fbpx

2024, postăm același conținut video pe toate platformele de socializare?

E 2024 și aparent recomandările făcute de experții social media înainte ca toate rețelele de socializare să se tiktokizeze (da, am inventat eu cuvântul ăsta) nu prea mai sunt valabile. În urmă cu câțiva ani ni se recomanda să facem conținut diferit pentru fiecare platformă, că pe Instagram urcai mai ales poze, pe Facebook puneai postări mai detaliate, pe Youtube clipuri video lungi, iar de Twitter, mai nou X, oricum nu îi păsa nimănui.

De când algoritmii scot la înaintare conținutul video filmat vertical și cât mai scurt (a se citi nimeni nu mai are timp și răbdare), recomandările astea nu prea se mai justifică. Sigur, dacă ai timp și chef poți crea video separat pentru fiecare, dar dacă nu ai acel timp cea mai simplă recomandare e să filmezi clipul, să îl editezi în editorul video preferat (CapCut e cel mai simplu) și după aceea să îl urci separat pe Instagram, pagina de Facebook, Youtube Shorts și TikTok.

Nu sunt neapărat fan al acestei strategii, dar diferențele între platforme sunt tot mai mici, și dacă ai timp să creezi doar un clip video pe săptămână, ai șanse mai mari să ajungi la o audiență mai mare sau să ai rezultate dacă îl urci peste tot, decât dacă te concentrezi pe o singură platformă. În articolul de pe blog pun niște detalii și explicații.

Nu se recomandă să descarci clipul video de pe TikTok și să îl urci pe Instagram deoarece ești penalizat, teoretic toate platformele vor să creezi conținut special pentru ei, nu să reciclezi. Dacă ai watermark sau apare în metadata că ai luat clipul din altă parte scade reach-ul.

În rest hashtag-urile sunt tot mai puțin relevante, cam toate platformele testează clipurile video urcate cu o mică parte a audienței tale sau în feedul de recomandări, și dacă primești rapid like-uri, share-uri sau comentarii la clipul urcat atunci clipul tău e împins mai departe, către o audiență mai mare, și tot așa mai departe. Dacă nu e îngropat.

Partea cu ora ideală pentru publicare e și ea discutabilă, cel mai simplu e să testezi diferite ore, de exemplu pe Instagram și TikTok lumea e mai activă seara, chiar noaptea, dar depinde și de comunitatea ta, de conținutul postat și cui i se adresează.

Avantajele folosirii aceluiași conținut video pe toate platformele similare:

  • Economisești timp.
  • Transmiți același mesaj sau împingi aceleași produse ori servicii peste tot.
  • Ajungi la o audiență mai mare – sigur, profilul utilizatorilor diferă, dar poate că vrei să promovezi ceva care va prinde și pe TikTok, și pe Instagram.

Dezavantaje:

  • Unele platforme impun anumite limitări, de exemplu la durata clipului Instagram te limitează pentru reels la 90 de secunde, TikTok a crescut la 10 minute. Pe TikTok contează melodiile folosite ca fundal sonor, să te legi de memes.
  • Diferențe demografice – teoretic TikTok e pentru adolescenți, dar media a urcat spre 35 de ani, pe Instagram media de vârstă e mai mare. Ce prinde la adolescenți poate că nu prinde la adulți.
  • Scăderea engagementului și enervarea urmăritorilor – dacă postezi același conținut peste tot și ai aceleași persoane care te urmăresc peste tot s-ar putea să crească numărul celor care îți dau unfollow, dar asta nu e o problemă dacă ai un cont nou, ești la început, sau dacă vizualizările îți vin din recomandări ori de pe For You page.

Mai ales la început, când nu ai o comunitate mare pe nici o platformă, e mai simplu și eficient să creezi o dată și să distribui peste tot, decât să creezi video dedicat. În timp, dacă unul din canalele de comunicare crește mai repede ca celelalte, poți crea conținut dedicat și adaptat mai mult platformei.

Recomandă

Un comentariu

  1. Din punct de vedere SEO link-urile cu clipurile urcate pe retele sociale cu exceptia Youtube nu sunt indexate de Nea Google… dar, deh, el face legea nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *