Avem impresia că revine uneori la modă discuția despre săptămâna de lucru de 4 zile cu 3 zile de weekend: una pentru relaxare, una pentru chestiile de rezolvat și una pentru distracție. De fapt tema asta prezintă tot mai mult interes și pentru angajatori și pentru angajați, iar pandemia plus work from home au accelerat procesul.
Unele companii au descoperit că productivitatea nu a scăzut când angajații au lucrat de acasă, de unde teoretic puteau lucra mai puține ore, și mulți angajați au scoperit că își pot termina treaba mult mai repede în decursul zilei, dacă sunt motivați.
Unde mergem de aici?
Eu scriam de prin 2014 că măsurarea performanței unui angajat pe baza numărului de ore nu mai e relevantă, si probabil vom vedea tot mai multe companii, inclusiv în România, care iau în calcul zile mai scurte de lucru, combinații de 2 zile work from home și 3 zile de la birou sau săptămâna de lucru de 4 zile, cu 3 zile de weekend. Plus că angajaților se pare că le place mult work from home.
Am fost surprins să aud inclusiv de la proprietari de afaceri din producție ideea asta, mai timid la început, pe ideea de lucrăm vinerea scurtă, până la prânz, dar probabil în câțiva ani s-ar putea să auzim prin discuții cu alți parteneri că I Don’t Work Fridays. Criteriul de bază pe care îl aud la toate companiile e același – cât timp productivitatea muncii nu scade (și avem indicatorii setați corect pentru a urmări asta) nu contează că angajatul lucrează 8 ore sau 6 ore pe zi, sau că lucrează 4 zile în loc de 5.
Realistic vorbind, sunt multe ore pierdute inutil de-a lungul săptămânii, și am constatat inclusiv din proprie experiență că productivitatea reală e undeva între 4-6 ore maxim pe zi. Sigur, sunt persoane care bagă și 80 de ore pe săptămână, dar nu reziști mult în stilul ăsta, la un moment dat vei claca. Așadar, în loc de 5 zile în care pierdem 2-3 ore pe zi cu cafele și bârfe nu mai bine 4 zile de muncă la capacitate maximă?
Adăugăm la discuția asta automatizările și roboții care nu, nu ne vor fura joburile, ci ne vor elibera timpul pierdut aiurea cu taskuri repetitive, și probabil în 50 de ani vom râde de faptul că oamenii lucrau de luni până vineri. Pare utopic, dar să nu uităm că până prin 1940 săptămâna standard de lucru la nivel mondial era luni-sâmbătă inclusiv.
Voi ce spuneți, ați lucra mai eficient, dacă ați avea 3 zile de weekend?
Întrebarea e pentru mediul privat că bugetărimea are de mult 3 zile ( unii mai șmecheri chiar și 4)
Sunt și acolo excepții, direcții unde chiar se lucrează 5 din 5 sau mai mult, dar în afară de firme și instituții unde ai program cu publicul ar putea fi aplicată cam peste tot.
Stai linistit. Cei din privat vor sa vii la birou. După 1 an si ceva de Wfh, în compania în care lucrez(una mare de retail) deja se aude ca ni se va cere să venim la birou zi de zi… Deși am fost la fel de productivi în pandemia, poate chiar mai răspundeam si la mail-uri după 18 sau în weekend, ca aveam laptop acasa. Păi nu trebuie sa pierdem noi timpul 2 ore pe zi, in cel mai bun caz, înspre serviciu? Si sa stam prin sedinte alte ore?
Suntem departe de 4 zile pe saptamana.
Eu personal prefer să merg la birou măcar 2 zile pe săptămână, dar lucrez pentru mine, deci nu se pune. Probabil în IT și tot ce ține de tehnologie se va implementa mai repede, în timp va apare presiunea și în alte zone.
Ideea nu este rea. Insa treptat asta va duce la schimbari majore in felul in care vom percepe munca. azi 3 zile libere, maine 4 apoi vom fi liberi tot timpul, pentru va fi o gramada de roboti care vor face ce fac oamenii, mai repede, mai bine si fara sa “comenteze”. Asa ca unde ne intraptam domnilor?
Spre un viitor unde muncești de plăcere, nu de foame.