Una cu berile locale românești și turismul

Apropo de micii producători locali de bere și cum sunt ei împiedicați de producătorii internaționali să ajungă la consumatori, hai să vă povestesc o fază cu turismul românesc și cum se sabotează singur. Aseară am ajuns prin Auchan și am găsit toate berile produse de Bermas Suceava, bravo lor că au adus și altceva pe lângă berile pe care le știm cu toții. Am făcut stocuri, evident. Partea mai tare este că anul trecut am fost prin zona Sucevei, și peste tot găseam berile de la televizor, dar a trebuit să intru prin niște cârciumi penale ca să pot bea o bere de-a lor. Ciudat, nu?

Lăsând la o parte discuțiile despre monopoluri și taxe de acces în hypermarketuri, cred că mai ales în zonele turistice ar trebui să fie un interes mai mare în primul rând din partea localurilor, restaurantelor, hotelurilor în promovarea produselor din zonă, inclusiv băuturile.

Gândiți-vă că eram la o pensiune cu restaurant din Gura Humorului, aveau ceva pliante cu berile  astea, Solca, Bermas, Călimani. Fain zic, hai să comand și eu la cină, că tot eram în zonă, și asta e ideea când ești turist, să experimentezi din tradițiile locului, nu?

Ei bine, nu aveau berile respective, puteam comanda doar Tuborg, Stella Artois, Ciuc, din astea. Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că berile locale sunt cele mai bune, dar e păcat să nu fie promovate, că Stela pot bea peste tot.

În final am găsit Solca doar la Cabana de pe Rarău, pe vârful muntelui, și Călimani într-o bodegă din zonă.  Și cam asta a fost cu turismul local, hai să atragem turiștii, să vină să vadă, dar la mâncare și băutură le dăm ce pot găsi în orice restaurant din lume. Not ok.

Voi ce faceți când vizitați o regiune, nu încercați produsele specifice zonei?

Recomandă prietenilor!



10
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
DanielV
Vizitator

E o combinatie de mai multi factori aici: – berea artizanala / locala e mai scumpa decat cele super comerciale. Micile pensiuni nu prea isi permit sa stea cu stocuri nevandute prea mult timp. – multe hoteluri / pensiuni lucreaza cu un singur distribuitor de bauturi. Daca el nu are berea aia locala in oferta atunci nu sunt sanse sa ajunga in hotel / pensiune / restaurant – contractele cu distribuitorii au uneori clauze de exclusivitate. Asta e pe sistem: ai pretul X daca esti de acord sa cumperi doar beri produse de firma Y si primesti si lada asta… Citește tot »

DanielV
Vizitator

Da, de acord, nu au bugete mari, dar publicitatea pe facebook nu e asa scumpa. Sa ai un cort cu berea ta la zilele orasului X nu costa asa mult. Sa faci o asociatie a producatorilor de bere artizanala sau micilor producatori de bere poate ajuta foarte mult.
Solutii cred ca sunt, dar din ce am observat vorbind cu oameni care se ocupa cu asta (in general, mai putin in Romania), nu prea inteleg importanta marketingului si au impresia ca produsul lor se va vinde doar pentru ca e mai bun decat media pietei. Iar asta nu prea se intampla…

Adi Nechifor
Vizitator

Mai găsești și în localuri faine, chiar în Suceava. Dacă mai ajungi în zonă, încearcă Urban Street Food & Bar sau Container Street Food. Problema Bermas Suceava, din punctul meu de vedere, este marketingul foarte slab. În ultima vreme au început să mai miște cât de cât, dar prezentarea produselor încă este din anii 90. E bine totuși că au realizat că berea lor e dorită și de alte categorii de oameni în afara de bețivii de la țară. Rămâne doar să învețe să comunice cu publicul ăsta nou, care e mult mai atent la detalii și care consideră că… Citește tot »

Ciprian
Vizitator
Ciprian

Și eu sunt interesat de ce au specific zonei, fie băuturi sau mâncare. În Harghita, spre exemplu, de fiecare data când merg comand ca și bere Csiki Sor. E mult mai bună fata de berea vândută de marii producători.

Sorin
Vizitator
Sorin

De câte ori am ocazia mă duc cu mare plăcere în” secuime “. Baile Balvanyos sunt aproape,iar la lacul Sf. Ana se ajunge ușor. La o pensiune unde se mănâncă un gulas bestial, vorbesc de pensiunea Istvana,dar unde nu m-am cazat niciodată,am întrebat,vară fiind,ce bere rece au. Dar rece, căci aktfel nu îmi mai trebuie. Aveau preferatele mele,Ursus,Tuborg, dar ospatarul m-a întrebat dacă nu doresc să încerc și o bere locală,secuiască, nu mai știu,ceva de genul ăsta,nici nu mai știu cum se numea,dar,în orice caz,bună. Am fost de acord să incerc. Am băut trei. Bravo lor cum știu să își… Citește tot »

trackback

[…] Berile locale și turismul […]

trackback

[…] o postare la mariussescu.ro desprecum berile artizanale făcute de berari locali nu se prea găsesc în pensiuni sau […]