Fanii hardcore ai produselor Apple vor zice că nu ai nevoie de antivirus pe Mac sau Iphone, deoarece protecția sistemului de operare e superioară calculatoarelor cu Windows. În trecut asta era adevărat, doar că în ultimii ani opiniile încep să se nuanțeze, sunt câteva familii de malware care pot afecta macOS, și deși pericolele nu se compară, eu parcă mă simt mai în siguranță cu antivirus, chiar și pe Mac.
În principiu dacă ai Mac și nu vrei antivirus recomandările sunt simple – nu instala programe care promit că îți curăță laptopul sau îl fac să meargă mai bine, nu instala programe cracked sau de pe site-uri dubioase, și dacă instalezi softuri din afara App Store asigură-te că provin din surse autorizate sau că le-ai descărcat direct de pe site-ul dezvoltatorului. Oricum ca să instalezi un soft neautorizat de Apple e mai complicat pentru utilizatorii simpli, ceea ce nu e neapărat un lucru rău.
Totuși, dacă vrei antivirus, cred că și pe Mac Bitdefender e cea mai bună soluție, eu folosesc de 12 ani Bitdefender Premium Security, și am păstrat tradiția când am renunțat la Windows pentru uz personal. În primul rând pentru că oricum aveam nevoie de un VPN pentru muncă, și la Bitdefender este inclus în Premium Security, și în al doilea rând pentru că mai am și calculatoare cu Windows sau telefoane Android în casă, și sunt mai liniștit știind că toate au antivirus pe ele, dacă fac fetele clic pe un link din greșeală, dacă primesc un mesaj dubios pe Whatsapp, din astea.
Plus că prefer un antivirus românesc, recomandat de toate laboratoarele în teste.
De câțiva ani actualizările Bitdefender sunt făcute constant, nu doar o dată pe an, dacă vreți un pachet complet vă recomand Premium Security, care poate fi instalat pe 10 dispozitive: Windows, Mac, iPhone, Android. Ce aveți inclus:
- trafic VPN nelimitat și securizat, ca să poți naviga fără stres, sau să testezi aplicații cu IP de unde vrei tu;
- cea mai bună protecție pentru calculator și telefon;
- manager de parole;
- protecție pentru emailuri, că prin linkurile din emailuri se sparg multe conturi online;
- protecție anti-ransomware, ca să nu te trezești cu fișierele din calculatorul propriu blocate până plătești nu știu ce recompensă;
- un soft care rulează liniștit în fundal, eu nici pe Mac nici pe Windows nu am văzut să scadă viteze de procesare sau să îngreuneze procesorul;
- blochează exploit-uri, programele malware și atacurile informatice care utilizează botnet-uri, precum și atacurile brute-force.
- detectează și blochează site-urile care par a fi sigure dar sustrag informații financiare, parolele sau numerele cardurilor de credit.
În plus, chiar zilele trecute Bitdefender a anunțat un nou instrument de protecție avansată a căsuțelor de mail ce ajută la oprirea amenințărilor informatice, a înșelătoriilor de tip phishing, a link-urilor periculoase distribuite prin intermediul serviciilor de e-mail Gmail și Outlook. Email Protection e disponibil fără costuri suplimentare pentru utilizatorii noi și existenți ai Bitdefender Premium Security.
Potrivit Statista, numărul site-urilor unice destinate înșelătoriilor a crescut de la 147.000 în 2020 la peste 1.350.000 în 2022. Cercetările efectuate de specialiștii Bitdefender arată că unul din cinci (23%) e-mail-uri de tip spam pe teme financiare și bancare reprezintă tentative de fraudă. Inițial, utilizatorii accesează link-uri sau fișiere atașate periculoase, astfel că odată ce un sistem este compromis, actorii amenințării obțin controlul pentru a fura date personale, financiare, ori pentru a șantaja sau cere o răscumpărare.
Email Protection protejează căsuțele electronice ale utilizatorilor în timp ce înșelătoriile de tip phishing evoluează rapid. Odată activată funcționalitatea, Bitdefender scanează toate e-mail-urile primite și le marchează fie sigure sau suspecte, ajutând utilizatorii să nu cadă victime amenințărilor informatice.
Principalele funcționalități și beneficii:
- Protecție consistentă a e-mail-ului – după instalare, e-mail-urile periculoase sunt scanate în timp real de pe orice dispozitiv folosit pentru a accesa conturile de Gmail și Outlook.
- Conținutul suspect este marcat în mod clar – e-mail-urile sunt marcate imediat cu diferite etichete (sigur sau periculos) reducând riscul de a accesa accidental conținut periculos.
- Sistem simplu de gestionare și raportare a e-mail-ului – căsuțele electronice (inclusiv oprirea și îndepărtarea protecției) sunt gestionate direct din interfața de utilizator Bitdefender, la fel și procesul de raportare (numărul de email-uri scanate, sigure versus periculoase din ultimele 30 de zile).
- Instalare ușoară – prin doar câteva click-uri, Email Protection este instalat și oferă protecție pentru e-mail.
Eu l-am conectat deja la contul de Gmail, după instalare interfața e similară cu cea din pozele de mai jos.
Cu alte cuvinte Bitdefender e un antivirus care funcționează eficient și pentru utilizatorii obișnuiți, ferindu-i de pericole legate de navigarea pe internet sau spargerea conturilor online, dar are și aplicații avansate pentru utilizatorii profesioniști.
Dacă vreți ceva simplu de tot, pentru început, Bitdefender oferă și un antivirus gratuit.
Voi mai folosiți antivirus?
Oara spitalele din Romania ce antivirus folosesc? ca vad ca sunt la moda atacurile cibernetice in aceasta perioada a anului :))) https://medicanet.ro/vezi-ce-spitale-din-romania-au-fost-atacate-cibernetic/
Cred că pe ăla de la BOR, Doamne Ferește.
“Voi mai folosiți antivirus?”
Evident ca NU!
De cel putin 20 de ani!
Atat “antivirusii” cat si “solutiile full security” se adreseaza numai la doua categorii de utilizatori:
1. analfabetii tehnologic
2. idiotii care inca mai pun botul la mizerii “scareware”
Cert este ca exista mai multe feluri de analfabetism, iar analfabetii intotdeauna au avut viata grea. La nivel de societate, cel mai adesea se vorbeste de analfabetismul literar, si mai recent despre analfabetismul functional. Cu toate acestea mai exista si alte tipuri de analfabetism care iti pot afecta viata intr-un mod major, cum este analfabetismul financiar, vechi de mii de ani (vezi cine si cand a inventat contabilitatea sau sistemul bancar “modern”) dar si chestiuni ca analfabetismul nutritional, ce creaza ravagii la nivel de societate in domeniul sanatatii, pentru ca hoarde intregi de oameni nu stiu sa se hraneasca in mod optim si isi distrug sanatatea cu tot felul de diete retardate sau de “suplimente magice”, sau cu abuzuri de carbohidrati(cereale, amidonoase, zaharuri naturale si indulcitori sintetici), uleiuri vegetale(grasimi trans), alcool, tutun, consum de droguri, etc. iar apoi se intreaba de unde a aparut cancerul, diabetul, stopul cardiac, anevrismul, etc.
In ultimii ani face ravagii analfabetismul tehnologic si acesta va lua amploare cu atat mai mult cu cat toti idiotii atehnici se inconjoara de tot mai multe device-uri si gadget-uri “smart” si in curand IoT, ce sunt proiectate doar pentru a fi nimic altceva decat billboard-uri digitale destinate doar pentru consumul de continut si data harvesting si pe care insista sa le folosesca inclusiv pentru chestiuni intime si personale, administrative, de business, plati electronice, etc.
In ziua de astazi, cine nu detine cunostinte tehnologice de baza, este in mod cert exploatat fara mila de producatorii de tehnologie si de scareware si este o potentiala victima ce o va suge la modul cel mai grav atat din partea hackerilor ce lucreaza in slujba “autoritatilor” cat si din partea crackerilor ce lucreaza in interes propriu si pe piata neagra.
Competentele tehnologice minime pe care orice utilizator de computer sau de balarie “smart” trebuie sa le detina in ziua de astazi sunt descrise in CompTIA Infrastructure Pathway si anume:
1. A+, Network+, Security+, Linux+
Intr-o gramada de firme private si agentii de stat din tarile cu apa calda la robinet, daca nu detii primele trei certificari, iti poti lua adio de la a lucra din fata unui calculator. A+ este obligatoriu pentru job-urile entry level, iar Network+ si Security+ sunt obligatorii pentru job-urile mid level inclusiv cele administrative si de management. Daca statiile de lucru sunt pe Linux, atunci si cea de-a partra devine obligatorie.
2. Ai un server pe acasa sau in firma prin care iti bagi nasul? Atunci si Server+ este obligatoriu!
3. Detii un site web personal sau pe firma? Atunci si Cloud+ devine obligatoriu!
https://www.comptia.org/certifications/which-certification
Ai obtinut toate cele sase certificari A+, Network+, Security+, Linux+, Server+ si Cloud+?
Felicitari! Tocmai ai dobandit competente de baza in IT si ai devenit un Average Joe ce poate ocupa cu succes un post la Help Desk!
Apropo, te-ai intrebat vreo data de ce nici un profesionist adevarat sau de ce nici o firma care se respecta nu lucreaza si nu are infrastructura pe Windows sau pe Apple?
Sau de ce nici un profesionist adevarat nu se inconjoara si nu foloseste dispozitive “smart”, iar daca face acest lucru, o face dupa ce a hack-uit si root-at complet dispozitivele respective cu softuri custom si/sau open source?
Sau de ce nici un profesionist adevarat nu foloseste “antivirusi” sau produse de genul “full security suite”?
PS. Produsele Apple sunt mult mai scumpe dar la fel de proaste, de ineficiente, de slabe calitativ si de ciuruite pe partea de securitate ca cele Windows si Android fiind folosite cu preponderenta de prosti elitisti ce in mod evident sunt atehnici si analfabeti tehnologic.
PPS. Putem trece peste imaginile in care pulifricii ce poarta bascheti, jeansi, tricouri, hanorace si eventual masti retardate ca “V for Vendetta”, sau mai rau, marxisti autisti si bolnavi mintal ca Mr Robot, sunt considerati a fi “specialisti IT” de orice fel, dar in special hackeri?
Nu de altceva, dar prin lumea prin care ma invart eu, adica prin lumea reala a specialistilor IT ce poseda conostinte si certificari tehnice de la nivel mediu in sus, singurul dress code acceptat este cel “business casual”, iar in companiile mari doar cel “full business” cu costum, camasa, cravata si pantofi in mod obligatoriu!
https://duckduckgo.com/?q=man%27s+business+casual&iar=images&iax=images&ia=images
https://youtu.be/dLcCpvnJ2nk
https://youtu.be/s6v4kT1aD7c
Cam nervoasă și stresată lumea în care te învârți tu, dar am înțeles ideea, 90% din populație e fraieră că nu știe să folosească Linux pur. 🙂
Cred ca are un word cu textul asta si da copy paste…