Discuție auzită zilele trecute, o tipă își cumpărase un telefon scump, cu scuza că lucrează din greu pentru banii ei. Între timp a venit pandemia, tipa a rămas fără job și era stresată, ce va face ea pe criză, că nu are bani puși deoparte. Și asta m-a dus cu gândul la cheltuielile personale pentru răsfăț.
Ok, muncești din greu pentru banii tăi, și dacă vrei o viață împlinită nu poți mereu doar să economisești și să investești, mai trebuie și să te bucuri din când în când, să îți cumperi chestii care nu sunt neapărat necesare, dar îți aduc plăcere. Câți bani e ok să aloci lunar, pentru răsfăț?
Prima greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor când încep să aibă mai mulți bani este că îi cheltuie pe toți, fix cu scuza de mai sus, că muncesc din greu pentru banii ăia, deci merită să își cumpere chestii. Orice om de afaceri trecut prin viață îți va spune că sunt perioade pentru răsfăț și perioade pentru economii și investiții. Când începi să faci bani nu e timpul pentru răsfăț, dar după ce ai pus niște bani deoparte și esti realizat financiar da.
O altă soluție mai practică, pentru a nu exagera cu banii cheltuiți pe plăceri, este să ai un procent fix din veniturile lunare, alocat pentru asta. Majoritatea cărților de educație financiară recomandă un 5-10% din totalul veniturilor. Astfel ai mereu un sistem de control.
Ok, vrei noul iPhone care e 1000 de euro dar tu câștigi 500 de euro lunar? Atunci pui deoparte 10% din venituri timp de 20 de luni ca ți-l iei, sau tragi tare ca să îți crești veniturile la 5000 de euro lunar și îl cumperi în 2 luni. 🙂
Mă uitam și la capcana ratelor, că poate nu îți permiți noul iPhone, dar e ușor să îl iei în rate. Problema e că ajungi să faci rate pentru orice, și în scurt timp descoperi că tot salariul merge pe rate. Și acolo un sistem similar e bun, ratele nu ar trebui să depășească 25% din veniturile lunare.
Voi cât la sută din venituri cheltuiți lunar pentru răsfăț?
Daca rasfat inseamna doar chestii de care nu am nevoie dar le vreau, undeva la 50 de euro. Daca punem si iesiri in oras, cafele etc ajung pe la 200 euro.
Tipa nu e prima nici ultima.Cunosc o familie care a tot cumpărat nimicuri (dar des) cu un card de credit pe eMag (rate fara dobândă) și care ia prins pandemie cu 200 de milioane bani vechi lei datorie și care nici acum nu au început munca.
Trist, mai ales că și băncile vor strânge lațul la restanțieri.