fbpx

Cine-i șeful?

Fetele mele, care sunt mici încă, au o problemă, vor să știe cine e șeful la noi la agenție, că mă văd ele cu un program de lucru mai flexibil, și au impresia că e fain să fii șef. Știu ele că majoritatea oamenilor lucrează cu program fix și au șef, deci neapărat ori ești șef ori ești angajat. Și îmi este greu să le explic că nu trebuie neapărat să ai un șef ca să lucrezi, că lumea nu se împarte doar în șefi și angajați. Dar asta nu e doar problema lor, noi ca popor avem mentalitatea asta, să ne găsim repede un șef orinde ne-am afla, în loc să încercăm să gândim și să facem pe cont propriu ceva.

Ăsta nu e un articol despre antreprenoriat, freelancing sau dezvoltare personală, dar mă uitam că încă din timpul școlii sistemul ne învață că e bine să ascultăm ce ni se spune, să facem doar ce ni se cere pentru a fi recompensați. Învață astea 20 de pagini și iei notă mare. Memorează ecuațiile și ești premiant. Stai cuminte în bancă și nu încerca să ieși în evidență, că vei fi pedepsit. Nu gândi prea mult, nu veni cu idei proprii, nu avem nevoie de gânditori, ne trebuie oi, nu lideri.

Și nu e doar școala, ci și societatea. Încerci să faci un business, să te reorientezi profesional, să faci ceva neobișnuit pentru cei din jur. 99% dintre prieteni îți vor zice că nu e o idee bună, că trebuie să joci la sigur, că nu e ok să îți asumi riscuri, că viața nu e despre fericire. Asta e partea tristă, că noi românii nu sperăm la fericire, ci ne mulțumim să avem ce pune azi pe masă, unde să dormim și să bifăm două concedii pe an. Nu trăim, supraviețuim.

Și după aia ne mirăm de ce ajungem să vedem așa de mulți oameni care își urăsc viața, jobul, orașul, țara, dar nu fac nimic pentru a genera schimbarea. De aia, pentru că am fost învățați mereu să ascultăm, să ne conformăm, să ne căutăm un șef de care să ascultăm, să nu atragem atenția, să ieșim din tipar. Nu că asta ne-ar garanta o viață bună, dar de ce să riști când poți juca la sigur, nu?

Pentru că în clipa în care realizezi că de fapt tu ești singurul tău șef, manager la Viața ta S.R.L., atunci va trebui să îți asumi și răspunderea pentru succesele și eșecurile tale, și e cam nasol, că nu vei mai avea pe cine să dai vina dacă viața ta nu e așa cum ai vrut să fie.

Recomandă

16 Comentarii

  1. Seful poate fi privit din multe perspective.Sef este cel caruia i se spune că e sef, cel ce se crede Sef si nu e, cel ce e Sef e dar nu pare….Sef cred ca e doar clientul beneficiar al unor servicii manageriate corect sau nu de un om. Omul ramane om in primul caz, in al doilea e un fel de fala.

  2. În inventarul de personalitate California profilul psihologic al liderului presupune ca liderul să aibă un punctaj mare pe scala dominantei și dacă toți am avea personalitate puternica am intra permanent în conflict și ar fi anarhie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *