Toată lumea discută despre criză, cât de afectate sunt companiile din turism, HoReCa, organizarea de evenimente, de fapt cam orice firmă presupunea interacțiunea cu oamenii sau ieșitul în oraș și călătoriile. Totuși, în orice perioadă dificilă apar și oportunități, să nu uităm că după 2008 s-au dezvoltat multe firme și modele de afaceri care înainte nu ar fi avut șanse. Personal cred că va fi la fel, probabil în 2021 economia va fi destul de diferită de cea dinainte de criză, și sunt multe domenii ce vor crește. Voi ce afaceri credeți că vor merge în viitorul apropiat?
Eu am pus mai jos o listă cu câteva idei, unele business-uri sunt evidente, deja erau pe creștere, doar că situația actuală le ajută și mai mult.
Afaceri de viitor:
Aplicațiile de video chat și webinarii, atât cele pentru uz personal cât și pentru afaceri. Zoom a crescut într-o lună cât alții într-un an, Skype a adăugat o mulțime de funcții noi gratuite, Google Hangouts e și el căutat, Microsoft Teams oferă pachete gratuite pentru companii. Sigur, acum creșterea lor e accelerată de starea de urgență impusă în majoritatea țărilor, dar sunt multe companii ce descoperă că munca de acasă nu scade productivitatea, și vor continua cu acest sistem, cel puțin pentru 1-2 zile pe săptămână, chiar și după ce criza va trece.
Tehnologia 5G. E ironic că fix acum, când avem nevoie de internet rapid pentru a lucra eficient, idioții protestează cum că 5G-ul afectează oamenii și animalele, dar nevoia de transfer rapid de date va crește, pe măsură ce companiile vor implementa tot mai mult lucrul de oriunde. A explicat Radu de ce avem nevoie de 5G. Vom vedea tot mai multe smartphone-uri cu 5G, și operatorii telecom vor accelera implementarea tehnologiei.
Cursuri online, conferințe online, evenimente online, orice formă de educație ce poate fi realizată de la distanță. Știu că toți visăm la ziua când starea de urgență va fi ridicată, dar realitatea este că și după aceea vom fi mai paranoici e perioadă, și vom limita contactul fizic dacă nu e necesar. Plus că multe afaceri offline au descoperit că pot să își facă treaba online și să ajungă la mai mulți clienți, de exemplu cursurile de engleză unde merg fetele noastre s-au mutat pe Zoom, doar că acum în loc să aibă doar elevi din oraș au participanți din toată țara.
Dezvoltarea de jocuri multiplayer, în rețea, cu video chat încorporat. Oricum sunt deja populare, serverele Xbox au crăpat de câteva ori când a început pandemia, dar cred că oamenii vor prefera să socializeze în continuare de la distanță. Sigur, putem merge la Gigel acasă să ne jucăm pe Xbox sau Playstation, dar putem să ne jucăm împreună fiecare de la el de acasă, plus că avem și apel video în joc, și e mai sigur așa.
Livrările la domiciliu de la restaurante, hypermarketuri, băcănii, orice poate fi livrat acasă. Cererea pentru serviciile de livrare a crescut de câteva zeci de ori în perioada asta, și unii spun că ea va scădea după ce trece criza. Eu cred că în continuare va rămâne ridicată. Au început să comande de acasă inclusiv persoanele în vârstă și s-au obișnuit cu sistemul, multe magazine și restaurante și-au dezvoltat platforme proprii de livrare și vor descoperi că e un canal bun pentru venituri suplimentare.
Video streamingul și lansarea filmelor direct pe internet. Știm deja că Netflix și HBO Go erau pe creștere, chiar și Disney+, ce se lansase de câteva luni, a anunțat că a trecut de 50 de milioane de abonați, dar pe viitor s-ar putea să vedem schimbări majore și în modul în care sunt lansate filmele noi. Până acum era lansarea la cinema, și abia după câteva luni – 1 an, dacă aveam noroc, filmul apărea și pe platformele de streaming legal sau îl puteai închiria legal. Să nu vă mirați dacă la anul veți putea vedea avanpremiera filmului de la voi acasă, plătind 3 euro, în loc de 6 euro sau cât va fi biletul la cinema. Internet bun avem, televizoarele 4K sunt accesibile, și industria se va adapta, dacă sălile vor continua să fie goale.
Vânzarea de board games, lego, crafting, bricolaj, orice presupune hobby-uri ce pot fi făcute acasă. Cred că revenirea la normal se va face întâi prin mici adunări cu prietenii apropiați. Nu vom ieși direct în oraș sau la petreceri cu sute de oameni, ci ne vom strânge câte 5-6 pe la unul acasă, și vom căuta activități distractive împreună, deci jocurile de societate vor prinde. Idem și bricolajul, crafting, realizarea de chestii la tine acasă.
Afacerile locale, micii producători de legume, fructe, lactate. Momentan ei sunt printre cei mai afectați, deoarece lumea preferă să comande totul de la hypermarket. Dar am văzut deja producători locali ce s-au adaptat, fac livrări la domiciliu, îți cumpără și alte lucruri, vin cu pachete promoționale, și în viitorul apropiat vom descoperi că e important să susținem și afacerile locale, ca să nu depindem doar de importuri și marile rețele.
Telemedicina. Prin afară există deja platforme și aplicații ce conectează medicii cu pacienții, dar până acum nu au prins foarte mult la public. Totuși, cred că perioada asta va schimba felul în care oamenii văd mersul la doctor. Chiar și la noi s-a renunțat la cardul ăla inutil de sănătate, medicii de familie trimit rețetele pe email, și în plus, cine ar vrea să calce într-un spital în perioada asta sau viitorul apropiat?
Băncile și aplicațiile bancare unde poți realiza totul online. Deja Monese și Revolut erau pe creștere, băncile începeau și ele să dezvolte aplicații online decente, probabil în 2 ani de zile vom putea să realizăm toate operațiunile bancare prin internet, inclusiv mizeria aia cu actualizarea datelor personale.
Astea sunt doar câteva idei de afaceri și nișe care cred că vor prinde în viitorul apropiat. Voi ce ați adăuga pe listă?
De acord cu Telemedicina.
Am o aplicatie ( medicentrum.ro) care si-a triplat numarul de medici.
O sa se dezvolte monitorizarea pacientilor cronici de la distanta cu gadget-uri gen apple watch si altele similare ( asta in viitor nu chiar imediat dupa criza)
Horațiu, chiar azi am recomandat cuiva pe Facebook platforma voastră, avea nevoie de o consultație la distanță, și mie îmi place ce faceți. Eu aș merge mult și pe zona de second opinion pentru promovarea serviicilor, plus integrarea/promovarea consultațiilor video în platformă, chiar și cu un sistem pay per minute. Mult succes, salutări Mirunei, dacă te pot ajuta cu ceva dai un semn.
Nu stiu de ce dar am impresia ca o secunda dupa ce se termina actuala nebunie 😉 toata lumea revine la vechile apucaturi. Ma rog, cine inca va mai avea serviciu…
Oricum, multumesc pt. postarile interesante ca de-obicei si uite un link primit intr-un newsletter zilele astea:
https://videoconferencing.guide
Majoritatea da, unii se mai schimbă.. . Plus că nu vom reveni prea curând la viața dinainte, ce trăim acum nu poate fi comparat cu crizele economice normale.