fbpx

Adulții nu înțeleg cum gândește generația Z

Citeam la Victor o chestie interesantă despre Generația Z, mai exact cum e văzută ea de un economist și fost ministru de finanțe grec:

Fiind prima generație care a crescut cu social media, Generația Z (n: 1997-2012) a postat online o mulțime de informații personale. Angajatorii pot scotoci pe Internet pentru a alcătui un portret suplimentar al candidatului.

Orice postare (clip pe TikTok, status pe Facebook etc) poate fi folosit împotriva Gen Z în timpul interviurilor de angajare, în special opiniile politice, care nu erau neapărat vizibile pentru HR în cazul generațiilor anterioare.

De asemenea, activitatea în social media a prietenilor unui candidat poate să se reflecte negativ în ochii unui potențial angajator.

Singurele modalități prin care Generația Z poate evita astfel de consecințe sunt ștergerea istoricului lor timpuriu pe rețelele sociale sau ștergerea completă a acestor conturi.

Acestea sunt opiniile economistului și politicianului grec de stânga Ioannis Varoufakis.

Articolul original, via Civilization

În primul rând, e adevărat că nu prea există separare între muncă și viață personală pentru tineri, din cauza internetului, dar asta e pentru că ei au crescut pe internet, e a doua lor natură. În al doilea rând, ei folosesc altfel social media, față de noi.

Generația Z nu postează public pe social media așa de mult pe cât credem. Sigur că sunt activi online, stau multe ore zilnic, postează pe stories pentru prieteni și pe discută pe grupuri private la greu, dar în public nu sunt așa de activi. Poate pentru că au învățat din greșelile noastre, care am comunicat prea mult și adesea inutil, poate pentru că sunt nativi digital și stiu cum să folosească mai eficient internetul pentru ei.

Dacă nu mă credeți și aveți copii adolescenți uitați-vă pe profilele lor publice, la mine trebuie să le cer voie să pun pe net poze în care apar și ele sau să le dau tag în poze.

Generația Z, mai exact cei care postează în mod public, nu își ascund activitatea din social media de frica angajatorilor. Noi am crescut cu altă mentalitate, că trebuie să avem grijă de tot ce punem online ca să nu ne afecteze jobul, la ei e invers, folosesc ceea ce postează, activitatea lor, pentru a își găsi joburi, pentru a ieși în evidență. Ei văd internetul ca pe o unealtă.

Chiar recent era o fază pe TikTok, o antreprenoare se plângea într-o emisiune radio că un tânăr nu a vrut să vină la un interviu de angajare, după ce ea îl anunțase cu o seară înainte că trebuie să vină la 8 dimineața, în loc de 9 dimineața. Ghici ce, tânărul a aflat de emisiune și i-a răspuns direct pe TikTok, foarte la obiect, explicând că și programul lui e important, că schimbarea de oră a fost anunțată prea din scurt, iar asta nu denotă seriozitate din partea companiei. În final oamenii i-au dat dreptate.

Generația Z nu mai înghite mizerii, nu e deloc cu capul plecat, poate sunt chiar prea independenți, ușor aroganți, dar asta nu e neapărat un lucru rău, chiar dacă va fi tot mai dificil pentru companii să lucreze cu ei.

În concluzie, pregătiți-vă pentru intrarea generației Z în câmpul muncii, o să fie interesant. 🙂

Recomandă

4 Comentarii

  1. Nepotu’, 20 de ani, a schimbat anul trecut 3 joburi. Într-un loc cred că a stat 3 zile doar pentru a venit a primit altă ofertă și de ce să nu plece la ceilalți.

    Și eu am stat 8 ani într-un loc și deja am 3 în următorul…

    Dar vine AI-ul care nu se plictisește așa repede. Cred. 🙂

    • AI-ul înlocuiește muncile de bază. Mai degrabă vom învăța să lucrăm cu roboțeii ca să fim mai productivi. Dar da, cu siguranță dacă nu învățăm mereu tehnologiile noi vom fi dați la o parte.

  2. “Generația Z nu mai înghite mizerii”
    Eh , putintica rabdare.E deficit mare de forta de munca si angajatorii n-au incotro, accepta orice ca sa mearga inainte
    E generatia care n-a trait o criza economica, nu stie ce inseamna lipsurile (ma rog, au alta definitie a lor), n-au fost fortati sa faca compromisuri si sincer sper sa nici nu fie nevoiti sa faca dar viata are un fel ciudat de a regla lucrurile.
    Si daca “This Time Is Different” nu se adevereste, atunci generatia z ….

    • Nu e deficit mare peste tot, sunt chiar domenii unde se fac concedieri, doar că tinerii vin cu altă mentalitate. Unii zic că sunt mai leneși, dar ei văd că nu au șanse să își cumpere o casă, o mașină, să trăiască decent trăgând tare până la 40-50, așa că se preocupă mai mult de calitatea vieții din prezent. Faptul că unele generații au dus-o mai greu nu înseamnă că și următoarele trebuie să facă asta.

      Problema cu this time is different nu ține așa de mult de generație, ci mai degrabă de societatea globală, ne-am obișnuit prea mult cu binele și căutăm scandal din orice (la nivel mondial mă refer). Și oamenii sunt slabi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *