fbpx

Cărți de citit în 2022

Trebuie să recunosc că anul ăsta nu am făcut mari progrese cu cititul. Teoretic voiam să citesc măcar o carte pe lună, practic stau cu 3 începute pe noptieră din ianuarie, și încă vreo 10 în standby, în format electronic. O fi și din cauza războiului, dar mi-am pierdut obiceiul de a citi zilnic.

Dar dacă nu apuc eu să le citesc, vă zic și vouă ce am pe lista cu cărți de citit, poate vă inspiră. Nu sunt neapărat cărți noi, m-am obișnuit să nu mai citesc cărți doar pentru că sunt pe acum pe trend.

Why the West Rules—for Now: The Patterns of History, and What They Reveal About the Future – Ian Morris

Cartea e din 2010, mi se pare interesantă pentru că studiază felul în care poziționarea geografică a țărilor de pe glob a influențat dezvoltarea lor în ultimii 15.000 de ani. Teoria e că localizarea țărilor contează mai mult decât cultura, religia, politica sau genetica. Ar trebui să înțelegem că Vestul rulează fin pentru că e…în vest, dar lucrurile se pot schimba. 🙂

The Little Book of Value Investing – Christopher H. Browne

O carte pentru cei pasionați de educație financiară, investiții. Am văzut-o recomandată pe mai multe grupuri, pare a fi utilă pentru cei care vor să învețe cum funcționează investițiile bazate pe valoare și cum pot identifica companiile valoroase pe termen lung. Vorba aia, Time in the market beats timing the market.

Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones – James Clear

Una dintre cele mai recomandate cărți despre productivitate din ultimii ani, cu informații la obiect despre formarea obiceiurilor. Practic un fel de ghid care să te ajute să scapi de obiceiurile proaste și să îți faci altele, bune. Sper să fie fără clișee motivaționale. Am văzut că este recomandată și prin corporații destul de mult, că acolo se merge mult pe maximizarea productivității, be the best version of yourself etc.

Ideea cărții e interesantă, nu trebuie să faci schimbări radicale peste noapte, important e să construiești un sistem care funcționează pentru tine, pentru a deveni un pic mai bun în fiecare zi.

Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World – David Epstein

Cartea asta e pe lista de citit deoarece corespunde cu ceea ce cred și eu, că trăim într-o lume în care ai mai multe șanse să reușești în viață dacă ești un generalist bun decât dacă ești super nișat și specializat pe un domeniu.

Epstein zice că supra-specializarea poate funcționa doar în anumite domenii, și sunt mai multe șanse să reușim dacă vedem imaginea de ansamblu, deoarece atunci când ești expert doar pe un domeniu super nișat ajungi să îți pierzi alte abilități – de comunicare, de relaționare, importante pentru a reuși în societate.

Greenlights: Your Journal, Your Journey – Matthew McConaughey

Îmi place tipul ca actor, deci am pus și Greenlights pe lista de cărți de citit, McConaughey are talent la povestit și cartea e recomandată pentru felul în care îmbină amintirile cu lecțiile de viață, deși nu e o carte de self help clasică, nici o autobiografie.

Cam asta e pe raftul meu, voi ce cărți planificați să mai citiți anul ăsta?

Recomandă

9 Comentarii

  1. Una câte una, cel mult doua în același timp dacă prima e prea tehnică. Dacă una din ele e foarte grea, o termin si abia apoi trec la următoarea.
    Tratate de estetică, cărți vechi de la anticariat citesc momentan pe subiect.
    Pentru o minte structurată și o privire cuprinzătoare privind domeniul frumosului, coerentului, designului și nu numai, recomand tratate vechi de estetica și dicționarul de estetică.

  2. Încă ceva, am terminat cu cititul cartilor pe banda rulantă, in special carti din afara care regurgiteaza același subiect.
    Uneori repetiția aceluiași subiect important este buna chiar dacă se produce in cărți diferite. Dacă este un subiect mai puțin important, repetiția nu-și are rostul, mai bine recitim o scriere buna de mai multe ori, o percep complet diferit la a doua sau la a treaba lecturare.
    Sunt foarte-foarte atent la tot ce îmi pregătesc pentru citit. Dacă din start mi se pare fără valoare o carte, pur și simplu ma opresc din lecturarea ei.
    Daca am dubii înainte sa cumpăr o carte de care nu sunt sigur, dacă nu afecteaza spoilerul, citesc recenzii in urma cărora decid dacă o voi citi sau nu in viitorul apropiat.

    • Eu am altă problemă acum cu cărțile clasice. Ok, e mai frumos să citești pe hârtie, zen, toate alea, dar ce fac cu cartea după ce am terminat. Să zicem că una din 10 cărți o mai recitesc, dar restul? De asta încep să înclin spre ebooks.

      • Îmi place sa citesc pe hârtie in general, in special cărțile pe care momentan le găsesc doar pe hârtie. Nu am investit intr-un Kindle, o sa încerc, momentan folosesc o tabletă iPad, care e destul de incomoda și grea. 
        E discuție separată cu potențial pentru o întreaga dezbatere privind dilema hârtie sau ebook, care, cum unde și de ce.
        Cărțile mai puțin valoroase sau cărțile scrise deja in format digital pot exista si se pot concretiza in ebook, e ok. 
        Ce ne facem cu cărți valoroase scrise pe care le găsim doar pe hârtie, in tiraje mici uitate prin anticariate sau bibliotecile bunicilor. 
        Consider ca este necesară o digitalizare și accesibilizare urgenta a acestui fond valoros, cu multe exemplare aflate in pericol.
        Poate sunt undeva prin niște arhive digitale ale statului, poate exista undeva o platforma bine făcută de care nu am auzit. 
        Nu ma refer la literatura clasică celebra, ma refer la cea mai puțin celebră, la multe scrieri românești, la romane mai puțin celebre dar foarte valoroase, ma refer la anumite dicționare, tratate, culegeri, manuale, studii sau jurnale de corespondență, șamd. 

        Problema nu e doar la publicații vechi, problema e și la cele noi editate in țară. Multe traduceri de cărți tehnice, istorice sau literare – traduceri din engleza sau alte limbi, in limba română se publica in tiraje foarte mici. Pentru mulți dintre noi fiind mult mai dificil de citit o carte tehnica, istorică șamd in limba engleza. E și gura șansă limba engleză, multe cărți din alte limbi fiind traduse in engleza, chiar și așa e greu sa imposibila aceata variantă.

        Încă ceva, am un copil, ii las moștenire biblioteca mea digitală pe care am dat bani? va folosi contul meu? sau va trebui sa-i las o lista cu toate cărțile pe care el le va cumpara dacă va avea chef și interes? 

        Cu o minima biblioteca pe hârtie, nu cu volume și serii de umplutura de fală a mobilierului din living, cu scrieri alese de mine, cu opere esențiale și valoroase, puse fizic sub nasul lui, poate va citi mai mult sau va citi in general sub o concretizare fizică accesibilă și „brutal” impusă pe un raft in bibliotecă, nu doar „soft” opțională

        • Da, la cărțile clasice clar merită păstrate cu grijă, eu mă refeream la cele moderne, pe care le găsești în milioane de exemplare oricum. Nu știu ce să zic cu moștenirea, am dubii că vor căra copiii noștri după ei biblioteca. Poate câteva cărți de suflet. Și ale mele citesc destul de mult, dar nu revin la aceleași cărți.

      • Le faci cadou. Cartile sunt facute sa circule. Eu cumpar cam 20-50 de carti in fiecare an si dau cadou cam jumate in primul an, si cam 45 in 3 ani de cand le cumpar. Primesc altele. Pastrez cam 100 carti mereu si inca 200 carti pentru copii (care cam au acelasi regim, se dau cadou cam la 5 ani).

  3. De curiozitate, de ce doar carti de genul? De ce nimic de fictiune?

    Vad ca te uiti la filme SF, la fantasy-uri. De ce nu si carti de acest gen? Sunt curios doar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *