Are Valentin un articol interesant despre suma pe care ar trebui să o alocăm pentru vacanțe. Opiniile diferă, unii zic că vacanțele trebuie văzute ca o investiție, că doar o dată trăim, alții zic că nu e ok să cheltuim prea mult pe ele, mai ales dacă nu ni le permitem.
Eu sunt undeva pe la mijloc, cred că avem nevoie de vacanțe pentru a ne încărca bateriile și a regăsi motivația ca să tragem mai tare, să putem juca pe termen lung, dar nu m-aș simți deloc bine să merg în vacanțe cu banii împrumutați sau să cheltui într-o săptămână banii câștigați în 2-3 luni.
Greșesc?
Sigur, putem trage tare 6 luni de zile, câte 12 ore pe zi, dar la un moment dat ne pierdem busola, nu mai avem chef deloc, și ajungem să ne întrebăm: pentru ce muncim? Pentru asta sunt vacanțele – deconectare, claritate, optimism, motivație, regăsire.
Nu ne împrumutăm ca să mergem într-o vacanță, dacă nu am economisit bani pentru concediu înseamnă că nu am muncit destul, am frecat menta în loc să lucrez. Dacă am avut un an prost concediul va fi de bun simț, nu cu figuri. Trag mai tare anul următor, ca să am bani pentru vacanța pe care mi-o doresc. Știu că sunt persoane care se împrumută pentru concedii, dar nu pot concepe asta.
Nu mergem în vacanțe pentru a îi impresiona pe alții. Sunt locuri pe care vrem să le vedem pentru că ni se par faine, dar de regulă vacanțele sunt de 2 feluri la noi, pentru relaxare completă, când mergem undeva și doar stăm, ne deconectăm, sau vacanțe de explorare, când mergem într-un oraș sau zonă nouă pentru a o descoperi, a vedea cum trăiesc oamenii acolo, a ne extinde orizontul, a învăța ceva.
Nu mergem în vacanțe de fițe, chiar dacă uneori ne-am permite. Dacă e să aleg între o singură vacanță de 5000 de euro și 3 vacanțe la 1500 de euro pentru toată familia voi alege varianta B, poate și pentru că nu suntem fani ai mâncatului la hotel, nu mergem la all inclusive sau ultra all inclusive, și cât timp salteaua de unde dormim e la fel de bună ca cea de acasă, suntem mulțumiți.
Ajută să înveți un pic de travel hacking, să știi când să cumperi biletele de avion ieftin, să profiți de ofertele din extrasezon, și uneori e chiar mai fain să descoperi locațiile turistice atunci când nu sunt pline de turiști. De exemplu, sunt multe destinații cu mare unde toată lumea se îngrămădește în iulie și august, dar sunt mai faine de vizitat în mai, iunie sau septembrie.
Când mergem în vacanțe încercăm să descoperim bucătăria locală, să vedem ce mânâncă localnicii, ba chiar să mâncăm la tavernele unde mănâncă și ei, să descoperim locurile preferate de ei, nu cele turistice.
Experiențele sunt mai importante ca lucrurile, dar și prețul plătit pentru acele experiențe contează.
E ok să mergi în vacanțe mai scumpe, dacă și veniturile îți cresc în timp, dar nu e ok să mergi în vacanțe scumpe doar pentru că toți din cercul tău fac asta și tu trebuie să păstrezi aparențele.
Voi cum vedeți vacanțele și cât alocați pentru ele?
De regula sub 2000. Nu am cheltuit niciodata in concediu mai mult decat as fi castigat in luna respectiva.
Poate nu o prea arăt, dar zău că mă bucur că văd în RO asemenea discuții, e un semn că oamenii învață și încearcă să se educe unii pe alții. Doar că abordarea, adică postările, discuțiile și formularea ideilor e cam stângace. Nu-mi place postarea lui Valentin pentru că nu spune nimic concret. De fapt câteva fraze îmi par la obiect, în rest e un coaching dubios.
Zic că abordarea e stângace pentru că oamenii ar trebui să-și dea seama ce vor de la viață și pe ce pun preț. Nu poți spune cuiva că alocă prea mulți bani pentru ceva doar pentru că tu ai priorități sau te-ai gândit tu că respectiva persoană ar trebui să-și organizeze altfel viața. Apoi ajungem la prețuri în valoare absolută. Dacă câștig 2 mii de lei pe lună ar trebui să am vacanțe de nu știu, 1500-2000? Până la urmă eu vreau să merg la mare sau la munte sau să văd nu știu ce pe lumea asta, iar ce vreau eu pleacă de la un preț minim, poate de la 3 mii de lei. Primul lucru pe care pot să-l fac e să merg la 2 ani în vacanță, cum subliniezi și tu în articol.
De fapt multe țin de individ și de ce vrea fiecare de la viață, pentru că se poate călători ieftin sau scump. Pentru mine primul pas e să-mi dau seama ce vreau de fapt, deși eu sunt în general adeptul serviciilor de calitate. Rar vreau să-mi fac mâncare în concediu și prefer să am cât de mult se poate la proverbialul bot al calului. Eu nu merg la hosteluri și nu închiriez prin AirBnB. Nu ține de bogăție ci de ceea ce vrei în viață, iar pentru mine un sejur ca lumea înseamnă 1500-2000 de euro/persoană. E evident că nici eu nu-mi permit tot timpul așa ceva și uneori mai pun și cortul în portbagaj, dar ce rost are să tot calculăm procente din salariile mici din RO?
Pare că și social media a distorsionat viziunea oamenilor despre vacanțe în general, pentru că unele vacanțe doar par luxoase. În general unde un individ nu pricepe și e confuz trebuie să încerce. Recomand oricui e în situația asta un hotel de 5 stele, să lase acolo o mie de euro și să vadă cum e. Spoiler: unele merită, altele nu.
Exact, asta încercam și eu să zic, dacă cheltui mai mulți bani nu înseamnă automat că vei avea un grad de satisfacție mai mare.