fbpx

Ce știri contează cu adevărat?

Ar trebui să avem ca societate la un moment dat și discuția asta, despre știrile care contează cu adevărat, despre cum aduci în atenția opiniei publice subiectele cu adevărat importante, despre cum sprijinim și publicațiile decente din presa românească, dincolo de Like și Share.

Da, știm că presa e vai de capul ei și 90% din publicații face orice în afară de jurnalism, că inventatul de știri și distribuitul pozelor cu vedete în chiloți nu e jurnalism, dar în momentul în care David Popovici bate încă un record mondial și are 15 share-uri iar o știre falsă despre moartea lui Salam are aproape 600 de share-uri nu mai e doar vina presei, ci și a noastră, ca nație, că am mers pe fentă și ne-am stricat complet valorile și reperele.

Aici am ajuns după 30 de ani în care s-au promovat vedetele de carton, în care publicul a fost prostit cu televizorul și internetul la propriu, în care justificarea a fost că asta vrea publicul, manele și cancan, deci asta îi dăm. Ne mirăm când românii care fac performanță pun România pe buzele tuturor, dar trecem mai departe, că nu ni se pare important. În același timp, ne scandalizăm și discutăm zile la rând despre non subiecte, doar pentru că ne-au fost băgate pe gât.

Apreciem munca ușoară, arsul etapelor, combinațiile, ne uităm ciudat la cei care ne zic că e nevoie de efort susținut, de muncă multă, timp de ani de zile, pentru a avea succes.

Dacă a fost un plan bine gândit de îndobitocire al populației, a ieșit excelent. Dacă nu, ne-am făcut-o cu mâna noastră, ceea ce e și mai trist.

Recomandă

5 Comentarii

  1. Romanii nu sunt iubitori de continut de mana a doua ci doar statisticile sunt interpretate gresit. Acestea arata in principal ce citesc consumatorii de stiri si informatii dar nu se ia in considerare ca fiecare stire (alea de calitate cat si acelea ce promoveaza non valori) este scrisa conform “standardelor 2022” adica te manipuleaza ca sa o citesti (prin clickbait-uri si alte procedee manipulative cunoscute). Filtrele deciziei de a citi sunt sparte si astfel ajungem ca toti consumatorii de stiri sa citeasca si stirile ce promoveaza non valori. Problema este ca acele persoane din media care iau decizii si actioneaza in functie de statistici nu isi dau seama ca de fapt oamenii citesc toate stirile fiindca sunt manipulati (mecanismele manipularii sunt infailibile pentru orice sistem de gandire) si atunci ajungem sa confundam ca TOATA lumea accepta aceleasi stiri fiindca le consuma. Dar asta nu inseamna ca le si plac… (probabil de asta a crescut si lehamitea si dezgustul privind politica, cultura, etc).

  2. Nu cred că a fost vorba de vreun plan ,pur și simplu ne-am făcut-o cu mâna noastră, așa e gena dacică a prostiei pe care o au mulți români.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *