Citeam la Florin despre ultima campanie demarată de autorități împotriva contrabandei cu țigări. Și e un pic amuzant, deoarece ceva similar a mai fost făcut de către British American Tabaco prin 2008, și nu a avut nici un efect.
Realitatea e că statul nu are nici un interes să descurajeze consumul de țigări, de aia nu o să vedeți campanii antifumat pe bune. Da, se fac niște chestii de ochii lumii, se adoptă directive europene, dar în realitate, cât timp statul încasează 70-80% din prețul unui pachet de țigări prin accize și impozite, cu cât se fumează mai mult cu atât mai bine…pentru ei.
În ceea ce privește țigările de contrabandă, mesajul cu Lucrezi pentru hoți îi lasă rece pe cei care își cumpără țigări la negru. Cine cumpără țigări fără timbru nu o face de plăcere, ci pentru că ele sunt la jumătate de preț. În concluzie, o campanie inutilă, atât pentru consumatori cât și pentru autorități. Dar cel puțin se pot lăuda că au făcut ceva, nu?
Pe cine ajută campaniile împotriva contrabandei cu tigări? – http://t.co/CUUgGQqOOA via @mariussescu
Nu pot sa ma pronunt legat de subiectul postului, dar pot oferi ceva informatii (publice si actualizate) legate de evoluția comețului ilicit cu țigarete. Vedeti aici: http://www.novelresearch.ro/comertul_ilicit/
Pentru cine nu vrea sa intre pe link, un pasaj interesant:
“Contrabanda cu tigarete loveste din nou regiunile nord-est (32,4%) si vest (30,8%), ambele inregistrand cresteri semnificative de 8,2 p.p., respectiv 9,7 p.p. si devenind astfel cele mai afectate de comertul ilegal. In regiunea sud, contrabanda creste pentru a treia oara consecutiv, ajungand la 7,6%, in timp ce Bucuresti inregistreaza o scadere de 7,2 p.p, situandu-se la 6,6%.”
Tragem comcluzia ca regiunile de granita sunt cele mai afectate, mai ales cele anumiti vecini..