fbpx

Banii aduc și fericirea, dacă câștigi suficient

Cel puțin studiile americanilor zic asta, că dacă câștigi peste 75.000 dolari anual ești mai fericit. Evident, asta nu înseamnă că dacă reușești să îți dublezi salariul sau veniturile peste 2 ani vei fi brusc de 2 ori mai fericit, ci doar că privești altfel viața când ai asigurate nevoile de bază, că tu și ai tăi sunt ok, că ai o casă și știi că îți permiți un concediu, un gadget scump sau o garderobă nouă, fără a face rate la bancă.

Problema e alta – dacă căutăm mereu fericirea vom fi mereu nefericiți, pentru că nu știm când să ne oprim, când avem suficient, când e cazul să spunem e ok, nu trebuie să mai lucrez 14 ore pe zi, pot lucra și 4, sau ok, îmi pot lua o zi liberă vinerea asta ca să fac nimic. Cum scria Harari, the human being who most seeks happiness, is the one who becomes most unhappy.

Pe scurt, s-ar putea să nu ne dăm seama că suntem deja fericiți cu ceea ce avem.

Bonus, ceva similar de la Mark Manson, din Arta subtilă a nepăsării.

@markmansonnet Does seeking happiness make you unhappy? #happiness #emotionalmanagement #improvement #selfgrowth #markmanson #thesubtleartofnotgivingafuck #thebackwardslaw ♬ original sound – Mark Manson

La voi cum e, sunteți fericiți acum?

Recomandă

9 Comentarii

  1. pe mine ma mira ca a fost scrisa o carte cu titlul care contine cuvantul ”fuck”. Cum ar fi la noi sa se publice o carte ”ma doare-n pula” ?

  2. E o nuanta de mentionat la studiul cu 75.000 de dolari pe an: pana la suma asta creste “fericirea”, iar de la acel nivel, chiar daca mai cresc veniturile, nivelurile “fericirii” nu cresc. Recomand tuturor “Fericirea Autentica” de Martin Seligman – psihologie practica, bazata pe dovezi stiintifice. Harari vorbeste de adaptarea hedonica, de fapt, in acel citat, nu de fericire. “Fericirea Autentica” include si hedonismul, dar mai cuprinde si “viata buna” si “viata cu sens” (vezi Seligman).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *