fbpx

Câte abonamente lunare pentru servicii plătiți?

Plecând de la discuția de ieri cu abonamentul lunar pentru încălzirea scaunelor din BMW mă gândeam că probabil am ajuns mult prea comozi, o ducem prea bine, de plătim lejer abonamente la tot felul de servicii offline și online și ni se pare normal să plătim pentru orice lunar.

E adevărat că asta e tendința, toate companiile tind să transforme licențele pe viață sau accesul la servicii one pay în abonamente lunare, că e mult mai avantajos să îți vină lunar 3 euro, decât să încasezi o singură dată 300, de exemplu. Microsoft a început să o ducă bine când au pivotat Office și alte produse Microsoft către plata lunară, Adobe la fel cu Photoshop, și acum toate companiile se visează Software as a Service (SaaS), inclusiv cele care nu ar trebui sau nu au de ce.

Revenind, ne-am obișnuit să plătim pentru video streaming și audio streaming, în loc să cumpărăm DVD-uri cu filme sau viniluri. Ne-am obișnuit să plătim pentru a ne ține pozele contra cost în Google Photos, în loc să investim într-un NAS bun sau un hard extern. Unii poate plătim chiar și abonamente pentru site-uri de știri, că ziarele tipărite au dispărut aproape toate. Și lista poate continua, comoditatea costă. Dar am putea trăi fără serviciile astea lunare?

Întrebarea e simplă, câte abonamente lunare pentru diverse servicii aveți pe persoană fizică, și la câte din ele ați putea să renunțați? Energia electrică și gazul nu se pun. 🙂

Eu am făcut un inventar rapid: Spotify, Netflix, HBO Max, plus telefonia mobilă, internetul și cablul TV, pe un singur abonament de la Digi. Dacă ar trebui să strâng cureaua aș putea renunța la Spotify, la cablul TV, și la Netflix sau HBO Max, dar aș păstra cel puțin un serviciu de video streaming, mi se pare mai ok decât să plătesc pentru cablu. Internetul nu, că mă ajută să muncesc și de acasă, abonamentul pentru mobil nu, pentru că e vital și e ieftin în România. Credeam că am mai multe servicii, dar sunt ok.

Voi?

Recomandă

18 Comentarii

  1. Cred ca vreo 6, mai ales la servicii de streaming, dar ma gandesc sa mai inchid din ele, sau sa le folosesc cate o luna pe fiecare.

  2. Aveam Spotify si Netflix, am renuntat la ambele si am doar YouTube Premium acum. Chiar daca nu este la nivelul Spotify cu YT Music scap si de reclamele de pe YT. Practic platesc pentru un singur serviciu dar beneficiez de 2.

    Telefonie mobila cred ca are toata lumea in ziua de azi. 😀

    • Youtube Music e destul de ok, au îmbunătățit mult serviciile, mai ales pe zona de recomandări. Cu ce ai înlocuit Netflix, că Youtube e ok pentru user generated content, dar nu ai seriale sau filme?

  3. Ma gandesc ca sunt multe, Youtube Premium, Netflix, HboMax, Disney+, Scribd, Voxa, Brio, Google cloud 2T, Digi telefonie, cablu, internet.

    • Da, la video streaming am descoperit că nu are sens să plătești lunar pentru toate, deoarece nu apuci efectiv să te uiți la toate filmele și serialele, decât dacă ăsta e jobul tău, binging specialist.

      • Disney+ cred ca are mari sanse sa fie inchis, mari asteptari, slabut, am mai avut incercari cu Prime, inchis si ala si Dazn, dar deocamdata nu ofera continut. Astept un Sky pentru a putea vedea fotbal fara comentariile in romana, in rest sa mai iesim si din case.

