fbpx

Presați de termenul limită se pare că până la urmă englezii s-au înțeles cu UE și acordul pentru ieșirea Angliei a fost semnat, cele mai importante puncte din acord prezentate pe înțelesul tuturor sunt în The Guardian. Trebuie să recunosc că sunt un pic trist acum că totul devine oficial, nu pentru că mă afectează direct, ci pentru că mereu am crezut că Europa e mai puternică unită decât divizată, mai ales în perioada asta, când lupta pentru putere la nivel global e tot mai intensă.

Pe scurt dacă nu aveți afaceri cu relații foarte strânse de colaborare cu Anglia, mai ales pe zona de producție sau comerț, nu veți fi foarte afectați. Totuși, în ciuda acordului sunt destule lucruri care vor fi mai greu de realizat acum, cele mai importante pentru noi fiind astea:

  • diplomele de studii superioare nu mai sunt automat recunoscute în Anglia, nici cele ale englezilor în UE. Dacă voiai să te angajezi la ei ca doctor sau inginer sau arhitect de exemplu era suficient să găsești un angajator, de acum diplomele trebuie recunoscute de instituțiile lor.
  • turismul va fi ok în continuare, dacă vreți să vizitați Anglia pentru maxim 90 de zile. Din 1 octombrie 2021 vom avea nevoie de pașapoarte pentru a ne plimba prin Greenwich Park. Evident, și englezii vor avea același condiții, când vor dori să viziteze țări din UE.
  • programele de studii pentru studenți pică – UK iese din Erasmus, deci va fi mai greu pentru tinerii din UE să studieze în Anglia. Idem și pentru tinerii englezi, dacă vor să vină la studii în țări din Uniune. Irlanda de Nord rămâne în Erasmus.
  • producătorii din Anglia vor trebui să respecte standardele UE pentru a vinde în țările din Uniune, cei din UE standardele englezești pentru a vinde la ei.

Fraza cea mai importantă pentru oamenii de rând e asta, zic eu – UK nationals no longer have the freedom to work, study, start a business or live in the EU. Visas will be required for stays over 90 days.

Știu că același lucru e reciproc valabil, nici noi nu mai putem să ne mutăm în Anglia prea ușor, dacă am vrea, dar eu îmi amintesc cât de greu era ca român să studiezi, muncești și chiar să vizitezi țări din UE, înainte de aderarea României în 2007.

Uniunea are multe probleme, mai ales birocratice, nu neg asta, dar ne e mult mai bine în UE decât în afara ei, nu mai zic de nivelul de trai. Și nu e vorba doar de studii sau muncă sau turism, ci inclusiv de pensionare, de perspective, de libertate, erau o mulțime de englezi de exemplu ce se retrăgeau la pensie în Grecia, lucru ce nu va mai fi la fel de ușor acum.

Personal eu cred că mulți englezi s-au obișnuit prea mult cu binele, și nu au înțeles ce vor pierde, atunci când au votat pentru Brexit. Poate vor regreta, sau vor fi prea mândri pentru a recunoaște. Cei cu care am vorbit eu, mai ales din mediul de business, au fost toți contra ieșirii Angliei din UE.

Eu încă sper că Anglia se va întoarce în UE, în timp. Nu va fi prea curând, din păcate.

Alte opinii?

RECOMANDĂ
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
4 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc
Doc
28 decembrie 2020 13:54

Cam așa este , și-au făcut-o cu mâna lor cu aroganța lor tipic englezească .Sunt prea mândri să recunoască că au dat-o în barâ.

Madalin
28 decembrie 2020 14:08

Plus TVA daca cumperi de pe Amazon.co.uk 🙁

4
0
Lasă un comentariux
()
x