fbpx

Branding romanesc

Cred ca avem o problema cu alegerea denumirilor pentru produsele romanesti. Mergi in farmacie pentru ca esti racit si ti se recomanda ceai pentru raceala Hapciu. Ai probleme cu prostata – te rezolva Prostamol. Ai nevoie de protectie – incearca prezervativele Licurici care te ajuta chiar si noaptea sa gasesti calea spre fericire (presimt un succes enorm la cocalari). Nu merge treaba la baie? Ia un Urinal.

Cei care practica turismul intern probabil au remarcat ca suntem lipsiti de inspiratie si in alegerea numelui pentru baruri, pensiuni si alte unitati turistice. Daca treceti prin statiunea 1 Mai sau Baile Felix veti constata ca toate pensiunile sunt denumite dupa numele proprietarului: Pensiunea Catalina, Florentina, Pensiunea Teo, Camping Vlad… pana mea, suntem asa de inapoiati incat nu putem inventa un nume unic care sa diferentieze produsul nostru de al altora si sa nu sune ca naiba?

Or fi romanii un popor cu o imaginatie bogata, dar cand vine vorba de branding suntem la pamant. Voi ce alte denumiri ciudate ati vazut sau ati auzit prin scumpa noastra tara?

Recomandă

5 Comentarii

  1. Nu ştiu dacă este lipsă se inspiraţie sau mai degrabă de interes. Chiar aş fi curios să aflu dacă măcar o zecime din acest pensiuni au alocat un buget minim pentru marketing. Am serioase rezerve, dar nu i-aş judeca prea aspru pe aceşti oameni. Cunosc situaţia din perioada de „glorie” a imobiliarelor, când în schimbul unor sume frumoase, agenţiile de publicitate propunea diverse „lake-uri”, village-uri” sau „city-uri”. Şi acolo era vorba (teoretic) de specialişti în domeniu. Badea Ion şi pensiunea sa Levănţica sau Joiana (precum vaca lui Păcală) au farmecul lor şi măcar nu sună tâmp.
    P.S. Dacă în loc de licurici, i-ar fi zis păcălici, crezi că se mai risca cineva 🙂
     

  2. In vreme ce numele pensiunilor nu cred ca intra in discutie, despre botezul produselor unor companii mari nu stiu cata dreptate ai. Uneori cel mai eficient nume este cel care are ceva de-a face cu produsul.
    De ce au fost la inceput Pepsi Cola si Coca Cola si nu Sprite si 7Up? Pentru ca trebuie intai sa-i obisnuiesti pe oameni cu produsele tale, sa le dai incredere in brandul „mare”, apoi sa profiti si sa-ti asumi riscuri. Daca un nume al unuia dintre miile de servicii/produse nu e potrivit, nu ai nimic de pierdut. Daca numele din care pleaca toate nu e potrivit, mai greu repari asa ceva.
    Exemple sunt destule, nu numai la noi in tara.

    • @Alex – dupa logica ta ar trebui sa apara medicamente gen „Pipi Usor”, prezervativele „FutMaxim” sau pensiunea „Nopti de vis”. E adevarat, trebuie sa asociezi brandul cu utilitatea produsului/serviciului, dar nu trebuie sa identifici neaparat denumirea cu produsul in sine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *