Mie îmi place cum fanii #Crypto și cei care visează să se îmbogățească peste noapte insistă să compare criptomonedele cu acțiunile companiilor, și tot zic că e același lucru, faci trading, indiferent dacă investești în ETF-uri, acțiuni, obligațiuni sau monede virtuale.
Problema este că asta demonstrează lipsa unor cunoștințe elementare despre investiții și finanțe. Și aici nu e vorba de faptul că nu înțeleg eu crypto suficient de bine.
Recunosc că blockchain-ul ca tehnologie este de viitor, dar nu cu ceea ce se vede acum, monede virtuale umflate artificial și NFT-uri-uri cu personaje funny. Aplicațiile practice vor apare, dar ce se întâmplă acum e mai mult speculă.
Comparația crypto/bursă nu poate exista deoarece pe bursă se tranzacționează acțiuni ale unor companii ce oferă produse sau servicii, au utilitate practică, generează profit.
Desigur, multe companii sunt supraevaluate, dar realitatea rămâne, se investește pe baza unor randamente, trecute, prezente și viitoare.
Pe Crypto momentan investim în speranța că nimerim moneda sau tehnologia potrivită, și sperăm ca următorul cumpărător să fie dispus să plătească mai mult decât am plătit noi.
Și ca să închei discuția, din 9 noiembrie până azi Bitcoin a scăzut de la 67.553 dolari la 37.154 dolari, adică aproape 45%. Și Ethereum a picat cu aproximativ 47%, și Solana cu 65%, Nu mai zic de Cardano. Ca idee, toate monedele importante au scăzut mult în ultimele 3 luni.
S&P 500 a picat cu aproape 7% în aceeași perioadă, de la 4685 dolari până la 4361 dolari, chiar dacă ultimele zile dau impresia că a picat cu mult mai mult. Multe companii erau supraevaluate, FED nu va mai acorda stimulente și va crește rata dobânzii de referinţă anul ăsta, deci investitorii nu mai sunt la fel de entuziasmați.
În termeni tehnici, pe bursă au loc niște corecții. Bitcoin și majoritatea monedelor importante în schimb au parte de un haos total. Dacă se întâmpla pe bursă o astfel de scădere, de aproape 45% în mai puțin de 3 luni, eram deja într-o criză economică similară celei din 2008 sau mai gravă, și atunci S&P 500 a picat cu „doar” 38% pe parcursul unui an întreg.
În schimb, Crypto bros ne zic că e normal ca Bitcoin să pice așa de mult, nu întelegem noi cum funcționează tehnologiile astea inovative, na, se mai întâmplă, sau suntem noi hateri.
Deci nu, Crypto nu e la fel ca bursa, din fericire. Dacă băgați bani în asta nu băgați toți banii, și mai ales, nu băgați banii de care aveți nevoie în următorii 3-5 ani. Că nu se știe, puteți deveni milionari. Sau cerșetori.
Tot ce ai spus se poate rezuma foarte simplu la: Momentan, Crypto NU are o valoare reală. Altfel spus, e doar specula, bazata pe cerere si oferta. Adica, atuci cand scade, cererea e mare (De cumparare), deci pretul isi va reveni treptat. Atunci cand pretul devine mare, cei care au cumparat ieftin vor vinde pentru un profit iar pretul va scadea din nou. Asta se intampla cu specula.
Daca ar fi avut o valoare reala, aceste scaderi, asa cum ai spus si tu, ar fi mult mai mici, nicidecum sa se injumatateasca valoarea peste noapte.
Nu ma pricep la crypto si nici nu inteleg extrem de bine cum ar putea ajuta (nu am vazut solutii practice de productivitate, nu rahaturi de NFT sau jocuri 2D). Am „investit” in Cardano. Era 12 Lei, scazuse pe la 8 Lei, am cumparat de cateva sute de lei, cu speranta. Acum este 4 Lei. Adica am pierdut aproape jumatate din bani.
Eu nu cred (in acest moment) in crypto, NFT si alte bullsh*t-uri. Cand voi vedea chestii practice, care sa ajute economia, aplicatii de productivitate sau tehnologii care sa contribuie in mod direct la imbunatatirea produselor sau serviciilor, ma mai gandesc. Dar in acest moment eu nu vad asta decat un mare hype (sa nu zic schema piramidala).
Uite aici exemple cu aplicații practice. Eu personal cred că sistemul financiar ar putea beneficia cel mai mult, de asta și băncile se simt amenințate. Dar da, volatilitatea e mare acum. https://builtin.com/blockchain/blockchain-applications
Momentan n-ai pierdut nimic, pierzi atunci când vinzi. Degeaba compari o monedă gen leu cu criptomonedele, e complet altceva și fix aia e ideea, ca prima (și sistemul care o guvernează) să nu controleze valoarea cele de-a doua. Pe termen lung trebuie să te intereseze că ai 1 ADA, nu că acum e 8 lei și speri să ajungă 15. Pe termen scurt, dacă vrei să faci din 8 lei 10 lei, trebuie să te orientezi spre monedele care au șanse mari să-ți atingă obiectivele – speculă. Normal, contează și norocul.
Valoarea unui obiect e ceva relativ, un tablou poate valora peste 10 ani mai mult sau mai puțin decât valorează azi și e tot o valoare dată de cerere și ofertă.
Normal că o criptomonedă nu e același lucru cu o acțiune, dar trading-ul speculativ e același lucru. Depinde de obiectivele și informațiile pe care le ai, până la urmă când faci speculă ai un risc. E o mare diferență între abordarea pe termen scurt și una pe termen lung, până la urmă pe termen lung te interesează deja investiția în tehnologie și aplicațiile viitoare, nu a face x% bani în plus.
Dacă n-ar fi fluctuațiile alea așa de mari nici nu s-ar mai face atâta speculă, că n-ai avea de ce. BTC a fost 2800 de dolari în 2020, apropo.
Da, la speculă riscurile sunt similare.