De multe ori când se discută despre bani în cercul de prieteni eu sunt maniacul ăla care își ține evidența cheltuielilor și a veniturilor într-o aplicație, tipul care știe exact câți bani a cheltuit pe alimente în decembrie 2011 sau cât l-a costat concediul de acum 5 ani. Pentru mine e ceva normal, dar aparent eu sunt cel ciudat, la noi ca popor normalitatea e să ignorăm educația financiară și să apelăm la credite rapide sau să ne rugăm de prieteni să ne împrumute, atunci când s-a terminat salariul înainte să se termine luna.
Faza e că am pe blog câteva articole legate de educația financiară pe înțelesul tuturor, cum ar trebui să ne diversificăm veniturile, să planificăm din timp cheltuielile importante, să urmărim câți bani vin în casă și câți se duc lunar. Chestii de bun simț, care credeam eu că vor prinde la cititori, învățate din greșeli. Sfaturi pe care aș fi vrut să le primesc când eram mai tânăr și naiv și cheltuiam banii aiurea. Nu le citește nici naiba.
În același timp am pe blog și niște articole despre împrumuturile rapide, inclusiv un articol despre creditul rapid Ferratum, care se poate face online. Când e ok să faci credite de genul ăsta, când nu, că vorba aia, dobânda nu e chiar mică, ce se poate îmtâmpla dacă nu îți plătești ratele, ce avantaje și dezavantaje sunt la creditele de genul acesta. Articolele astea s-au transformat deja în forumuri, sunt zeci de comentarii, povești, întrebări, plus că ajung lunar zeci , chiar sute de oameni din Google pe ele.
De ce?
Cel puțin 10.000 de români caută lunar pe Google informații despre cum se pot împrumuta urgent pe internet, dar maxim 1000 de oameni caută informații despre cum să își gestioneze mai bine banii, cum să se educe financiar. Nu credeți că există o legătură între cele două? Nici eu.
Și partea interesantă este că inclusiv firmele care oferă împrumuturi au interesul să educe populația, un om educat nu face împrumuturi aiurea, ci strict atunci când nu are alternativă, și nici nu are probleme în a da banii înapoi. Până și cei de la Ferratum au pe pagina lor o secțiune despre creditarea responsabilă, sunt transparenți cu clienții și îi avertizează că împrumuturile online nu sunt tocmai ieftine, de aceea e ok să le folosești doar pentru nevoi urgente.
Știu că mulți dintre români se mulțumesc să își achite ratele și facturile, nu se gândesc la următorii 5-10 ani, dar eu cred că tocmai lipsa dorinței de a ne dezvolta ne împinge în jos. Lipsa unei educații financiare îi face pe români să se îndatoreze inutil, să se împrumute pentru ultimul model de iPhone, nu pentru că s-a stricat centrala sau pentru că au nevoie urgent de bani pentru câteva zile.
E greu să îi explici cuiva că dacă își urmărește cheltuielile sigur va identifica bani aruncați aiurea, că banii împrumutați trebuie dați înapoi, iar viața nu se trăiește doar de la o lună la alta, ai nevoie și de un pic de planificare. Până și un 50 de lei economisiți lunar se poate transforma într-o sumă de backup, utilă în cazul unei urgențe.
Partea bună este că totuși economiile românilor cresc, anul trecut erau cu 13% mai multe economii ale populației în bănci față de 2015, deci lumea încet încet se deșteaptă.
Acum ziceți voi pe bune, vă monitorizați veniturile și cheltuielile sau intrați în panică doar când contul bancar e gol?
Am experimentat cam toate variantele – și bune, și rele.
Din cele mega-rele: am aruncat banii pe fel de fel de chestii gen must-have, eventual plătite cu cardul de credit. Sau cumpărat 3 produse la preț de 1 (din care 2 au zăcut multă vreme în șifonier) ș.a.
Din categoria bune: cu niște ani în urmă am descoperit avantajul ținutului cheltuielilor în agendă (dus până la nebunia de a merge în concediu cu agenda la masă; evident, luam toate bonurile și notele de plată). Acum am un Excel, unde notez categoriile mari. Am mai încercat niște aplicații pe mobil, dar nu mi-au plăcut.
Și încerc să pun lunar bani deoparte. Cca 10-15% din venituri. #casăfiebine 🙂
Păi stai bine, maximul recomandat e pe la 25%, dar pentru cine poate.
Eu folosesc Cashbase pentru cheltuieli, am mai încercat și altele dar nu s-au lipit de mine.
https://mariussescu.ro/tool-pentru-onlineri-controleaza-ti-bugetul-cu-cashbase/
Eu folosesc ExpenseManager și sunt foarte mulțumit.