fbpx

Branduri made in Moldova?

Din start precizez ca ma refer la Moldova noastra, din Romania, nu cea de peste Prut, desi sunt si acolo niste branduri puternice. Am vazut in comentarii la postul cu brandurile ardelenesti ca lumea se plange de inexistenta brandurilor moldovenesti. Chiar asa sa fie, nu avem branduri care au plecat din Moldova, unele ajungand chiar la nivel national? Eu cred ca avem!

Am adaugat mai jos cateva branduri moldovenesti, as vrea sa completati si voi cu altele, daca va vin idei. Nu conteaza domeniul, ci doar ca originea brandului sa fie moldoveneasca (regiunea Moldova din Romania). Poate facem si un top.

Branduri din Moldova (lista e updatata cu comentariile):

  1. materiale constructii – Dedeman;
  2. produse panificatie – Pambac;
  3. bere – Sapte Coline (nu se mai fabrica, din pacate);
  4. apa – Dorna;
  5. termopane – Termoplast;
  6. mall-uri – Iulius Mall;
  7. lapte – Dorna;
  8. vinuri – Bucium, Cotnari;
  9. haine – Coax;
  10. textile – Siretul Pascani;
  11. alimente – Mustar de Tecuci;
  12. alimente – Coseli;
  13. magazine electrocasnice – Altex;
  14. mezeluri – Caroli;
  15. mezeluri – Marcel;
  16. dulciuri – Danubiana;
  17. caramida – Brikston (Ceramica);
  18. sucuri – Avita;
  19. apa minerala – Borsec;
  20. Apa minerala – Bucovina;
  21. vinuri – Busuioaca de Bohotin;
  22. produse lactate – Raraul;
  23. produse lactate – Paco;
  24. produse lactate – Margareto;
  25. bijuterii – Coriolan;
  26. software contabilitate – Winmentor;
  27. software contabilitate – Pioner;
  28. software gestiune – Microshop;
  29. mezeluri – Kosarom;
  30. medicamente – Antibiotice;
  31. imbracaminte – Nichi;
  32. imbracaminte – Ravioli;
  33. imbracaminte – Irina Schrotter;
  34. materiale de constructii – Arabesque;
  35. produse din carne – Avicola;
  36. editura – Polirom;
  37. alimentar – Croco;

Cine mai stie alte branduri?

Recomandă

37 Comentarii

  1. Eu asociez Moldova cu manastirile de aici (Voronet, Sucevita, Moldovita etc) si mai putin cu brandurile de mai sus, dar intru si eu in joc.

    La categoria apa as adauga si Borsec si Bucovina. Ar mai fi Busuioaca de Bohotin, Raraul pentru produsele lactate.

    O carte de vizita buna ar fi ciorba noastra radauteana, nu crezi? Sau, de ce nu, Ozana lui Creanga pentru o apa minerala. Hm..

  2. Cateva din Iasi:
    Kosarom-prod.alimentare
    Antibiotice-medicamente
    Nichi (Cristina Nichita)-imbracaminte
    Ravioli-imbracaminte

  3. Citind raspunsurile date mai sus e inevitabil sa nu te intrebi “cati stiu ca produsele enumerate sunt facute in Moldova?” Exceptand produsele care au in denumire regiunea de unde provin (Dorna, Cotnari, Bucium etc.) celelalte nu sunt branduite si promovate ca atare. De ce?

  4. Iti mai spun eu niste “produse” moldovenesti: Andreea Marin, Mihaela Radulescu, Loredana Groza, Daniel Buzdugan – si lista e luuunga 🙂
    Sunt mai bine promovate decat pateurile sau hainele.

    • True, cum am putut sa uit de Antibiotice? Soferul Vip trebuie sa confirme in timp. Brandul nu e brand doar pentru ca e lansat, ci pentru ca il asociaza clientii cu un produs/serviciu.

  5. Croco – alimentar (lider national Sticks, Brezel, Crackers)
    Albrau – bauturi alcoolice si nealcolice in special bere
    Chimcomplex Borzesti – chimic, industrial
    PA&CO – transporturi, constructii, prelucrare lemn

  6. Elsaco (BT), ABPlus/Camex (IS), Vincon (VN), Rulmenti SA Barlad (VS), Librariile Alexandria (SV), Grup Musatinii (SV), Mopan-Racova Grup (VS), UAIC (IS), Agrana/Danubiana (NT), Agricola International (BC), Aerostar (BC), SamiPlastic (SV), Vega93 (GL), Sidex (GL), Kober (NT), Dinasty (NT), Agnes Toma (NT), ElectroAlfa (BT), Intertrans (IS), Gold&Platin (IS), Monitorul / Ziarul de …. (IS), RAFO (BC), Holdmann (IS), National Paints (IS), IasiTex (IS), Electra (IS), TrustOrizont (SV),, S.A.B. Radauti / Saber (SV), Symmetrica /pavele (SV), etc etc etc etc

  7. Brandurile moldovenesti sunt multe si lista enumerata si completata sta marturie. Problema brandurilor moldovenesti vs ardelenesti sau din alte regiuni consta in faptul ca ele nu sunt la fel de promovate la nivel national.

    Majoritatea companiilor din moldova, odata cu venirea crizei au redus considerabil bugetele de promovare, in schimb companii din vestul tarii au profitat de reducerea rate cardurilor si au inceput sa iasa agresiv pana si pe tv unde era destul de costisitor pana in momentul de fata.

    Multe branduri moldovenesti sunt cunoscute regional si prea putin national. E posibil sa fiu prea exigent si sa imi doresc sa fie mai vizibile pe plan national si, de ce nu, international.

  8. librarie – polirom?! e macar jenant sa spui asta. e cea mai mare editura din tara, pe departe. una care, poate o sa ti se para ciudat, nici macar nu are vreo “librarie” e ei. este, pur si simplu, o mare editura. sper ca stii ce-i aia si n-o confunzi cu tipografie. repet, e jenant sa treci la domeniu “librarie”!

    • Este o editura importanta ce-i drept, nu e cea mai mare din tara, nu as face atata caz pentru o nuanta.
      Am sa fac si eu caz pentru o nuanta: cea mai mare editura din tara conform cifrei de afaceri este Editura Litera (10 mil euro), urmata la distanta de catre Editura Curtea Veche. Poliromul vine pe trei la bataie cu Humanitas-ul cu o cota de piata de aprox. 6-7%. Toate astea pe o piata care valoareaza in total 60-65 milioane de euro (un roman cumpara o carte pe an – pe care cred ca o face cadou).

      Deci… “pe departe” Polirom-ul de primul loc.

  9. Avicola este o companie de pe vremea lui Ceausescu, fiind impartita dupa 89 in mai multe societati care s-au privatizat, astfel ca exista la ora actuala mai multe Avicole in Brasov, Slobozia, Calarasi, Buzau, Buftea. N-as trece-o la branduri din Moldova.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *