fbpx

Copou – o marca furata, pardon, inregistrata

Ce aflu eu de dimineata, in timp ce faceam revista blogosferei. Ceva despre COPOU, si nu e nimic incurajator!

12 zile! Atat mai este pana ce brandul Copou ar putea fi confiscat iesenilor! Asta deoarece un om de afaceri a depus o cerere la OSIM pentru a intra in proprietatea marcii Copou. Este vorba despre Gabriel Popa, finul actualului primar, Gheorghe Nichita. Acesta a primit aviz favorabil din partea reprezentantilor OSIM. Doar 12 zile il mai despart pana ce va fi titularul brandului Copou. In aceste zile, orice iesean revoltat de aceasta situatie poate adresa o contestatie catre OSIM. Ramane de vazut ce atitudine va lua Primaria, institutie ce ar fi trebuit sa se autosesizeze in acest caz.

Gabriel Popa, pentru cine nu stie, este proprietarul firmei Laser Co. ( sau SERIMAGE, depinde care denumire va este mai cunoscuta )

Inregistrarea emisiunii la Tele M

Ce reprezinta Copoul? Teiul lui Eminescu, Gradina Copu, Universitatea, Gradina Botanica dar si primele batai ale inimii, primii pasi, primele jocuri, prima dragoste, prieteni, colegi de liceu, de facultate, de master, mult spirit… toate reprezinta Copou. Eminescu, Sadoveanu, Creanga, Maiorescu, Toparceanu si multi, multi altii au contribuit la a adauga valoare acestui nume, Copou. Nu e un simplu nume, e o stare de spirit si e cel mai frumos loc din Iasi.
Marca inregistrata? Copou risca acum sa devina Copou
® iar noi sa platim redevente proprietarilor, eventual sa rescriem si retiparim toate scrierile adaugand semnul ® peste tot unde apare Copou . Problema e ca nu ar urma sa fie al iesenilor ci a unor personaje care nu au facut nimic si vor pur si simplu sa confiste toata valoarea cumulata in atata timp, de atatia oameni. Inca problema nici nu sta neaparat la ei, oameni cu mai mult tupeu, ci la OSIM care trebuia automat sa respinga cererea (e toponim, e cuvant notoriu), nu sa o accepte. Dar sa le oferim si lor prezumtia de nevinovatie – poate nu au auzit niciodata de Copou si l-au tratat ca pe orice alt cuvant.
Cazuri apropiate? Problema e ca anomalii se intampla si in alte zone. Am vorbit si in emisiune despre ele. De exemplu, in Germania, gigantii telecomunicatiilor T-Mobile si-au inregistrat culoarea Magenta. Da, au reusit sa o faca. Din acest motiv au starnit un val puternic de nemultumire din partea oamenilor, vezi site-uri ca freemagenta.nl sau reclaim magenta. In branding, culoarea este esentiala. Asocierea cu o culoare o faci prin comunicare. Vezi Coca-Cola – rosu, YellowPages- Galben, IBM – albastru. Asocierea trebuie sa vina de la sine, nu prin forta, confiscand culoarea. Daca nu poti face asta, esti un brand slab.
Riscul in Romania? Se poate crea un precedent foarte periculos. “Baietii destepti” (cum sunt denumiti siin reportaj) vor profita la maxim avand spatele asigurat. Daca initial am crezut acest caz ca se va rezolva foarte usor, chiar viceprimarul spunand ca se va ocupa personal de contestatie, acum a dat inapoi. Deja subiectul a fost preluat de politicieni si transformat in subiect electoral pe care sa se castige voturi.
Partea buna? E bine ca a aparut acest caz. In acest fel poate vor realiza si reprezentatii Iasului ca avem un brand foarte puternic, Copoul, si poate il vor trata si proteja ca atare (ma refer la primarie). E un semnal de alarma care canalizeaza oameni, idei. Poate afla si cei de la OSIM de existenta Copoului si nu vor mai aproba cereri de acest fel.


Mai multe detalii si discutii la Adi Mironescu pe blog.

Eu zic sa ne grabim cu contestatiile la adresa OSIM!

Au mai scris Adi si Irina despre asta. De fapt am vazut ca toti candidatii la Primarie au preluat subiectul. Trebuie sa recunosc, e un material bun pentru propaganda electorala.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *