fbpx

Vrei un salariu mare? Merită-l

Azi am lecturat 3 articole despre salariile din România. Teoretic nu au legătură prea mare între ele, dar practic duc la concluzia că noi, ca popor, încă avem o problemă legată de cum percem munca și companiile. Nu ne gândim la cât valorează munca noastră, cât de util este ce știm noi să facem, cerem mai mulți bani doar pentru că salariile sunt mici. Atât, aia e justificarea noastră, nu ajung banii șefu…

1.  Un producător de salate anunță pe Facebook că angajează niște muncitori necalificați pentru ambalarea salatelor în pungi. Treabă grea, probabil și o maimuță o poate face dacă e dresată puțin. În loc să depună CV-uri, oamenii în căutare de joburi comentează pe Facebook că ei nu vin pe mai puțin e 1500-2000 de lei, că altfel nu le ajunge salariul să trăiască.

Nu zic acum că 1500 de lei e un salariu mare, dar nici mic nu e. Îți permiți luxul de a îl refuza când știi că ești bun pe domeniul tău, când firmele trag de tine să te angajeze, nu când nu ai cu ce plăti facturile și copiii fac foamea.  Dar e mai simplu să miorlăi pe Facebook că viața e grea.

Și așa ajungem la punctul 2, Pe câţi dintre angajaţi îi interesează că pentru a lua în mână 2.500 de lei pe lună compania plăteşte de fapt 4.561 de lei? Țipăm că vrem salarii mari, dar nu ne gândim cât valorează munca noastră, noi ne uităm doar la salariul net, nu ne pasă de taxe, CAS, CASS, impozit pe venit. Dacă le-am plăti noi poate ne-ar păsa.

Hai să o luăm altfel, muncitorul ăla care ambalează salatele, ca să primească 1500 de lei în mână trebuie să producă de minim 2100 de lei lunar pentru angajator, altfel compania iese pe minus, și mă refer doar la cheltuielile cu salariul, fără cheltuieli cu echipament de protecție, cursuri de instruire și ce mai face el pe acolo. Da, capitaliștii ăștia care exploatează salariații, dar gândiți-vă un pic, de ce ați da un salariu mare unei persoane dacă face o muncă necalificată, care nu generează profit pentru companie?

Ești plătit cu un salariu mic? Păi pune mâna, reprofilează-te, fă un curs, învață, asigură-te că munca ta este valoroasă pentru companie, aduce de 3 ori profit, altfel în câțiva ani munca ta va fi făcută de un roboțel, care e mai ușor de întreținut.

Eu când vroiam să cer o mărire de salariu mergeam la manageri și le arătam cum au crescut vânzările, cum am adus mai mulți clienți, cum am ajutat compania să facă mai mulți bani, nu mergeam să le zic că vreau mai mulți bani pentru că viața e grea.

Dar e mai ușor să te plângi pe Facebook că viața e nasoală, că nu sunt joburi, decât să te angajezi pe un salariu de început și să tragi pentru a deveni mai productiv, mai util și implicit mai valoros pentru firma unde produci. Pentru că asta e chestia pe care mulți nu vor să o înțeleagă, firmele sunt dispuse să ofere și salarii mari, dacă MERIȚI.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Pai scadem cotributiile salariale la stat si uite asa creste si salariul net. 50% ia statul din cheltuielile cu slalariul, apoi, mai punem tva 20% pe ce cumparam, si uite asa ne folosim de 30% din salariu, sa nu mai vorbim de alte taxe.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *