fbpx

A revenit sezonul de „Voi vă permiteți să faceți concediile pe afară”

Văd că au reînceput discuțiile despre cât de scumpe vor fi cazările pe litoralul românesc la vară. Între noi fie vorba, vor fi și mai scumpe ca anul trecut, pentru că hotelierii nu găsesc angajați, pentru că utilitățile sunt mai scumpe și pentru că încă există cerere, chiar dacă condițiile nu sunt grozave, în multe dintre stațiuni.

În același timp, citeam despre prețurile pentru vacanța de Paște în România – Românii au plătit pentru mini-vacanța de Paște din acest an prețuri cuprinse între 800 și 1.200 lei / persoană pentru 4 nopți de cazare în perioda 22 – 26 aprilie 2022.

Mă gândeam că am cheltuit mult mai puțin în Italia, înainte de Paște, cu toată familia, cu tot cu avion, cazare, vizitat obiective. Am mai pus poze pe Instagram.

Aasta se întâmplă când trăiești într-o țară unde turismul nu e bine dezvoltat, unde nu ai infrastructură rutieră, unde avem doar turism de oportunitate, de Paște, Crăciun și vara, încă 3 luni.

Cât despre clasica discuție cu „Voi vă permiteți să faceți concediile pe afară” eu mă bucur că tot mai mulți oameni din jurul meu aleg să își petreacă concediile pe afară. Și nu, nu e mai scump ca în România, uneori e chiar mai ieftin.

Evident că poți merge pe lux și opulență pe oriunde ai călători, dar dacă scopul tău e să vizitezi, să explorezi, să descoperi locuri noi, sunt alternative decente pentru toate buzunarele, chiar și în orașele turistice.

Zboruri low-cost sau zboruri full service? Zborurile low cost le poți prinde de la 10-15 euro, dacă le cumperi cu câteva luni în avans. Wizz Air și Ryan Air sunt mai ok, la Blue Air au obiceiul să mai anuleze zboruri, deci dacă zburați cu Blue luați neapărat cazare cu anulare gratuită. Da, nu e același confort pe low-cost ca pe zborurile de linie, dar pentru 2 ore de zbor e ok.

Sigur, mâncarea la restaurante e mai scumpă, deși prin unele restaurante de la noi e mai scump ca în centrul Romei, dar găsești și street food bun de la 4-5 euro în sus, și în zonele turistice e bine să nu mănânci unde mănâncă toți turiștii, ci unde se adună localnicii, pentru a descoperi cu adevărat bucătăria locală.

Cât despre cazări, poți prinde uneori oferte bune prin agenții, sau poți lua cazare prin AirBnb, unde noi preferăm apartamentele de familie cu recenzii bune, sau camere de hotel rezervate pe Booking, de la nota 8 în sus. La 3 stele sunt cazări ok prin toate capitalele europene.

Dacă vrei cazare la un hotel cunoscut poți rezerva direct la hotel, uneori poți obține un preț cu 10-15% mai mic decât pe Booking.

Ce vreau să zic este că mitul Ne facem vacanțele în România pentru că e mai ieftin ar trebui să dispară, prețurile de la noi sunt similare celor de afară.

Voi pe unde vă mai faceți vacanțele?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Acum 3 ani am prestat cu sotia in 25 zile, 10.000 km, 12 tari, cu masina personala. Din camping in camping, unde a fost posibil. Costul total al distractiei a fost de 3500 euro, inclus pana si tigarile. Intr-una din zile eram pe Coasta de azur (Nisa) si am vrut sa vad care e diferenta de pret la cazarea intr-un hotel de acolo si unul din RO. In Poiana Brasov era mai scump. Nu cred ca faceam si vedeam aceleasi chestii in Romania cu 3500 euro la fel cum nu cred ca imi ajungeau banii aia pentru 25 zile.

    • Ultima dată am făcut asta cu soția în 2009, prin România, tur de țară cu cazare la cort, pensiune, hotel, în funcție de unde ajungeam și ce găseam disponibil. Au un farmec aparte concediile astea. Ar merge și un tur al Europei, acum că s-au făcut mari și fetele. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *