fbpx

Poate nu știați că au crescut taxele

Știu că e vară și toți visăm la concedii și relaxare, nu la muncă și ce a mai făcut statul român pentru binele nostru, dar întrerupem programul special de scandaluri despre nimic cu o știre despre lucrurile care contează. Dacă nu știați, vineri seara iubiții noștri guvernanți au publicat în Monitorul Oficial Ordonanța 16/2022, de modificare a Codului fiscal. Da, ne-au promis în primăvară că nu vor crește taxele anul ăsta, e șocant că nu s-au ținut de cuvânt, nu?

Calculele guvernanților spun că veniturile la buget vor crește cu 2% cred, calculele economiștilor din lumea reală spun că vor scade. Părerea mea este că se repetă greșeala din 2009, când guvernul a crescut taxele în plină criză (hello impozit forfetar), încasările la buget au scăzut, s-au închis multe firme, a crescut munca la negru, iar în 2010 au tăiat salariile bugetarilor cu 25%, că nu mai erau bani în vistierie. Deci dacă lucrați la stat și vă bucurați că bine le-au făcut antreprenorilor și freelancerilor acum, să îi taxeze, că și așa o duceau prea bine, nu m-aș grăbi.

Găsiți cela mai importante modificări aici. Poate că aveți impresia că modificările se aplică de la 1 ianuarie 2023, deci mai avem timp de ieșit la terase, dar unele dintre ele ele intră în vigoare peste 2 săptămâni, de la 1 august, cea mai importantă fiind asta: Dacă ești angajat part-time într-un singur loc, de la 1 august angajatorul va trebui să plătească contribuțiile la nivelul salariului minim. Sper că ești un angajat foarte bun, altfel cum ar zice domnul Iohannis, ghinion.

Din 2023:

  • Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%. Companiile mari probabil vor recompensa acționarii cu acțiuni gratuite în locul dividendelor, companiile mici vor întârzia plata dividendelor.
  • Scade plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale la norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
  •  Taxa pe valoare adăugată la serviciile HoReCa va crește de la 5% la 9%.
  • Firmele din sectorul HoReCa trec de la impozitul specific la impozitul pe profit (16%);
  • Scade pragul anual al veniturilor (de la 1.000.000 euro la 500.000 euro) pentru care firmele încadrate la microintrprinderi pot plăti impozit pe venit de 1%;
  • Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent.
  • Crește contribuția pentru CAS și CASS, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Rezumatul este că dacă ai dividende în valoare de peste 24 salarii minime brute anual vei plăti sănătatea la nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, adică 6120 lei pe an, nu la nivelul a 12 salarii, cum era până acum. Pe lângă CAS și CASS plătit deja la salariu, dacă ești și angajat. Iar ghinion, cine te-a pus să îți faci firmă?
  • Se scoate impozitul de 3% pentru firmele fără angajați, dacă ai un SRL pe care-l administrezi singur, vei plăti 16% impozit pe profit, sau te angajezi la propria ta firmă. Unde vei plăti și CASS și CASS, și pe salariu și pe restul veniturilor din firmă.
  • Firmele cu peste 20% din total venituri din consultanță vor plăti și ele 16% impozit pe profit.
  • PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale cu venituri anuale mai mari de 25.000 de euro vor fi obligate să treacă în sistemul real (impozit de 10%) dacă până acum erau la norma de venit.

Practic au dat puternic în clasa medie, mici întreprinzători, freelanceri, persoanele care nu sunt angajate la stat sau nu sunt asistate social. Tot cei care plăteau deja vor plăti mai mult.

Nu am auzit nimic despre pensiile speciale, despre scăderea aparatului de stat, despre digitalitarea instituțiilor statului, sau despre cum au crescut plafonul de achiziții fără licitație. Noi să fim sănătoși, și să putem munci în fiecare an până pe 19 iunie doar pentru a ne plăti taxele.

Voi cum vedeți creșterile astea de taxe și impozite?

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *