fbpx

Comisioanele pentru conturile gratuite Revolut

Am fost unul dintre cei care au recomandat Revolut încă din 2018, pe banii mei, pentru că l-am folosit pe afară sau pentru a face plăți în alte țări și am văzut cât era de util, într-o perioadă în care băncile clasice încă te rupeau cu tot felul de comisioane de transfer.

Între timp lucrurile s-au mai schimbat. Băncile clasice au trecut și ele la ofensivă, au mai tăiat din comisioane, iar Revolut a introdus tot mai multe limitări la conturile gratuite, în curând ofertele lor vor fi comparabile cu cele ale băncilor clasice. Sau poate asta e și ideea.

Mă uitam că la noi nu s-a discutat prea mult despre comisioanele introduse de Revolut pentru conturile gratuite. Acum o săptămână trimiteau lista de comisioane de mai jos:

Modificările cheie sunt:
Pentru a-ți oferi mai multă liniște, adăugăm mai multe detalii în termenii noștri în legătură cu modul în care îți „protejăm” banii.

Știi senzația aceea de amețeală care îți vine când efectuezi o plată, iar câteva momente mai târziu îți dai seama că ai pus datele unui cont greșit? Ne-am ocupat de acest lucru, introducând o capacitate prin care echipele noastre de asistență pot inversa unele plăți greșit efectuate în conturile Revolut.

După cum probabil știi, dacă depășești limita noastră de schimb valutar gratuit într-o lună, trebuie să plătești un comision. Această limită scade la 5,000 RON pe lună (potrivit cercetărilor noastre, majoritatea utilizatorilor nu o atinge, oricum). Peste această limită, comisionul nostru va rămâne identic, la doar 0,5%, și te vom anunța dacă un schimb va face obiectul unui comision. Planurile noastre Premium și Metal oferă în continuare schimb valutar fără limite, așa cum au fost întotdeauna.

Vei beneficia în continuare de aceleași cursuri valutare interbancare în zilele săptămânii. În cazul schimburilor valutare efectuate în weekend, am crescut ușor adaosul pentru principalele valute, de la 0,5% la 1%, pentru a ne acoperi riscurile atunci când piața este dinamică (așa cum a fost cazul recent). Adaosul pentru alte monede rămâne la fel – vezi lista completă aici. (Nu uita, poți evita complet acest comision dacă faci schimbul valutar în zilele lucrătoare.)

Cele mai populare tipuri de plăți ale noastre, cum ar fi plățile către utilizatorii Revolut, transferurile interne și transferurile în euro în cadrul zonei unice de plăți în euro rămân gratuite. Dacă faci orice alt tip de transfer către un cont din afara țării tale, prima plată din fiecare lună rămâne gratuită, de asemenea, dar după aceea, se va aplica un comision de 2.5 RON pentru fiecare plată.

Dacă faci un transfer către o țară și transferul nu este în valuta oficială a țării, se va aplica un comision de 15 RON pentru transferurile în USD (cum ar fi, de exemplu, în dolari SUA către Brazilia) sau de 25 RON pentru transferuri în alte valute decât USD (cum ar fi, de exemplu, în lire sterline către Brazilia). Te vom informa întotdeauna în avans dacă un transfer pe care îl vei face va include un comision.

Nu e chiar așa de grav, pentru cei care foloseau Revolut ocazional pentru transferuri sau plăți în afară nu se schimbă mare lucru, iar utilizatorii activi oricum foloseau deja Premium sau Metal.

Contează însă mesajul și poziționarea. Am râs un pic despre stilul abordat, cum spun ei că au discutat cu mii de utilizatori Revolut, ca mine, despre cum pot să ne ajute ca să beneficiem și mai mult de banii noștri, și aparent, ca mai simplă metodă a fost să crească comisioanele. Cred că își subestimează utilizatorii, cine folosește Revolut s-a prins din prima care e mesajul, s-a terminat cu gratuit pentru orice, avem și noi costuri de funcționare.

Patru idei legate de Revolut în 2020:

  1. Probabil presiunea din partea investitorilor să treacă pe profit e tot mai mare, pandemia a accelerat cred decizia de a introduce comisioanele și a scădea din gratuități.
  2. Revolut are peste 1 milion de utilizatori din România, și majoritatea plângerilor la adresa lor, din ce văd eu pe social media, sunt legate de partea de suport. La cum văd eu lucrurile, trebuie să investească serios pe partea asta.
  3. Prin introducerea acestor comisioane ei nu mai concurează doar cu Monese sau alte aplicații din zona fintech, ci mai ales cu băncile clasice. Până acum îți făceai cont pe Revolut pentru că erau foarte multe chestii gratis, acum sunt tot mai multe steluțe, și cine își va face cont va compara oferta lor cu cea a băncilor. ING, Banca Transilvania și mai nou BCR oferă aplicații și facilități similare prin aplicațiile lor, dacă ar mai ajusta un pic comisioanele s-ar putea să avem o bătălie aprigă.
  4. Consumatorii finali au doar de câștigat.

Voi cum vedeți lucrurile, mai folosiți Revolut? Altceva?

Recomandă

6 Comentarii

  1. inca mi se par util si pentru cardurile virtuale, nu este nici o banca de la noi care te lasa sa faci un card in cateva minute, pentru achizitii de pe un site mai dubios.

  2. Cand o sa ma afecteze comisioanele , cu siguranta o sa l inchid .Aceeasi treaba o pot face cu aplicatia pe care o am de la banca pe care o folosesc in prezent ( cu comisioane ). Era de asteptat sa se intample treaba asta si la revolut .Lucrurile frumoase nu tin mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *