fbpx

De ce nu îmi las copiii pe TikTok

Teoretic lucrând pe internet, ca părinte ar trebui să fiu mai relaxat în ce privește accesul fetelor la aplicații și platforme, dar eu zic că e fix invers, știu prea multe dedesubturi și cât de ușor pot manipula algoritmii adulții, nu mai zic de copii.

Ultima manipulare vine de la TikTok, o anchetă realizată de The Wall Street Journal a descoperit că adolescenții cu vârste cuprinse între 13-15 ani vedeau pe pagina For You recomandări de clipuri ce promovau violuri, droguri sau fantezii sexuale.

Numai zic, că în reclame TikTok pare aplicația cu conținut amuzant, frumușel, ce vrea să atragă brandurile, dar de fapt algoritmul îți recomandă clipuri menite să te țină acolo, și nu au o problemă să bage conținut la limita moralității, dacă asta generează vizualizări.

Te uiți la clipuri sexy, vezi clipuri sexy, te uiți la crypto vezi cripto, te uiți la fetele de pe Only Fans vezi mai multe fete ce își promovează conturile. Ca adult te prinzi de asta, ca adolescent e mai greu.

Pe scurt cei de la The Wall Street Journal au creat zeci de conturi folosind bots, programate să pară conturi ale unor adolescenți. Din peste 100 de milioane de utilizatori TikTok, peste un sfert sunt minori.

Conturile care se uitau la clipuri video în care erau menționate droguri au fost bombardate cu alte clipuri similare recomandate pe pagina For You. Conturile care se uitau la clipuri cu tentă sexuală au primit recomandări de clipuri similare, inclusiv cu linkuri către OnlyFans. Pe unul din conturi 90% din clipurile recomandate erau legate de „Kinktok” sau etichetate ca „adults only”, deși contul era setat ca fiind al unui minor.

TikTok a înlăturat unele clipuri după publicarea anchetei și a declarat că momentan aplicația nu diferențiază între clipurile recomandate adulților și cele recomandate minorilor, dar lucrează la un tool pentru a filtra conținutul dedicat adolescenților.

Investigația e aici plus varianta video aici, merită să creați un cont gratuit pentru ea, dar aveți și un articol la liber pe Business Insider.

Probabil TikTok se va scuza spunând că oferă utilizatorilor ceea ce își doresc și caută, dar ce trebuie să rețineți de aici e doar că aplicația este periculoasă pentru adolescenți, la cum funcționează acum sistemul de recomandări de pe pagina For You. Da, au filtre mișto, da e trendy. Nu, nu mi-aș lăsa fetele la liber acolo.

Voi?

Recomandă

12 Comentarii

    • Văd copii de 10 ani cu acces liber la aplicație, am zis că mai bine pun aici și dau link decât să explic fiecărui părinte cum funcționează algoritmul din spatele aplicației.

      • Problema cu algoritmul descris în articolul tău e că, în ciuda insistențelor de a nu mai vedea prostii, tot îți bagă pe gât din când în când câte un video pe care nu vrei să îl vezi. Am experimentat, am dat „nu mă interesează” sau ceva de genul la fiecare videoclip care nu era pe gustul meu și am urmărit doar chestii de interes… însă chiar dacă videoclipurile sugerate apoi erau, în cea mai mare parte, ok.. din când în când Tik Tok era ceva de genul „hei, nu vrei să o vezi pe gagica asta cum dansează pe manele?”. Asta chiar dacă am fost destul de clar în privința acelui tip de videoclipuri…

  1. Era de așteptat să apară și pe Tik tok așa ceva.Personal o folosesc foarte rar, multe mizerii, ca adult îți dai seama de ele, dar un copil în nici un caz.

  2. Nu am cont de tik tok si nu-mi voi face niciodata. Pentru clientii de marketing, gestionez pagini de FB, Google my business sau twitter. Poate instagram, dar de obicei ii cam las pe ei sa se desfasoare acolo. Nu intru pe tik tok nici macar de curiozitate, am noroc ca, desi am clienti asiatici cu duiumul, nu-s nici ei indragostiti de reteaua asta.

    Fie-mea NU are niciun cont de social media. Va avea site in max. 1 an, pentru ca va trebui sa pun prezentarea ei, posibilitati de sponsorship etc. Daca intra in competitii la anul, voi incepe sa documentez totul, sa pun filmulete etc. Eu voi gestiona totul, chiar si cand e mai mare. Pentru ca bullying-ul online chiar este o problema pentru cei o idee mai cunoscuti si nu doresc sa fie afectata de porcariile astea. Eu pot gestiona injuraturile, ea sa faca scoala si sport.

  3. Depinde foarte mult de categoriile video-urilor pe care le-ai vizionat sau la care ai bifat ca vrei sa le urmaresti, ma refer la canalele respective. In Tik Tok, mai mult ca la orice alta platforma media, totul e super personalizat. Nu zic ca pe FB sau YT nu e la fel, doar ca pe Tik Tok mi se pare mult mai bine targetat totul. Eu primesc lucruri superbe si mai rar cate ceva penibil. Sincer sa fiu, nu voi fi deloc de acord cu ingradirea copiilor la aproape orice tip de informatie, indiferent de varsta, exceptand cele porno si NSFL („not safe for life”, dar nu mai detaliez aici aceasta categorie ca multi stiu la ce ma refer). Informatia, chiar si cea care cuprinde aspecte negativa, e totusi mult mai buna decat lipsa ei. Poate fi un exemplu negativ de „asa nu se face” sau niste repere negative…

    • Ai citit un pic ancheta și concluziile? Au și materiale video acolo, animații cu toate etapele. Care e legătura între afirmația ta, Informatia, chiar si cea care cuprinde aspecte negativa, e totusi mult mai buna decat lipsa ei, și faptul că o platformă împinge conținut legat de droguri, porn, sex către conturile unor copii?

    • Pe yt sau fb lucrurile sunt mult mai cenzurate, cel puțin pe YouTube e greu spre imposibil să găsești ceva indecent având kids account activat. Spune-i tu unul copil de 10 ani că nu e frumos că îi spune un traper sa dea la supt femeilor chestii, deși asta a văzut pe tiktok. Că deh, informație. Sper că nu ai copii

  4. Am renunțat la tiktok de 2 luni și mi am promis că nu îl mai instalez. L-am avut cred că 3 săptămâni pe telefon și ajungeam sa stau cate 3-4 ore pe zi pe toate mizeriile de clipuri. Dădeam la greu „nu mă interesează” dar in continuare îmi apăreau cocalari infecți, liveuri idioate sau oameni care se vedea că trăiesc la limita subzistenței dar postau fel și fel de prostii.
    E pericol curat pentru timp și viața în general. Acum când ma mai plictisesc teribil mai dau scroll prin short-urile de pe Instagram, unde rata de idioțenii cred că e sub 5%.
    TT a fost cel mai puternic tool ce sa dea dependenta pe care l-am folosit.
    Poate doar GTA vice city din sălile de jocuri mă mai ținea așa ancorat :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *