fbpx

Apropo de câți bani sunt destui pentru a fi fericit în viață, mi-am amintit că au fost ceva studii făcute de cercetători pe tema asta.

Prin 2010 era un studiu făcut doar pe americani, care spunea că după ce câștigăm mai mult de 65.000 euro pe an gradul de satisfacție nu mai crește proporțional cu creșterea veniturilor, adică te bucuri, dar nu așa de mult.

Al doilea studiu e mai recent, din 2018. Cercetătorii au analizat datele de la 1,7 milioane de oameni din 164 de țări și au comparat câștigurile anuale cu gradul de satisfacție. Îți trebuie minim 50.000 de euro pe an ca să trăiești ok, fără griji, și minim 80.000 de euro pe an ca să fii împlinit în viață, indiferent de locul unde ai trăi. Cum comentați?

Evident că putem reveni la discuția inițială, că mereu ne dorim mai mult, vrem o mașină mai bună, o casă mai mare, concedii și mai luxoase. Dar la 80.000 de euro pe an îți permiți câte un pic din toate, zic eu.

Mai este și discrepanța între cheltuielile de pe diverse continente, chiar și țări, cu 4000 de euro în State sau în Vest te descurci acceptabil, pe când în România vei avea un stil de viață cu mult peste clasa de mijloc, chiar un pic spre lux, că la noi poți trăi ok cu 1000 euro.

Totuși, dacă împărțim 80.000 euro, sunt 6.666 euro lunar, suficienți pentru a trăi bine de tot oriunde în lume. CU banii ăștia îți permiți și chiria unei vile luxoase, și o mașină premium, și niște concedii de fițe. Scrisesem și anul trecut despre faza asta, cam în toate capitalele europene din Vest ai nevoie de cel puțin 2000-3000 de euro pentru a trăi decent, și în Statele Unite minim 4000.

Vouă câți bani v-ar ajunge pentru a fi fericiți, în momentul de față?