Anul trecut am renovat 70% din apartament, adică toate camerele, mai puțin bucătăria și băile. Dacă am învățat ceva din renovările de până acum este să nu complic lucrurile, să nu alerg după brizbrizuri. E mai ok să mergi pe culori cât mai simple, pe mobilă utilă și funcțională, ușor de mutat și repoziționat, și în general să îți amenajezi casa pentru a fi practică, nu pentru a da bine în poze. Dacă știam toate astea și acum 10 ani, când am renovat băile, scăpam mult mai ieftin cu modificările ulterioare.
Mai jos sunt 5 greșeli făcute la renovarea unei băi, de care m-am lovit și eu.
Mobila pentru baie în culori prea închise
Prima dată când am renovat baia nu găseam mobile baie pe gustul nostru, și am mers pe ideea de mobilier la comandă. Ideea a fost bună, mobila a ieșit cum trebuie ca funcționalitate, doar că noi aveam ceva cu mobila închisă la culoare, și rezultatul final nu era grozav, intrai în baie și te deprima instant mobila maro închis Wenge.
Atât ne-a dus capul atunci, am stat așa câțiva ani, și la următoarea renovare am luat mobilă direct din magazin, dar pe culori cât mai naturale, stejar Sonoma sau ceva de genul ăsta. Lecția e simplă, nu vrei să intri în baie și să crezi că ai picat pe platoul unui film de groază, vrei să te relaxezi, deci îți trebuie culori calde sau neutre.
Culori țipătoare pentru gresie, faianță sau var
Greșeala asta am ratat-o la milimetru, dar am fost prin câteva case cu băile amenajate în culori țipătoare. Nu e nimic mai plăcut decât să intri în baie, să te pui pe tron și să te uiți la pereții roșii, verzi, albaștri sau violet din jurul tău. Îți crește tensiunea instant. Nu mai zic de clipele de relaxare petrecute în cada de baie. Aici am scăpat, gresia și faianța din baie e o combinație de crem, destul de liniștită, măcar pe asta am nimerit-o bine din prima. Bonus, tavanul și o parte din pereți sunt dați cu var alb, simplu, ca să nu avem probleme nici la micile retușuri, dacă apar.
Obiecte sanitare ieftine
Când am renovat pentru prima dată m-am uitat și la prețuri, pentru bateriile de la cadă și chiuvetă. Nu le-am ales chiar pe cele mai ieftine, dar nici nu am mers la premium. În timp, după ce am schimbat de 2 ori bateriile, para de la duș și alte accesorii, m-am lămurit că diferența de preț merită, cu timpul pierdut în plus și banii cheltuiți pe montaj luam direct bateriile premium și nu mai aveam bătaie de cap. Idem și pentru rezervorul de apă la WC sau chiuvetă. În general cam tot ce pui în baie va fi folosit intens, zi de zi, și e mai ok să cumperi lucruri de calitate din prima.
Cada de baie cu hidromasaj sau cabina de duș
Am întrebat 100 de români și niciunul nu mi-a zis că e super mega încântat de cabina de duș montată în baie, cu tot felul de jeturi de apă și lumini speciale. Bine, nu chiar 100, dar am vorbit cu mai mulți posesori de cabine, cam toți au scăpat de ele și au renovat ulterior cu dușuri simple, cu pereți de sticlă.
Între noi fie vorba, dacă ai loc în baie cea mai bună investiție mi se pare o cadă de dus normală, fără hidromasaj. Și zic asta pentru că noi avem o cadă cu hidromasaj în baie, pe care am folosit-o maxim de 20 de ori, de când am instalat-o. Cred că am pierdut mai mult timp cu întreținerea și curățarea ei, decât relaxându-mă cu masaje. Știu, pare mișto prin filme, te relaxei în cada cu bulbuci cu un pahar de vin și muzică pe fundal, dar în realitate nu vei face așa ceva, în 90% din timp vei face dușuri scurte, și dacă chiar vrei relaxare mergi la Spa odată pe lună, nu merită să plătești de 5 ori mai mult pentru o cadă.
Baia înghesuită cu chestii ce nu au legătură cu baia
Asta e cu steluțe, că depinde foarte mult de apartament și cum poți amenaja spațiul. Ideea e că dacă baia e deja mică nu are sens să bagi acolo și mașina de spălat, uscătorul de rufe plus dulapul, că nu vei mai avea loc pentru nimic. Are mai mult sens să incorporezi mașina de spălat și uscătorul într-un dulap pe hol, lângă baie, sau dacă ești norocos, să bagi toate astea în una din băi. Noi din fericire avem noroc, apartamentul e cu 2 băi, și una a rămas de serviciu, unde am pus mașina de spălat și alte chestii sanitare, iar baia principală a rămas doar pentru baie.
Cam astea sunt cele mai importante greșeli la renovarea unei băi, zic eu, dacă mai aveți voi altele lăsați un comentariu.
Noi suntem toti inalti in familie si nu prea intram intr-o cada „normala”, asa ca am luat decizia sa facem, in ambele bai, dusuri walk-in. Cea mai buna decizie ever! 😀
Da, mi se pare o idee foarte bună, cred că la următoarea renovare fac și eu asta în baia mică.
Sa iei, pentru peretele pe care vin peretii de sticla ai cabinei de dus, gresie/faianta (depinde ce vrei sa pui) in relief (cu modele). Nu intreba de unde stiu si de ce nu o sa mai fac asa ceva vreodata.
Notat.
Acum suntem in diverse cautari pentru renovarea baii si eram derutata putin de prea multe variante de design vazute .Acum realizez ca aveti dreptate intru totul si cu culorile si cu partea de perete varuit care se poate retusa usor. Practicul trebuie sa primeze ! Multumesc pentru postare !