fbpx

Citeam un articol despre bugetul de familie și mi-a atras atenția fraza asta: Dintotdeauna în cuplu ne-am administrat separat veniturile. Numai cheltuielile comune le administrăm împreună.

Înțeleg că tipa e logodită, deci mai au timp până se decid dacă vor gestiona banii la comun pe viitor, mai ales după ce apar copiii, dar eu nu prea îmi dau seama cum funcționează faza asta, suntem un cuplu, stăm împreună, dar avem banii separați. Voi?

Știu că pe afară se practică asta des, am citit articole despre cupluri cu copii ce în continuare își țin banii separat, dar mi se pare foarte complicat și aiurea să faci asta. Ok, împarți ratele și facturile la 2, când ieșiți în oraș plătiți nemțește, aveți conturi de economii separate, dar când apar copiii ce te faci? Mama plătește pamperșii, tata laptele praf? Mama plătește grădinița particulară, tata cursurile de canto?

Mi se pare aiurea și din punct de vedere al motivației, în ideea în care eu zic că în familie trebuie să ai obiective comune, inclusiv pe plan financiar. Tragem mai tare ca să facem economii, să ne achităm mai repede ratele, să investim în ceva, să deschidem un fond pentru educația copiilor și așa mai departe.

Când fiecare trage pentru el e cam dificil să vezi cum va arăta viitorul împreună, inclusiv pe plan financiar.

Poate că nu văd eu corect lucrurile, dar de când stăm împreună mereu am pus banii la comun, și de acolo am împărțit bugetul după ce are nevoie fiecare.

Au fost perioade când am câștigat eu mai bine pentru că am avut joburi mai bine plătite, au fost perioade când a câștigat Mihaela mai bine pentru că a avut ea joburi mai ok, au fost și perioade când eu sau ea nu am lucrat sau am fost plătiți slab, dar nu ne-am pus niciodată problema la modul ăsta, hai să împărțim cheltuielile la doi și în rest fiecare cu banii lui, ne mai vizităm seara din când în când.

Voi cum procedați în familie, aveți bugetul la comun sau separat? Și dacă e separat, cum funcționează sistemul?