Apropo de micii producători locali de bere și cum sunt ei împiedicați de producătorii internaționali să ajungă la consumatori, hai să vă povestesc o fază cu turismul românesc și cum se sabotează singur. Aseară am ajuns prin Auchan și am găsit toate berile produse de Bermas Suceava, bravo lor că au adus și altceva pe lângă berile pe care le știm cu toții. Am făcut stocuri, evident. Partea mai tare este că anul trecut am fost prin zona Sucevei, și peste tot găseam berile de la televizor, dar a trebuit să intru prin niște cârciumi penale ca să pot bea o bere de-a lor. Ciudat, nu?
Lăsând la o parte discuțiile despre monopoluri și taxe de acces în hypermarketuri, cred că mai ales în zonele turistice ar trebui să fie un interes mai mare în primul rând din partea localurilor, restaurantelor, hotelurilor în promovarea produselor din zonă, inclusiv băuturile.
Gândiți-vă că eram la o pensiune cu restaurant din Gura Humorului, aveau ceva pliante cu berile astea, Solca, Bermas, Călimani. Fain zic, hai să comand și eu la cină, că tot eram în zonă, și asta e ideea când ești turist, să experimentezi din tradițiile locului, nu?
Ei bine, nu aveau berile respective, puteam comanda doar Tuborg, Stella Artois, Ciuc, din astea. Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că berile locale sunt cele mai bune, dar e păcat să nu fie promovate, că Stela pot bea peste tot.
În final am găsit Solca doar la Cabana de pe Rarău, pe vârful muntelui, și Călimani într-o bodegă din zonă. Și cam asta a fost cu turismul local, hai să atragem turiștii, să vină să vadă, dar la mâncare și băutură le dăm ce pot găsi în orice restaurant din lume. Not ok.
Voi ce faceți când vizitați o regiune, nu încercați produsele specifice zonei?
E o combinatie de mai multi factori aici:
– berea artizanala / locala e mai scumpa decat cele super comerciale. Micile pensiuni nu prea isi permit sa stea cu stocuri nevandute prea mult timp.
– multe hoteluri / pensiuni lucreaza cu un singur distribuitor de bauturi. Daca el nu are berea aia locala in oferta atunci nu sunt sanse sa ajunga in hotel / pensiune / restaurant
– contractele cu distribuitorii au uneori clauze de exclusivitate. Asta e pe sistem: ai pretul X daca esti de acord sa cumperi doar beri produse de firma Y si primesti si lada asta frigorifica + umbrele. Ai pret mai mare daca si nici un giveaway altfel.
Practic producatorii aceia locali ar trebui sa insiste la distribuitori sau sa isi faca publicitate mai agresiv astfel incat clientii sa intrebe de produsul lor la restaurante, hoteluri etc.
Astea de care vorbeam eu sunt mai ieftine, Solca e cea mai scumpă și am dat 3,8 lei pe ea în Auchan. Nu cred că ar sta pensiunile cu stocuri, dacă ar știi să le recomande turiștilor. Și producătorii e cam greu să insiste, tocmai pentru că nu au bugetele mari ale corporațiilor, dar ar fi în interesul zonei să promoveze produsele locale, că au toți de câștigat.
La partea cu monopolul sunt de acord, aia doare cea mai tare.
Da, de acord, nu au bugete mari, dar publicitatea pe facebook nu e asa scumpa. Sa ai un cort cu berea ta la zilele orasului X nu costa asa mult. Sa faci o asociatie a producatorilor de bere artizanala sau micilor producatori de bere poate ajuta foarte mult.
Solutii cred ca sunt, dar din ce am observat vorbind cu oameni care se ocupa cu asta (in general, mai putin in Romania), nu prea inteleg importanta marketingului si au impresia ca produsul lor se va vinde doar pentru ca e mai bun decat media pietei. Iar asta nu prea se intampla…
Mai găsești și în localuri faine, chiar în Suceava. Dacă mai ajungi în zonă, încearcă Urban Street Food & Bar sau Container Street Food. Problema Bermas Suceava, din punctul meu de vedere, este marketingul foarte slab. În ultima vreme au început să mai miște cât de cât, dar prezentarea produselor încă este din anii 90. E bine totuși că au realizat că berea lor e dorită și de alte categorii de oameni în afara de bețivii de la țară. Rămâne doar să învețe să comunice cu publicul ăsta nou, care e mult mai atent la detalii și care consideră că un produs este bun când este complet. Om vedea. 😀
Cu publicitatea online vezi ce a spus și Adi, încep să se prindă dar mai greu. Cort cu bere la evenimente am mai văzut, și la Suceava când am fosr Bermas avea ceva la un festival, dar nu e suficient, turistul de obicei merge la restaurante și pensiuni, hoteluri, acolo trebuie să intre berile locale. Nu cred neapărat că berile locale sunt mai bune mereu, depinde de gusturi, sortiment, cum sunt produse, dar sunt altceva, chiar dacă dau peste o bere mai slabă nu mă supăr, tocmai pentru că am încercat ceva nou.
Uite, când mergi în Belgia încerci tot ce au belgienii în materie de bere, că de asta te-ai dus. Turistul străin când vine în România de ce ar cumpăra tot Stella, Heineken sau Paulaner?
Și eu sunt interesat de ce au specific zonei, fie băuturi sau mâncare. În Harghita, spre exemplu, de fiecare data când merg comand ca și bere Csiki Sor. E mult mai bună fata de berea vândută de marii producători.
+1 pentru Cziki Sor.
De câte ori am ocazia mă duc cu mare plăcere în” secuime „. Baile Balvanyos sunt aproape,iar la lacul Sf. Ana se ajunge ușor. La o pensiune unde se mănâncă un gulas bestial, vorbesc de pensiunea Istvana,dar unde nu m-am cazat niciodată,am întrebat,vară fiind,ce bere rece au. Dar rece, căci aktfel nu îmi mai trebuie. Aveau preferatele mele,Ursus,Tuborg, dar ospatarul m-a întrebat dacă nu doresc să încerc și o bere locală,secuiască, nu mai știu,ceva de genul ăsta,nici nu mai știu cum se numea,dar,în orice caz,bună. Am fost de acord să incerc. Am băut trei. Bravo lor cum știu să își promoveze produsele,tradițiile,zona.
[…] Berile locale și turismul […]
[…] o postare la mariussescu.ro desprecum berile artizanale făcute de berari locali nu se prea găsesc în pensiuni sau […]