Emag, Vivre, Elefant și Cel sunt doar câteva din magazinele online de la noi ce și-au dezvoltat și secțiune de marketplace, prin care orice firmă ce semnează un contract cu ei poate vinde produsele folosind platforma lor, contra unui comision. Cred că sunt și cele mai cunoscute, iar eMag generează cele mai multe vânzări din marketplace, cu 500.000 de vizitatori pe zi.
Din când în când văd discuții pe grupurile de antreprenori legate de comisioanele mari percepute, de obicei ele sunt în jur de 20% din prețul produsului. Faza e simplă, zic eu, plătești comisionul pentru că nu vrei să investești în marketing și dezvoltarea propriei platforme.
Nu zic că e ok comisionul perceput, dar asta e realitatea, marketplace-urile își permit să perceapă comisioane tocmai pentru că au investit în platformă, în marketing și au vizitatori, generează vânzări.
Într-o lume ideală aș recomanda fiecărui client ce vrea să vândă pe internet să își dezvolte propriul magazin online, să investească în propriul brand și propriile campanii de promovare, ca să fie bine pe termen lung, să nu depindă de platformele altora, dar multe firme aflate la început nu își permit investiția, iar pentru altele ce au deja magazine online mai mici, marketplace-urile aduc venituri suplimentare.
Sunt mai multe aspecte de menționat:
Ca vânzător în marketplace pericolul este că depinzi complet de acel marketplace, totul depinde de preț, clienții nu cumpără de la tine, ci de la brandul ce deține marketplace-ul. Cât timp apari acolo vinzi, când nu îți mai convine comisionul plătit și ieși rămâi fără vânzări.
Doi la mână, deținătorul marketplace-ului poate oricând să aducă aceleași produse la un preț mai mic, dacă vede că prind la public. Ei dețin baza de date cu clienții și vânzările, deci e ușor să se uite pe cifre. Nu știu situația de la noi, dar afară Amazon practică des asta, când un produs prinde încep să îl vândă sub brandul propriu, că le e ușor să comande un milion de bucăți de la frații chinezi, cu discount mare.
Trei la mână, majoritatea vânzătorilor din marketplace își acoperă comisioanele ridicând prețul de vânzare fix cu acel procent. Dacă vreți să cumpărați un produs și e vândut de un alt vânzător căutați și magazinul vânzătorului, s-ar putea să găsiți acel produs mai ieftin cu 20%.
Nu în ultimul rând, goana după atragerea de vânzători în marketplace-uri a dus la scăderea calității acestora, inclusiv pe eMag am văzut plângeri legate de calitatea produselor vânzute și serviciile oferite de vânzători, deci citiți recenziile înainte să cumpărați. Personal eu prefer să dau 10 lei în plus și să cumpăr de la un brand cu reputație în spate, decât de la o firmă no name.
Voi cumpărați din marketplace-uri?
Total adevarat
Eu zic ca 20% e foarte, foarte mult.