fbpx

9 lecții învățate în 6 ani de blogging

Era februarie 2007 când publicam primul articol pe blog. Anii au trecut, s-au schimbat foarte multe, dar nici prin gând nu mi-a trecut când am apăsat Publish pentru prima dată unde mă va duce blogul de față și cât de mult îmi va schimba viața. La propriu.

lesson_learn

Majoritatea când ne gândim la schimbări ne gândim la cele majore, evenimentele importante din viața noastră, dar de regulă schimbările mici sunt cele care generează un lanț de evenimente ce ajung să ne schimbe în final viața viața.

În cazul meu: am început să scriu pe blog, am cunoscut mulți oameni pasionați de marketing online, mulți freelanceri, programatori, antreprenori, bloggeri profesioniști, mi-am făcut mulți prieteni virtuali care au devenit prieteni buni și în viața reală, mi-am dat seama ce vreau de la viață, am făcut o pasiune pentru marketingul online, am citit mult din domeniu, încet încet m-am orientat și profesional spre activități ce au legătură cu internetul, iar acum cam tot ceea ce fac are legătură cu online-ul, fie că vorbim de Advertica, campanii pe bloguri, colaborări cu branduri etc. Și totul a pornit de la un articol publicat pe blog.

Din 2007 până acum am publicat 7200 de articole, în medie 3 pe zi, am primit 30.000 de comentarii și am adunat peste 1100 de abonați la blog, plus aproximativ 1000 de cititori care intră direct pe blog. În timp a apărut și contul de Twitter, pagina de Facebook, iar social media a evoluat dincolo de blog, acum nu mai e suficient doar să scrii articolul, trebuie și să îl promovezi activ.

Cu ce am rămas eu după 6 ani de blogging? Câteva idei:

1. Bloggingul te ajută să cunoști oameni noi, să stabilești relații, conexiuni. Datorită blogului am cunoscut vedete, personalități, m-am angajat de vreo 2 ori, mi-am deschis propria agenție, am călătorit, am făcut bani din colaborări. Ideea e că trebuie să ieși din spatele tastaturii, să cunoști oamenii și în viața reală. Și trebuie să îți stabilești niște obiective.

2. Bloggingul nu e pe moarte, dar blogurile se transformă. În 2007 nu aveam Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+, Pinterest, cititorii ajungeau de pe un blog pe altul din link în link, din blogroll în blogroll. Acum nu mai e suficient să dai Publish unui articol, trebuie să integrezi butoane de sharing pe blog, să interacționezi cu cititorii acolo unde își petrec ei timpul. Blogul e baza, dar rețelele sociale sunt avanposturile, acolo unde scoți conținutul la înaintare. În fiecare an apare discuția asta, blogurile sunt pe moarte. Nimic mai greșit, WordPress o duce mai bine ca niciodată.

3. Se pot face bani din blog, dar nu dacă îți deschizi blogul DOAR pentru a face bani. Nu m-am gândit niciodată că voi câștiga bani din scris, cu atât mai puțin din scrisul pe blog. Poate că am avut noroc, poate că profesoara de română din liceu nu s-a înșelat când spunea că sunt brânză bună în burduf de câine. Ideea e că nu mi-am deschis blogul pentru a face bani, îmi plăcea să scriu, spre deosebire de perioada actuală, când văd bloguri cum apar pe bandă, dar scrise fără pasiune, doar din dorința de a face un ban rapid. Nu se poate. Găsiți un domeniu despre care vă place să scrieți și asigurați-vă că veți avea ce să scrieți constant. În timp vor veni și banii, dacă munciți.

4. Trebuie să ai o voce, să te diferențiezi. Cititorii nu vin pe blogul tău pentru a citi știrile de pe Mediafax sau bârfele din Libertatea (sper). Cititorii intră pe un blog pentru că vor să afle opinia bloggerului despre subiectele pe care le abordează, vin pentru că bloggerul are un anumit stil de a scrie, de a distra sau educa oamenii prin articolele publicate.

5. E important să scrii constant pe blog. Într-o perioadă spuneam că e bine să scrii chiar zilnic pe blog. Acum îmi dau seama că dacă nu ești problogger, mai ai și un job, o familie, obligații, e greu să scrii zilnic, dar e important să păstrezi ritmul dacă vrei să crești ca blogger. Ți-ai obișnuit cititorii cu trei articole, luni, miercuri și vineri? Atunci asigură-te că în zilele respective ai noutăți pe blog. Oamenii nu intră pe un blog unde articolele apar haotic, când își amintește proprietarul blogului că trebuie să scrie.

6. E ok să greșești (uneori) pe blog. Există bloggeri care merg până în pânzele albe când greșesc și li se atrage atenția, doar pentru a nu își recunoaște greșeala. Cred că eram și eu unul dintre ei, dar încerc să devin mai bun, să îmi recunosc greșelile atunci când le fac, să accept criticile venite de la cititori, dacă sunt constructive și reale. Dacă îți recunoști greșelile nu înseamnă că ești un blogger slab, ci ești om, iar oamenii greșesc. Rețineți, dacă nu te cheamă Einstein sunt șanse mari ca cineva să fie mai deștept ca tine, inclusiv în blogging.

7. Nu scrie articole pe care tu nu le-ai citi. La început scriam despre orice, doar pentru a-mi face norma de articole. În timp am înțeles că e mai important să livrezi calitate decât cantitate, poți atrage mai mulți cititori cu un articol bine scris decât cu 10 articole despre nimicuri. În continuare încerc să scriu constant pe blog, dar dacă nu am ceva de zis prefer să mă abțin decât să plictisesc cititorii.

8. Învață să scrii corect și să te exprimi la obiect. Tuturor ni se mai întâmplă să greșim un cuvânt, dar dacă scrii pe internet și nu știi să pui cratimele, să conjugi verbele, să faci acordul între subiect și predicat îți pierzi timpul degeaba. Nimic nu alungă mai repede cititorii de pe un blog decât un articol plin de greșeli gramaticale, plin de fraze care se învârt în jurul cozii dar nu spun nimic concret. Dacă trebuie să scrii trei paragrafe pentru a exprima o idee simplă, de 3 cuvinte, cititorii vor fugi mâncând pământul. Keep it simple, stupid.

9. Nu scrie pe blog lucruri pe care nu le-ai spune în față unei persoane. E plin internetul de viteji care pe blog taie și spânzură (eventual sub protecția anonimatului), dar față în față sunt cei mai cuminți, cei mai prietenoși oameni. Doar pentru că poți să jignești pe cineva online nu înseamnă că trebuie să o faci. Nu scrie atunci când ești nervos și asumă-ți răspunderea pentru ceea ce publici. Chiar dacă blogul e anonim, oamenii pot afla cine ești.

10. Ai nevoie de o temă decentă, personalizată. Mulți când se apucă de blogging cred că au nevoie de o temă plina de widgeturi, culoare, care să atragă atenția cititorilor. E adevărat că trebuie să atragi atenția, dar prin conținut, nu culori țipătoare și pluginuri, widgeturi care încarcă inutil blogul. Alege o temă simplă, chiar minimalistă, în ton cu ceea ce vei scrie pe blog, personalizeaz-o cu un logo decent și apucă-te de scris. În timp îți vei da seama ce trebuie să mai adaugi.

Să nu uit. Dacă: Ați citit articolele de pe blog, ați comentat, v-ați abonat la feedul RSS, m-ați adăugat pe Facebook, Twitter, ați zâmbit sau ați învățat ceva de pe blogul de față – Vă mulțumesc!

Recomandă

23 Comentarii

  1. in legatura cu greselile pe bloguri, si eu, daca imi atrage atentia vreun cititor ca vreo informatie pe care am postat-o despre un obiectiv nu prea e corecta, verific inainte daca omul are dreptate si daca da (s-a intamplat, cred, de 3 ori pana acum), am updatat continutul, lasand si varianta originala, dar specificand si mentiunea cititorului, notand numele celui care mi-a atras atentia.

    Sigur ca m-au ajutat articolele tale, le citesc mereu cu placere, si… clasicul.. tine-o tot asa!:)

    • Mersi Anda. Asta cu atrasul atenției e ceva fin, să vezi cum e când îți primești înjurături pe alte bloguri pentru că unul nu e de acord cu ideile tale. 🙂

      • e si normal pana la urma, nu-ti pica prea usor cand cineva te corecteaza. pana la urma si in viata de zi cu zi se intampla asta, dar pe blog unde cititorul are puterea sa fie anonim!

        • Pai tocmai asta zieacm şi eu, ăsta mi-era entuziasmul, că Gică a devenit ate2t de celebru eence2t roboţii de spam eei imită stilul. Mi s-a părut, aşa, un compliment adus blogului tău de către lumea spammerilor.

  2. Mi-ai redat energia cu acest articol. Din păcate, eu mă număr printre ăia care nu au timp zilnic să scrie articole. Acest lucru afectează. Plus că atunci când ai două bloguri, ti-ai dublat munca.

  3. eu am inceput pe blog cu un plan bine stabilit, cu obiective clare, cu deadlineuri pentru obiective si mai clare si cred ca voi reusi sa ating cel putin 75% din ele, dupa primele 100 de zile.am in jur de 80 de zile de cand sunt blogger pe acest blog personal.normal ca este greu sa ai activitate zi de zi, dar romanul vrea sa imbine utilul cu placutul si face prea multe in acelasi timp si prea prost.cred ca cel mai important este sa te specializezi.eu am lansat acest blog mai mult ca pe o chestie personala si pana acum, chiar daca sunt pe drumul cel bun stiu ca mai am inca mult de muncit sa ajung acolo unde vreau.va doresc succes, tuturor si daca aveti timp, aruncati un ochi si pe blogul meu : http://octavianmicu.wordpress.com/ Multumesc !

  4. E păcat că blogul nu mai e activitatea principală a ta. El te-a lansat. Ar trebui să cauți noi metode de a creşte şi mai mult blogul. Oricum scrii bine şi articole utile. Baftă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *