fbpx

Cel mai scurt traseu în Ceahlău, pentru a ajunge la Cabana Dochia

Dacă căutați cel mai scurt traseu pentru a ajunge la Cabana Dochia în Ceahlău și aveți o mașină cu garda la sol un pic mai înaltă vă recomand varianta prin Bicazul Ardelean – Curmătura Stanile – Cabana Dochia. Traseul este pe versantul sud vestic al masivului Ceahlău, teoretic e unul din cele mai lungi trasee, dar marele avantaj este că puteți merge cu mașina până la capătul drumului forestier ce urmărește pârâul Bistra Mica și trece prin Poiana Stănilelor.

Sunt 17 kilometri de traseu marcați cu bandă albastră pe fond alb, cam 10 kilometri pe drum forestier acceptabil până Schitul Sf Antonie, unde majoritatea lasă mașinile, și încă vreo 7 kilometri de mers pe jos prin pădure, diferența de altitudine de urcat pe jos fiind de 450 de metri, de la schit.

Noi am mers până la schit cu un Audi break, a fost ok pentru că am mers foarte încet, dar m-aș fi simțit un pic mai confortabil cu un SUV. În Iași aș fi putut închiria unul de la NOVA Rent A Car, care oferă inchirieri auto Iasi de la 16 euro pe zi.

Uite un video complet filmat de altcineva, cu traseul auto pentru Ceahlău, prin Bicazul Ardelean – Curmătura Stanile – Cabana Dochia:

Din Bicazul Ardelean aflat la 580 metri e suficient să puneți pe Google Maps – Curmatura Stanile, aflată la 1420 metri altitudine.



Sunt vreo 4 kilometri de drum pietruit, urmează intrarea în rezervație unde achitați 6 lei de adult și 3 lei de copil, și încă 6 prin pădure, drum forestier cu o bandă, dar practicabil. Totuși, nu mergeți cu mașina dacă este una foarte joasă sau nu aveți experiență la condus, drumul e îngust și trebuie să fiți atenți la gropile ce apar uneori.

La Schitul Sf Antonie vă recomand să lăsați mașina, este și un fel de parcare acolo. Chiar dacă mai sunt încă 1.5 kilometri de drum forestier, ultima bucată e plină de gropi, o recomand doar pentru mașini de teren, am văzut și o mașină mică ce era să cadă în prăpastie, noroc că a fost oprită de un copac.

Partea faină a traseului este că peisajul este foarte variat. De la schit sunt cam 7 kilometri până sus la Cabana Dochia, noi i-am făcut în 2,5 ore cu fetele, oprindu-ne destul de des, probabil fără copiii ajungeam în 2 ore. La coborâre am făcut în jur de 1,5 ore.

Cred că e cea mai bună variantă dacă aveți copii mai mici, o mașină bună și vreți să urcați la Dochia, dar să vă întoarceți în aceeași zi acasă.

Am făcut traseul într-o sâmbătă, pe traseu peisajele sunt superbe, dar la Cabana Dochia am fost surprins de numărul mare de turiști, se pare că pandemia chiar a motivat românii să își redescopere țara. Cabana Dochi e deschisă, se servește mâncare pe terasă, dar era foarte aglomerat și am preferat să admirăm peisajul cu sandvișurile din dotare.

Și poze:

Recomandă

10 Comentarii

  1. Intr-adevar, e varianta optima de a ajunge sus, pe Ceahlau, cu efort moderat, inclusiv pentru persoane nu prea obisnuite cu drumetiile la munte.

  2. Am fost si traseu e foarte frumos , Multumesc,
    Pentru cei care au masini de teren recomand sa mearga cat mai sus pana la izvor ,,,

  3. Super utile informatiile!
    Mulțumesc!

    Am totusi o intrebare. Uitandu-ma pe muntiinostri.ro mai exista un drum marcat cu banda albastra care ajunge la Curmatura la Scaune. Pe harta pare mai mare decat cel pe Bistra Mica descris mai sus.
    Stiti ceva de acest drum? Se poate merge cu masina pana la Curmatura la Scaune?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *