A prins un pic prin bula mea articolul lui James Altucher, despre decăderea New York-ului, în care prezintă situația din oraș: clădirile de birouri sunt 90% goale, evenimente nu se mai organizează, 60% dintre restaurante sunt închise, brandurile de lux și-au închis magazinele, și mulți dintre cei care închiriau apartamente au plecat prin orașe mai ieftine, că nu are sens să dai 3000 de dolari chirie lunară, dacă poți lucra dintr-o cabană ieftină închiriată pe malul lacului.
Situația e tristă și în cazul universităților, mai ales că la americani taxele școlare sunt mari, și acum nu prea se mai justifică, de ce să dai 50k dolari pe an pentru clase online pe Zoom?
La o scară mai mică, situația asta e valabilă pentru toate orașele, zic eu. Știu că prin ziare încă apar articole despre cum crește piața imobiliară și cum ne vom reveni repede în V, doar că nu e așa. Chiar dacă apare un vaccin minune, Coronavirus nu va dispărea complet. Asta e realitatea actuală, sunt 2-3 ani grei, și tot ce putem face e să ne adaptăm.
Mă gândesc că vor apare schimbări mari în domeniul educației. Deja mulți tineri puneau la îndoială avantajele facultăților, acum universitățile mari vor trebui să se zbată și mai mult pentru a convinge studenții că merită să plătească anual, pentru a participa la cursuri online. Presimt o explozie a cursurilor online, mai ales cele axate pe aptitudini căutate acum, joburi ce pot fi prestate via internet.
Pe zona imobiliară a crescut cererea de case aproape de oraș, la apartamente în cel mai bun caz e stagnare, probabil din octombrie vor apare și scăderile de prețuri la chirii și apartamente. Dacă nu va începe școala nici studenții nu vor închiria, deci cerere mai mică, deci mai puțin interes pentru achiziția de apartamente ca investiție pe termen lung, iar tinerii ce deja lucrează caută case, dacă tot pot lucra remote
Clădirile de birouri – chiar dacă virusul va trece, multe firme au descoperit că se poate lucra eficient și remote, deci vor reduce spațiul alocat birourilor, probabil majoritatea angajaților vor lucra cel puțin jumătate din timp de acasă, unde situația o permite. Google și Facebook permit angajaților să lucreze remote până în vara lui 2021, Twitter pe termen nelimitat. Cum spunea cineva, pandemia a accelerat adopția digitală în companii, în 5 luni s-au realizat schimbări pentru 5 ani.
Magazine și restaurante – nu văd soluții simple, în cazul magazinelor cred că brandurile de lux vor păstra unele spații pentru brand awareness, dar magazinele mici, care se chinuiau să reziste, vor dispare. La restaurante avem parte de respiro că e vară și lumea mai iese la terase în perioada asta, dar când iese frigul nu știu câți clienți vor mai face rezervări la interior, dacă numărul de bolnavi nu scade.
Cel mai trist e pe zona de evenimente, teatru, muzică, concerte, acolo nu văd deloc soluții, au încercat unele firme evenimente cu platforme, distanțare socială, scaune puse la distanță, dar publicul încă e speriat.
Trăim vremuri foarte schimbătoare.
Asa este, din pacate…. Impactul acestei pandemii va fi resimtit MULT dupa ce un vaccin va tine boala sub control. Lumea se va schimba radical, problema este ca directiile de schimbare sunt foarte greu de intuit acum.
Nu direcțiile, astea sunt clare, remote work, distanțare, regândirea spatiilor, ci consecințele sunt mai greu de intuit.
Din păcate s-ar putea să nu mai revenim vreodată la lumea de dinainte de Covid.Nasol că mulți nu pricep asta.
Cu ceva sechele cred că vom rămâne la psihic, dar în câțiva ani virusul va fi ceva obișnuit și ușor de tratat, vaccinat, cum e gripa acum. Dar da, e o lume nouă.
Intr-adevar, americanii s-au lovit de o problema destul de urata, cu taxa facultatilor….asta e impactul pandemiei, trebuie sa ne adaptam…
„Clădirile de birouri – chiar dacă virusul va trece, multe firme au descoperit că se poate lucra eficient și remote, deci vor reduce spațiul alocat birourilor, probabil majoritatea angajaților vor lucra cel puțin jumătate din timp de acasă, unde situația o permite.” – asta e doar o speculație bazată pe supoziția că remote work pe termen lung produce la fel, dar studiile recente arată că nu e așa.
Mulți oameni își dau seama că au nevoie de un apartament mai mare ca să lucreze de acasă, iar banii sunt la fel. Firmele își dau seama că din lipsa interacțiunii umane scade productivitatea (relațiile dintre angajați). Sau chiar burn out-ul angajaților care stau în același loc și nu interacționează cu nimeni. Inclusiv sondajele celor din HR nu arată că oamenii are vrea să lucreze numai de acasă; dacă vor să lucreze 50% din timp acasă biroul va avea cam același spațiu, atâta timp cât nu ai un sistem clar de rotație.
Cât despre Google și Facebook, doar cine n-a văzut birourile o să spună că e mai bine acasă – pe termen lung. Dar e ok, e gratis să speculăm.
Personal eu sunt fan lucrat de la birou, chiar dacă pot lucra de acasă prefer să vin la muncă. Dar cum spuneau mai mulți, depinde ce colegi ai, cum arată biroul, cât stai în trafic. Dacă pierzi 2 ore zilnic cu naveta s-ar putea să te bucuri că acum poți lucra de acasă. Nu e gratis să speculăm, doar observ ce se întâmplă în jur.