Am citit articolul 2021, anul în care antreprenorii români au fost lăsați singuri!, în care este plânsă starea actuală a antreprenoriatului românesc, care nu a fost deloc sprijit de actualul guvern în perioada pandemiei. Nu au mai venit banii de la IMM Invest, nu a fost demarat nici programul de 70 de miliarde de euro pentru investiții, situația e tristă, sprijinul acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei plasează România în a doua jumătate a unui clasament global, pe locul 124 în lume, în compania statelor din Africa și a câtorva țări din Asia.
Pe fond autorul are dreptate, statul poate și mai ales, ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini mediul de afaceri privat, că majoritatea banilor de la buget de aici vin, și multe sectoare au fost lovite foarte puternic.
Practic, întrebarea e alta, te faci antreprenor pentru că vrei să îți fie cald și bine, pentru că speri la ajutoare de la stat, sau pentru că ești genul care caută soluții la probleme?
Nu neg că guvernul actual a dat-o în bară atunci când vine vorba de ajutorul oferit firmelor lovite puternic de pandemie, dar eu nu m-am gândit vreodată să fac calcule legate de viitorul firmei, pe baza unor ajutoare promise de stat.
Eu zic că antreprenorii ar trebui să aibă două pretenții mari și late de la un guvern, indiferent de ce culoare politică ar fi acesta:
- Să nu facă schimbări ce afectează negativ mediul de afaceri și firmele la fiecare 2-3 luni de zile, antreprenorii au nevoie de predictibilitate pentru câțiva ani, iar schimbările să fie anunțate din timp.
- Să ne lase să ne facem treaba, fără controale inventate din te miri ce motiv și taxe aplicate retroactiv, că a descoperit guvernul actual trezoreria goală.
Cam atât, nu mă aștept la ajutoare de la stat, la pomeni, la favoruri. Antreprenorii trebuie să ceară stabilitate și predictibiltate, ca să poți să îți faci un plan de afaceri pentru următorii 5 ani și să te ții de el.
Și dacă aveți legătură cu mediul de afaceri privat din România, știți că nu e dracul chiar așa de negru. Suntem printre statele cu cele mai mici nivele de taxare pentru microîntreprinderi și PFA-uri din UE.
Plătind impozit pe dividende și impozit pe venit între 6 și 10% (în total), poți scoate legal profitul dintr-o afacere mică, în funcție de domeniul de activitate și numărul de angajați. Găsiți voi o țară din UE cu taxare mai bună pentru micro.
Voi ce ziceți, ar trebui statul să ajute antreprenorii în perioada asta, sau doar să îi lase să își facă treaba?
Evident că e loc de mai mult și se putea face mai multe,dar e bine și așa.Mă gândesc totdeauna că dacă la butoane erau PSD-iștii cu un prim ministru habarnist și aproape analfabet ca Dancilă, mediul privat și angajații lui ar fii fost lăsat să moară cu zile.
[…] Am prins niște zile mai relaxate în această perioadă, așa că am prins iar chef de scris. Astăzi, ca pe vremurile de aur ale blogosferei, vin cu un răspuns personal la problemele ridicate de Marius: Antreprenorii din România au fost lăsați singuri. […]