fbpx

Am mai scris pe blog despre lipsa educației financiare la români și faptul că nu e suficient să știi cum să faci bani, trebuie să știi și cum să economisești și să investești. Nivelul sărăciei e când nu știi deloc cum să faci deloc bani, dar asta se poate învăța în timp, sunt bloguri, cărți, cursuri, pentru cine vrea să își crească veniturile. Aproape toți plecăm de jos. Provocarea după ce începi să îi faci e să înveți cum e cu economiile și investițiile, că altfel banii dispar ușor.

Știu că pentru mulți pare ceva SF faza cu investițiile, dar fix aici e problema, dacă nu știm cum să ne folosim de bani, niciodată nu vom avea destui, chiar și când ajungem să câștigăm bine.

Majoritatea când discutăm de bani ne gândim la nevoile pe termen scurt și mediu – să avem suficienți bani pentru un trai decent, să avem bani ca să ne plătim ratele la casă, apartament sau mașină, să ne mai permitem 1-2 concedii și aia e.

Sunt puțini cei care gândesc pe termen lung, de exemplu să te gândești la cum poți asigura un viitor mai bun pentru copiii tăi sau cum să investești niște bani când ești tânăr, ca să fii foarte relaxat la 60+, nu să aștepți ziua când se dă pensia. Sau cum ar fii să te pensionezi mult mai devreme.

Eu mi-am dat seama cât de limitat sunt din punct de vedere al educației financiare atunci când m-a întrebat cineva cu mulți bani, acum vreo 10 ani, ce aș face cu 100.000 euro. Pe atunci am băgat și eu teoria cu achitat creditele cât mai repede, scăpat de datorii, dar întrebarea era de fapt alta:

Să spunem că ai totul plătit pe numele tău – casa, mașina, câștigi bine lunar și ai 100.000 euro de investit. Ce ai face cu ei?

La nivelul actual eu zic că aș investi în acțiuni la bursă, imobiliare, dezvoltarea afacerii proprii și creșterea nivelului de educație personală, că mereu avem de învățat.

Voi?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

6 Comentarii

  1. Aș face un fond de rezervă cu o parte din sumă.

    În rest, pentru mine investițiile vin și cu o formă de risc, așadar dacă investești la bursă îți și asumi că ai putea pierde. Chiar și imobiliarele pot fi riscante.

  2. Cred că știu ce nu aș face cu ei.Nu mi-aș lua un Porsche Cayenne sau un Penthouse cu o grămadă de camere.

Lasă un comentariu