fbpx

Despre tehnologie – calitatea și performanța costă

De fiecare dată când aud discuții despre telefoane sau laptopuri ieftine și bune îmi vine să râd. Știu că am mai avut discuția asta, e un miraj să crezi că plătești 500 de lei pe un gadget și îl poți compara cu unul de 5000 de lei, dar încă mai sunt oameni care cred că fac ei o afacere. Realitatea e că performanța, calitatea, fiabilitatea costă, și dacă vrei să economisești timp și să nu ai bătăi de cap trebuie să investești în echipamente bune.

Ok, dacă vrei un laptop doar pentru browsing, editat documente și uitat la filme poți să cumperi și unul la 1000 de lei, dar tot te vei enerva că se mișcă prea încet, cum zicea și Alex. Cum am pățit recent cu un amic, voia un laptop cât mai ieftin. În final l-am convins să dubleze bugetul, a luat un Lenovo Thinkpad la ofertă în 2000 de lei, dar avea I5, 4 Gb de RAM, finisaje decente, senzor de amprentă. Omul super mulțumit, și-a dat seama că dacă mergeam pe ideea lui își blestema zilele.

Aceeași discuție și la telefoane, să nu credeți că faceți o mare combinație dacă cumpărați versiunea Lite, cum zicea și Cetin. Nu le zice Lite degeaba, au procesoare mai slabe, camere mai slabe, bateria se duce mai repede. Sunt telefoane acceptabile dacă doar suni, mai faci o poză ocazională și trimiți un email pe zi. În schimb dacă tragi tare de telefon toată ziua, vrei și baterie bună, și procesor, și multitasking, pregătește-te să investești.

În final câștigi timp, și asta e resursa cea mai importantă, mai ales dacă ești foarte ocupat, ai nevoie de dispozitive care să răspundă instant la comenzi, nu să te rogi de ele. Mă uit la mine, am dat pe un Lenovo Y570 vreo 1000 de euro prin 2012, încă își face treaba, deși știu că se apropie ziua când va trebui să îl schimb. Vorbim totuși de un laptop care a fost muncit zi de zi timp de 6 ani de zile, și-a scos banii cu vârf și îndesat.

La telefoane am avut doar modele de top în ultimii 5-6 ani, de la Nokia, LG, Huawei. Nu m-a prins iPhone-ul, mi se pare prea închis ecosistemul lor, dar asta e altă discuție. Telefoanele astea costă, dar m-au salvat de multe ori, când eram plecat de la birou și trebuia să lucrez ceva pe fugă. Și ele și-au scos banii.

Camere foto – idem, am avut și modele ieftine, dar nimic nu se compară cu un DSLR când vrei să faci o ședință foto profi sau un GoPro când ești plecat pe coclauri și vrei filmări mișto.

Morala e simplă, faceți economii la lucrurile/gadgeturile pe care le folosiți rar, de care nu vă pasă prea mult. În rest pentru tot ceea ce folosiți zilnic, pentru echipamentele pe care le folosiți intens priviți costul mare ca pe o investiție ce se va recupera în timp.

Voi cum procedați, cumpărați gadgeturi ieftine sau investiți în calitate?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Mirajul chilipirului. Articolul mi-a amintit, pieziș de duminicile ‘la talcioc’ – eram copil, anii ‘80 – cu ofertanți și căutători de chilipiruri, afaceri făcute repede, pe ziar.
    Poate asta e ‘ieftin și bun’, o încercare de a găsi repede ceva care ne satisface atunci și acum.
    Deși, probabil e doar încercarea noastră de a ne eschiva de la efortul – financiar, de voința – pe care îl presupune acea investiție într-un lucru de calitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *