De la începutul anului Apple folosește privacy labels pentru a arăta utilizatorilor cât de mult sunt urmăriţi, în cazul în care instalează o anumită aplicaţie pe smartphone, tabletă sau laptop. Puteți să le verificați aici. Ok, știam cu toții că suntem urmăriți, dar mulți nu știam cât de multe informații sunt colectate despre activitatea noastră, și acum informațiile astea sunt scoase în față, direct pe pagina aplicației.
Cu ocazia asta au apărut și analize comparative între aplicațiile care colectează și distribuie informații despre noi. Instagram e pe primul loc, colectează 79% din informațiile disponibile. Pe locul 2 e Facebook cu 57%, pe 3 LinkedIn cu 50%.
Mă gândesc că nu vom vedea etichete similare prea curând pe smartphone-urile cu Android, că și Google colectează foarte multe informații despre noi prin aplicațiile proprii.
Ce informații colectează și distribuie mai departe Instagram? Nu multe, doar cumpărăturile făcute, locația noastră, datele de contact, persoanele din agendă, informații despre pozele din telefon, istoricul căutărilor, istoricul site-urilor pe care am navigat, informații despre felul în care folosim telefonul, cele mai utilizate aplicații și datele cardului. Puțin, nu?
Să nu mai zic de faptul că Facebook a stricat aplicația de Instagram în ultimul hal, dintr-o experiență vizuală plăcută a ajuns o mizerie cu butoane aruncate la întâmplare și 60% reclame.