      • @Marius fac cu rândul 😛 când una când alta. 90% e Netflix,Prime de curând aam decis să îl platesc ca am niste Seriale ce numa acolo le văd și la HBOMAX deșii îl am din Martie cu oferta aia înca nu mam uitat la el,îl platesc să nu pierd oferta. Când mă uit si la el…nu știu 🙂

        • Știu ce zici, și la mine HBO Max așteaptă, noroc că se mai uită fetele la seriale anime. Pe de altă parte, e 13 lei în abonamentul Digi, pot renunța la 2 beri.

  4. Eu nu pun la socoteala nici internetul și nici abonamentul la mobil, pentru mine sunt tot utilități. În rest abonament Brio (teste școlare), Netflix, cablu TV cu opțiune HBO și implicit HBO Max. Spotify folosesc versiunea gratuită, nu prea des, așa că nu e problemă. Mă tenta abonament Spotify de familie, în special pentru copii, dar având în vedere cum se anunță viitorul, mai bine nu. Pentru câte o melodie, on demand, ocazional, merge și Youtube. Reclamele agresive de la Youtube nu mă deranjează, pentru că nu intru din aplicație, ci din browser cu adblocker, deci nu le văd.
    Dacă va apărea presiune pe buget, Netflix zboară primul (că e mai scump), HBO următorul. Brio poate zbura și el fără prea mari regrete. La cablu nu aș renunța, pentru că mai urmărim transmisii sportive, în special turnee de tenis. Deși Eurosport promovează din greu serviciul propriu de streaming, nu vreau un abonament în plus. Sper să nu fie vreodată situația atât de rea încât să renunțăm și la cablu, dar la o adică se va putea și fără.
    Mă gândesc câteodată la perioada studenției. Abia apăruseră mobilele/calculatoarele, cei mai mulți nu le aveam. În cămin nu aveam nici TV, deci zero abonamente pe care trebuiau să le plătească părinții. Sunam acasă de pe fise și apoi de pe cartele la telefoane publice. Mașini nu aveau decât cei mai bogați. Se mai oftică angajatorii că de ce tinerii ieșiți de pe băncile facultății cer azi salarii mari. Păi uite de-aia, că sunt mult mai mari cheltuielile lunare standard, minimalem adică un smartphone (+ abonament/cartela prepaid), laptop (+internet), toate adăugate la chirie și cheltuielile cu mașina.

  5. Hbo Max, netflix, amazon prime, yt premium si codecademy. Plus internet si telefon. Daca ar fi sa renunt probabil ar pica netflix si amazon prime.

  6. Am abonament la Netflix, Prime Video, Disney+ și HBO Max prin pachetul MAXPAK de la Digi. Pentru partea audio am abonament la Spotify și Tidal. Televiziune cu extra opțiune, Internet și telefonie (3 abonamente doar pentru mine). Și era să uit domenii-le și găzduirea pentru blog și cea mai am acolo, Două abonamente de Google One (cel mai mic preț). Pentru copii mai plătesc un abonament la PlayStation Plus sau cum se nuește acum, încă trei abonamente de telefonie pentru restul familiei.

    Deocamdată acestea sunt serviciile la care plătesc, nu cred că mai am altceva 🙂
    De renunțat pot renunța la multe dintre ele – cum am printre comentarii, nu cred că telefonia și internetul mai trebuie socotite.

    La televiziune ne uităm foarte rar și sigur aș putea renunța foarte ușor. La Netflix ne uităm cel mai des pentru că avem la ce ne uita și aș putea renunța la Prime Video și HBO Max. La serviciile audio iar aș putea renunța foarte ușor pentru că în ultima vreme ascult audio doar în mașină pentru că acasă am început să descarc muzica în calculator și mai ascult pe YouTube muzică.

    Aș mai mutea renunța la două abonamente de telefonie și la restul abonamentelor nu pot renunța pentru că am nevoie de ele.

    • Da, telefonia și internetul deja intră la nevoi de bază. La Spotify nu aș renunța, mi se pare cel mai ok de folosit, mai ales în mașină, integrat cu Android Auto.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *