Presupunand ca bloggerul este tolerant, ar trebui sa se integreze in comunitatea cititorilor inainte de a posta aiurea. Ar trebui sa puna comentarii on-topic, care sa aduca un plus de valoare, nu sa adoarma cititorii. Ar trebui sa nu exagereze cu postatul comentariilor, bagand 20 de comentarii pe minut.

Presimt insa ca nimeni nu are chef sa faca lucrurile astea, e mai bine sa lasi 1000 de comentarii si sa speri ca nu vor fi sterse decat 900 decat sa muncesti pentru 100 de comentarii “pe bune”.

Recomandă

13 Comentarii

  1. Parerea mea ca un site/blog ce o fi el nuse creste asa peste noapte si conteaza foarte mult sa ai rabdare in ceea ce faci pentru ca degeaba incerci sa postezi comenatrii sa zicem cu cuvinte cheie dupa ureche daca tu nu ai un continut adecvat si mai ales bogat prin care google sa te poata pune in valoare!
    Seo nu inseamna doar linkuri plasate peste tot in speranta ca nea gogu o sa dea si de tine, totul pleaca de la site in primul rand!
    Ceea ce mai e recomandat e sa nu se accepte in comentari chesiunile astea cu cuvinte cheie care nu au legaura cu blogul sa zicem ca asta poate afecta negativ.

  2. Orice blog creste in ani de zile de munca si rabdare, cu mii de postari de calitate. Cu cat se ajunge la un nivel mai inalt, cu atat este mai dificil sa te mentii la acel nivel si chiar sa urci in ierarhie.

  3. Chiar azi @joobs pe twitter se gandea sa renunte la dofollow pe blog pentru ca primeste prea multe comentarii irelevante si cu cuvinte cheie in loc de semnatura. Ce e drept fenomenul ia amploare fiindca e foarte usor de facut si nu cred ca se va opri.

  4. Eu nici nu i-aş numi seo-işti, fiindcă optimizarea pentru motoarele de căutare presupune o serie de acţiuni gândite. Ce fac ei sunt comentarii de tip spam. Din nefericire, din dorinţa de face trafic, de a avea câţi mai mulţi vizitatori, există şi bloguri care acceptă şi chiar încurajează acest gen de comentarii. Şi pe comentatori. Iar de când s-a aflat că şi cu nofollow tot se transmite ceva page rank, s-au pus pe treabă.

    Eu prefer să şterg acele comentarii (şi nu doar linkul) fiindcă nu aduc nou în discuţie şi sunt inutile. P.S. Chiar am iniţiat nu demult o dezbatere „Acceptaţi pe bloguri comentarii de tip spam ?” şi în ciuda faptului că s-a auzit un NU în cor, unii mai le trec cu vederea, în virtutea unui quid pro quo.

  5. si daca se introduce ceva optiune comment too short nu ajuta la inlaturarea celor cu bravo si felicitari…? la urma urmei s-ar descuraja 90% din ei si ati vedea dupa aia ceilalti 10% off-topicheri ce gunoaie de commenturi ar scrie si ar fi mai usor de triat 😀
    oricum nu cred ca nea gogu e chiar asa pacalici s-o muste la SEO de felu asta
     

  6. Marius, exista pluginuri care scot link-ul la comentariile care au un numar mai mic de caractere decat cel setat de tine… iar in alta ordine de idei lasa spamerii sa se bucure in zadar caci implicit comentariile sunt cu “external nofollow”, asa ca pierd timpul de pomana…

  7. 250 de caractere? Come on. Macar 140, cat sa fie un Tweet. Poate imi place o chestie pe un blog si vreau sa raspund ca atare – ”Gogule, imi place ce ai scris, mai ales chestia asta….”.
    Stiu ca o sa aprecieze, mai ales daca numele meu e real si nu SEO Spam 🙂

  8. Procentul de comentarii pe care le-as cataloga spam pe site de cand am pus dofollow este aproximativ 30%. 
    Restul raman in categoria “de bun simt” sau “injuraturi feroce” adica lucruri normale pentru un site de sport.

    E adevarat ca nu am banat chiar toate comentariile care clar erau facute pentru link, dar unele erau chiar de bataie de joc … Articolul era de 3000 de caractere cu “incarcatura” maxima si ei isi puneau link-ul “off course” iar comentariu “Un joc bun”….brrrrrr

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *