fbpx

Mai folosiți camere foto?

Citeam la Radu despre piața camerelor foto, care a scăzut de 10 ori în ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 10 milioane de camere vândute pe an, și mă gândeam că e unul dintre domeniile care a decăzut cel mai rapid și a fost afectat cel mai mult de evoluția tehnologică.

Majoritatea oamenilor fac acum poze doar cu telefonul, și chiar dacă calitatea fotografiilor făcute cu un telefon încă nu e la nivelul celor realizate cu un mirrorless sau DSLR, ele sunt suficient de bune pentru Facebook, Instagram și tipărire pentru albumul cu amintiri. Voi mai folosiți camere foto?

Am la agenție un Canon 600D, îl folosesc foarte rar, poate de 1-2 ori pe an, când avem nevoie de niște fotografii mai profi pentru clienți. Am găsit pe acasă o cameră video de la JVC, de prin 2012 cred, filmează full HD, dar calitatea filmării e mult mai slabă decât a unui telefon bun din 2021.

Unii producători de camere foto video s-au adaptat cerințelor din piață, de exemplu Sony a scos gama ZV pentru vloggeri, axate pe filmat, care se vând destul de bine. Canon și Nikon au scos mai multe mirrorless-uri, e clar că focusul va fi pe fotografii profesioniști și pasionații de fotografie. Va exista mereu o piață pentru ei, creatorii de conținut foto și video care au nevoie de aparate profesionale, dar probabil în 5 ani vom ajunge de la 10 la 5 milioane de bucăți vândute anual, la cum evoluează lucrurile.

Chiar și eu, care știu diferențele de calitate, nu mai car camerele foto după mine. În vacanțe folosesc de obicei telefonul și GoPro-ul, tocmai pentru că prind instantanee mult mai faine, telefonul e mereu cu mine. De asta prefer să investesc într-un telefon mai bun, ca să am fotografii bune din momentele importante. Voi?

Recomandă

14 Comentarii

  1. Da. Am um mirrorless Sony cu ceva obiective și încă îl car după mine in vacante. E drept nu am dat niciodată bani mulți pe un telefon (maximul pe care îl aloc unui astfel de device se învârte in jurul a 1000RON).

  2. In vacanta exclusiv cu aparatul foto. Am facut anul trecut ceva test, cand inca se calatorea. Mirrorless > Compact > telefon, desi intre un Huawei si ceva compacta cred reusesti sa ai rezultate mai misto cu AI-ul de pe telefon, ca incepator.

    Altfel, n-as renunta la aparat pentru un telefon, mai ales daca folosesc pozele alea pe un monitor mai mare. Telefoanele inca fac mizerii pe rezolutii mari, de DR n-are sens sa vorbim 🙂

    • Clar că pe monitoare mari sau televizor se văd aiurea multe poze, dar majoritatea le văd doar pe telefon. Mă uitam și la mine, dacă mă uit o dată pe an la pozele din anii anteriori e bine. Dar să le avem acolo, pentru cufărul cu amintiri. 😀

      • Si, totusi, mai toate influenqeritele de pe insta fac poze cu aparatul, rar se intampla cu telefonul 🙂 Pozele din wall, nu cele de pe story 🙂

        • Intră și ele la creatori de conținut, aceeași fază și pe TikTok, oamenii cred că e simplu să filmezi cu telefonul, dar clipurile sunt făcute cu light ring, stabilizatoare, procesate în Adobe Premiere, nu pe telefon. E o iluzie.

  3. Am la mine în 90% din timpul petrecut în afara casei un mirrorless + două obiective + 3 filtre. Din când în când mai fac un instantaneu cu telefonul, dar cam atât. Încă nu există telefon care să-ți permită să faci ce faci cu un aparat foto.

      • Destul de mult. Mai ales în ultima perioadă: am lăsat mașina în parcare, merg mult pe jos și mai mereu găsesc ceva de fotografiat. Am atât de multe fotografii încât asta a generat altă problemă: arhivarea lor.

          • Nimic nu-i gratis în viață 🙂
            Deocamdată folosesc un MacBook Air mai vechiuț cu HDD de 4 TB legat la el. Acolo fac backup la cam tot ce lucrez și țin și niște resurse. Și mai am un hdd de 4 TB cu care fac backup la backup cam o dată pe săptămână (pare paranoic dar era să-mi pierd toată munca din 1999 încoace de la o pană de curent).
            Daily am în gentuță un alt HDD de 4 TB și unul de 2, ultimul e pe cale să-l înlocuiesc cu un SSD.
            I know, it’s complicated, dar cei 256 GB ai laptopului nu-mi ajung de nici un fel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *