fbpx

Adevarul despre farmacii si medicamente

Denisa se plange ca nu gaseste Osteogenon prin farmacii, si are nevoie de el pentru mama ei. Ajutati-o, daca stiti ceva!

Si asta mi-am amintit cum sta treaba cu farmaciile. Cu totii am vazut ca farmaciile sau inmultit, in ultimi ani, ca ciupercile dupa ploaie. Cred ca sunt la concurenta cu bancile, atat de numeroase sunt!

Prima concluzie este ca suntem un popor de oameni bolnavi. Din pacate asa este. Trei milioane de romani sufera de depresii pe fond nervos, numarul batranilor il depaseste cu mult pe cel al persoanelor tinere, suferim de o gramada de boli, iar spitalele, la noi, mai mult te imbolnavesc, decat sa te faca sanatos. (sau te omoara)

A doua concluzie. Daca suntem asa de bolnavi, inseamna ca trebuie sa cumparam medicamente. Multe medicamente. Dinvanzarea carora se castiga bine, pentru ca adaosul la medicamente este mare. Chiar foarte mare!

Dar problema e alta. Asa cum spunea si Denisa, in farmacii nu gasesti toate medicamentele. Le gasesti doar pe cele recomandate. Adica pe cele pentru care se ofera spaga. Pentru ca tu, daca te doare capul si ceri ceva la farmacie pentru durerea de cap, farmacista nu o sa iti dea neaprat cel mai bun medicament. Vei primi medicamentul „sponsorizat”.

Ideea e ca sunt atat de multe companii care produc medicamente, iar cererea este atat de mare, incat farmaciile au ajuns sa aibe pretentii. Si sa astepte spagi. Pardon, cadouri.
Si cand spun cadouri, nu ma refer la cadouri gen parfum, buchet de flori. Nuuu!
Ma refer la cadouri (spagi) gen haine de blana, excursii in locatii exotice, masini (da, e pe bune), sa nu mai spun ca unii farmacisti vor chiar bani, cash.

Imi spunea cineva dintr-o companie farmaceutica, ca ei ar vrea sa nu ofere spaga, sa fie corecti, dar daca ar face asta, ar dispare din farmacii instant, cu toate medicamentele lor! Iar contabili acelei companii farmaceutice, nu mai stiu cum sa deduca cadourile. Pentru ca sunt numeroase, si ii costa o gramada de bani.

Acelasi lucru si in cazul doctorilor
. In toate companiile farmeceutice, exista reprezentanti, a caror sarcina este sa mentina legatura cu doctorii. Merg pe la ei, mai beau o cafeluta, mai ofera un cadou (vezi mai sus definitia), si treaba merge unsa. Doctorii recomanda produsele acelor companii (care de multe ori sunt mai scumpe decat altele, cu acelasi efect), noi cumparam produsele din farmacii, si toata lumea e multumita.

Dar asa merge sistemul in Romania. De aceea, eu prefer sa folosesc cat mai putine medicamente. Si sa ma rog sa nu ma imbolnavesc!

Si daca as putea renunta la cotizatia obligatorie pentru sanatate, as renunta imediat. Si mi-as face o asigurare privata de sanatate. Ca sa stiu ca platesc o singura data, si sunt tratat ca o fiinta umana.

Nu sa mi se ia si din salariu, si sa dau si spaga cand ajung in spital, ca sa nu mor cu zile. Dar asta e alta poveste, mult mai trista! De fapt nu e o poveste, e realitatea!

Recomandă

4 Comentarii

  1. Acu’ o saptamana am iesit din spital. Am fost internat, dupa o criza de acidocetoza. Am fost in pragul mortii, dar am venit inapoi :). In salonul in care am fost internat, era si un fel de laborator, sala de curs pentru niste medici rezidenti, in probleme de diabet. Doamna doctor, profesoara lor, le tinea aproape zilnic un fel de curs la noi in salon. Eram foarte atent la explicatiile ei. Nu vorbea numai despre medicina, aborda si chestii administrative, si de comert cu medicamente. Am ajuns la o concluzie: ca vorba populara „politica este in toate” este foarte realista.
    Nu as da vina pe farmacii si medici, ci mai degraba pe sistemul politic, care si-a bagat coada pana in sistemul medical.

    rast’a scris ultima data..’Glicemia mamii ei de viaţă

  2. Daca as putea,as inlocui, atunci cand ma imbolnavesc, farmaciile cu magazinele de tip plafar. Ar fi o „afacere”: produsele sunt naturale, sunt, teoretic, mai ieftine (practic sunt produse naturale prelucrate minim), sunt mai putin agresive pentru organism in majoritatea lor, au un aspect, general vorbind, mai variat si mai placut, si sunt, nu de putine ori, chiar mai eficiente. Numai ca nu intotdeauna se poate; asa ca va trebui sa se combine cele doua variante de tratamente.
    Din pacate mai este mult de lucru la capitolul „Organizare”… Nu numai in ceea ce priveste farmaciile, ci tot ce misca in Romania. Si sper sa se inceapa sa se miste ceva in tara asta inainte de a pieri sau de a pleca cu totii…

    Cristina’a scris ultima data..’In amintirea dansului pierdut

  3. Rast, aici politica nu are treaba, sper.
    Este vorba despre monopolul farmaciilor. Daca nu esti in farmacii, nu vinzi. Si dispari.

    Ma bucur ca ai scapat cu bine, si multa bafta in continuare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *