Ultimele articole postate pe blog au diacritice. Ciudat, dar adevărat. Andreea e de vină pentru că mi-a reamintit de o dilemă mai veche de-a mea, dacă sa scriu pe blog cu diacritice sau să continui ca până acum, fără ele.
Am înteles că principala scuză a bloggerilor care nu folosesc diacriticile pe blog este lenea, cică ar mânca prea mult timp să scrii folosind literele din alfabetul limbii române. La mine faza cu lenea nu e valabilă, altfel nu citeați acum articolul ăsta. Pur și simplu nu am considerat ca am mai multe avantaje dacă folosesc diacriticile.
Avantajul principal pe care îl văd eu în folosirea lor este că elimin șansele ca o propoziție sau o frază să fie interpretate gresit de către cititori (fata sau față, din astea). Cam atât la partea cu avantajele.
Voi scrieți cu diacritice pe blog sau fără ele? Și cel mai important, de ce?
Daca e vorba de un blog personal consider esentiale diacriticele. Tine de respectul pe care il acorzi pe de o parte cititorilor, pe de alta parte respectul fata de sine.
Pana si notitele pe care le faci cu anumite ocazii in agenda le scrii cu diacritice, de ce ar lipsi de pe blogul care, in mod normal, te reprezinta?
Pe de alta parte, a scrie cu diacritice pe Twitter sau Facebook mi se pare putin fortat.
In agenda chiar nu scriu cu diacritice, doar sunt notite personale.
P.S. 2 exemple: Refresh.ro si Manafu.ro
Dupa umila mea parere este exagerat sa afirmi ca lipsa diacriticelor de pe un blog reprezinta o lipsa de respect fata de cititori.
Oamenii nu-ti vor citi blogul pentru ca folosesti sau nu diacritice, ci pentru ca ai ceva interesant de spus.
Iti dau 2 exemple de bloguri (cu mii de unici pe zi) care nu folosesc diacritice pentru a-ti argumenta declaratia de mai sus.
In plus, timpul fiecaruia este pretios. Nu, nu este lene, dar cele 10-15 minute in plus conteaza, mai ales in cazul oamenilor cu adevarat ocupati.
Este usor si reconfortant sa critici lipsa diactricelor dintr-un blog cand oferi doar 2 articole pe luna cititorilor tai.
+1 all the way 🙂
Nici argumentul lenii nu mi se pare valabil/viabil. Mi-a luat maxim 1-2 săptămâni să mă obișnuiesc să scriu cu diacritice și acum fac mai multe greșeli scriind fără decât cu. Mai am câteva probleme la emoticoanele mai complicate dar cele basice le-am învățat.
Pur și simplu omul consideră că are ceva mai bun de făcut decât să pună un semn diacritic. Scuze…
e mult mai estetic, in primul rand. cat despre respect, poti sa ii respecti si fara diacritice:)
si eu folosesc diacritice multumita celor de la diacritice.com, altfel slabe sa ma complic …
Diacritice, neapărat. Așa e limba română!
Sunt 100% de acord cu Claudiu. Şi Marius, cred că el se referea la agenda în care scrii cu pixul. Nu cred că atunci când notezi ceva de mână nu foloseşti diacritice. Asta e limba română şi nu înţeleg de ce trebuie să o deformăm. Suntem cel mai leneş popor al Europei, orice francez, oricât de analfabet ar fi el (fiindcă sunt şi la ei) foloseşte diacriticele lor (şi nu numai francezii). Nu e greu să te înveţi cu diacritice, eu am tastatură qwert şi tot m-am învăţat. Iar o tastatură românească nu-i scumpă dacă nu te descurci orbeşte…
In agenda scriu cu litere mari, am un scris pe care nu il inteleg nici eu :d.
Cum adică n-ai înţeles de ce trebuie să fie deformată limba în scris? Ca să semene cu engleza, care nu are diacritice, de-aia… De la minciunile latinomane din secolul 19 (“” şi “sunt”) s-a trecut la deformările anglomane de acum (lipsa diacriticelor, folosirea barbarismelor de genul “site”, etc.).
De fapt şi latinomanii din secolul 19 urau diacriticele şi nu le foloseau deloc, pînă cînd au trebuit să înţeleagă că limba artificială (scrisă fără diacritice) pe care o inventaseră ei era neviabilă. Dar le-a luat vreo cîteva zeci de ani să înţeleagă asta, timp în care au sabotat limba naturală cum au putut.
Din 1990 pînă azi a trecut ceva vreme de scris fără diacritice şi poate că anglomanii (sau americanomanii) de azi o să înţeleagă şi ei într-un final că limba scrisă fără diacritice este amputată, confuză, într-un cuvînt neviabilă pe termen lung. Cine vrea ca articolele sale de blog să poată fi citite şi peste 5 ani ar trebui să înceapă să scrie cu diacritice.
nu stiu la altii cum e, dar pe laptopul meu diacriticele sunt asezate foarte incomod. Asta ar fi un dezavantaj. Avantajul evident este interpretarea. Vrei sa spui “fata” … sau „față”? Pe de alta parte am inteles ca este o poveste nu tocmai de amor intre motoarele de cautare si diacritice …
Dacă ai windows vista/7, selectează layout-ul Romanian (Programmers). Atunci vei putea scrie diacriticile folosind AltGr (Alt-ul din dreapta spațiului).
E foarte comod și natural comparat cu vechea metodă (folosirea semnelor [];’\)
De exemplu, pentru ă, apeși AltGr+a, pentru ș apeși AltGr+s, etc… și nici nu trebuie să mai schimbi layout-ul înapoi pentru a avea acces la semne sau pentru a folosi tasta Alt (cea din stânga e neschimbată).
Cool, asta chiar mă ajută. Mersi.
hmmm … o sa vad daca exista ceva de genul asta. Lucrez pe Mac … cu bunele si relele lui! 🙂
Marius, sincere felicitări pentru încercare 🙂 Mă bucur că eu am fost cea de la care a pornit schimbarea, pe care eu o văd în bine. Îmi place mult tema cu avantaje și dezavantaje. Pentru mine, singurul dezavantaj ar fi caracterele care apar în locul diacriticelor din cauza unor aplicații care nu le permit pe anumite calculatoare. În rest, numai avantaje. Și despre avantaje am scris, slavă Domnului, multe articole, atât pe andreeamarc.com, cât și pe belva.ro.
Spor la scris … cu diacritice! 🙂 Parcă citesc mai ușor acum blogul tău 🙂
Cu… peste tot… fără excepție.
Eu scriu fara diacritice. De ce? Pentru ca orice cuvant care ar putea fi interpretat altfel reiese in cele din urma din context. Si da pentru ca scrisul cu diacritice este un mare consumator de timp.
Pentru consumul de timp poti folosi http://srv.diacritice.com, adauga automat diacritice unui text scris fara ele.
Chiar ma bucuram ca exista un astfel de convertor de text din fara diacritice in text cu diacritice. Am avut de pus diacritice la vreo 100 de pagini si nu a fost prea simplu. Am incercat site-ul recomandat de tine, dar… a iesit vaaaaarza. Tu l-ai folosit? Mie mi-a iesit ceva de genul: ” Conversie…
Textul iniţial [1]:
Textul intermediar [2]: [înapoi ]
Textul final [3]: [înapoi ] Diacritice cu: sedilă virgulă Format final: text html
LJ겷tipțip痯鲢殧视ꭻindirectăindirecta立廹întâlnitîntălnitșisi,毧multămulta뺷ꙻ窻
LOL, postare despre “Io de ce scriu cu diacritice?”
Pen’că ești român?! Sau pen’că scrii în limba română?! Sau pen’că e UTF-8 activat în panel?! Sau…?
Întrebare de 5 căciulițe: la școală scriai cu diacritice, la dictare? Dar la teză? Poate la vreun curs, în vremea studenției? Nu?!
Eu am ajuns să bag diacritice şi când scriu comentarii pe bloguri sau pe facebook.
Singura problema in punerea diacriticelor pe blog este legata de cresterea timpului de editare.
Daca as scrie articolele in Word ar fi simplu, dau copy-paste dar cand le scrii direct in interfata WordPress e mai complicat.
Sau, poate, o fi vreun plugin pe care nu-l cunosc?! 🙂
Un om scrie, o mie citesc.
Nu e doar respectul la mijloc. Limba română se scrie corect numai cu diacritice.
Oricum ai lua-o, efortul depus de tine pentru a scrie cu diacritice e egal cu cel depus de fiecare cititor în parte în situația în care textul nu are diacriitce, chiar dacă e mai puțin vizibil. Și cum spuneam: un om scrie, o mie citesc.
Eu îți recomand să scrii peste tot cu diacritice. Astfel, în mai puțin de 2 săptămâni, te obișnuiești și-ți va fi greu să scrii fără ele. Oriunde scrii (mai ales dacă nu folosești des calculatoare cu tastaturi diferite), încearcă să le aplici. Da, inclusiv pe chat, facebook sau altceva. Acolo scrii probabil cel mai des. Te ajută foarte mult.
Ca lectură suplimentară, află mai multe despre diacritice de-aici:
http://www.decatorevista.ro/diacritice/
și de la unul dintre cei mai bine documentați români, Cristi Secară: http://secarica.ro/
ps.
Dacă numele tău ar fi conținut diacritice, crede-mă că nu mai aveai dilema asta 🙂
pps.
Și nu internetul e problema. Internetul e făcut nu numai pentru diacritice, dar și pentru limbi scrise de la dreapta la stânga sau chiar de sus în jos 🙂
Mersi Picsel că ai amintit pe domnul Secară, într-adevăr este unul dintre cei care a avut un rol în standardizarea diacriticelor româneşti.
Am scris un articol scurt pe tema aceasta aici: http://drumliber.ro/limba-romana-corecta-diacriticele-corecte/
Ca o sinteză pentru Irina Aiacoboae şi ceilalţi care au avut probleme cu citirea unor texte scrise cu diacritice amintesc faptul ca în România nu a fost un standard ce privea diacriticele, aşa că Microsoft (bănuiesc că foloseşte Windows) în dorinţa de a localiza aplicaţiile a introdus literele ş şi ţ cu sedilă, conform standarului turcesc. Dar în limba română ș şi ț ar trebui să fie cu virgulă. Diacriticele corecte au fost introduse in Windows doar odată cu Vista, aşa că dacă are un Win XP fără actualizări are mari şanse să vadă caracterele respective în anumite programe. Pe internet o sfătuiesc să folosescă browserul Mozilla Firefox (sau altele moderne) fiindcă textele vor fi lizibile, chiar dacă nu are fonturile corecte instalate.
Revin la întrebarea lui Marius:
Eu unul am început fără diacritice şi după o vreme am scris dacă am putut doar cu ele. Lenea primordială a fost învinsă de logică şi încercarea de a respecta limba română, măcar pe blog.
Şi mă mai gândesc la un lucru: unii spun ca e contra-productiv la SEO/etc. Chiar aşa? Sau dacă o fi acum (nu sunt convins), cât va dura până nu mai e valabil argumentul, mai ales că Google apreciază tot mai mult localizarea şi afişează rezultate diferite în funcţie de ţara din care intri pe internet, limba folosită, etc. Cine nu a văzut că se poate şi căuta cu diacritice, folosind chiar tastatura virtuală de la Google? Şi Google cam recunoaşte toate diacriticele, nu se încurcă în lipsa unei litere. Concluzia personală e că e de folos folosirea diacriticelor.
Deocamdată folosesc diacriticele cu sedilă, dar cândva anul acesta le voi converti pe toate în diacriticele cu virgulă.
PS: anul trecut Wikipedia a trecut pe setul corect de diacritice, în urma unui studiu făcut în rândul românilor.
@mariussescu asnoapte ma gandeam si eu la diacritice, inainte sa adorm…
nu folosesc diacritice, dar ma gandesc sa incep. ca nici nu mai am chef sa pun tz cand chiar vreu sa fie clar ce litera e aia…
Online scriu “incorect” (totusi lumea pare sa inteleaga ce spun si ce scriu), offline scriu… corect.
Din punctul meu de vedere “incorect” e mai degraba o optiune personala, nu cred ca e o eticheta relevanta.
Oamenii care fumeaza sint incorecti, ptr ca au ales sa fumeze. Sau cei care beau. Fiind incorecti ar trebui eliminati, ptr ca evident a fi incorect nu are cum sa fie ..bine.
Eu zic ca e o optiune, nu e patriotism, nu inseamna lipsa de respect, nu e o forma incorecta, doar o forma neacceptata de unii sau altii.
Incorect ra if acad a-s scrie intro forma de genul asta, care este cu succesuri. 0.o
Daca as putea as da like la comentariu doar pentru ultima propozitie.
Ne cacam pe noi (Scuzati-mi expresia) cu si despre diacritice, dar majoritatea utilizatorilor de internet din Romania nu au auzit de “cratima” si chiar daca o folosesc, o fac total anapoda.
Sincer, mi se pare o discutie stupida in care sa aduci argumente pro si contra folosirii diacriticelor, avand in vedere ca internautii din Romania stau pe tpu.ro si pun intrebari despre menstruatie, manele si justin bieber.
Cătăline, tu ce fel de oameni cunoști care stau pe Internet? 😀
Eu folosesc un mic progrămel ROPS de vreo 2 ani. La început îl foloseam pentru că un text de tipul proză sau poezie nu dă bine fără diacritice. Apoi a trebuit să-l folosesc în articolele de la cercetare.
Şi în final va trebui la licenţă să scriu cu diacritice – vreo 100 de pagini.
Motive: îmi place să folosesc diacriticele, nu mi-e lene, consider că textul e inţeles mai bine de către cititor etc. Unşpe motive sunt. 😀
Link?
http://www.computerica.ro/diacriticero-diacritice-romanesti-pe-tastaturi-americane/
Scuze de delay. 😀
În Windows 7 nu mai e nevoie de ROPS, selectezi Romaniam Programers la language si ai aceleasi scurtături. E bun însă pt Win XP.
Da, pe-asta am uitat-o. 😀
Pe vremea când apăruse programul, nu era Win7 încă. :))
@krumel dacă vrei să faci o comparație, fă-o cu fumatul în public. Sau cu condusul sub influența băuturilor alcoolice 🙂
***
Scrisul fără diacritice e o opțiune nevinovată atât timp cât nu-i deranjezi pe ceilalți. Cred că aici e problema celor care aleg cu mai multă ușurință să se exprime în scris fără diacritice: impresia că e o opțiune personală și că nu deranjează pe nimeni 🙂
De exemplu, dacă opțiunea mea personală ar fi să scriu în klingoniană, n-aș putea ignora apostroful sau majusculele din interiorul cuvintelor. Și asta nu pentru că e important dacă m-aș face înțeles ci pentru că e important cât este de ușor pentru ceilalți să mă înțeleagă.
Sau dacă scriu în engleză folosind elemente precum „u” în loc de „you” sau „r” în loc de „are”, nu este important că nu mă voi face înțeles (pentru că probabil în final voi fi înțeles), ci este important că îi oblig pe cititori să depună un efort suplimentar.
E aproximativ la fel ca în usability. Nu e vorba de ce simți sau înțelegi tu, e vorba de cât de mult gândește cel ce trebuie să priceapă.
Nu e vorba de opțiunea ta, e vorba de confortul celorlalți.
Apoi, opțiunea ta este mult mai largă în ce privește conținutul mesajului, nu forma sa, deși chiar și atunci, confortul celorlalți este un element ce trebuie luat în calcul.
Opțiunea ta este să iei sau nu în calcul aceste lucruri. Dar chiar dacă le iei în seamă sau nu, această opțiune nu schimbă realitatea.
picsel, nu te obliga nimeni sa citesti ce scriu, daca modul cum scriu te ofenseaza. nu ma citi, e simplu. E vorba de optiune… pe care o ai.
Asta nu inseamna ca a scrie fara diacritice e o greseala, asta ie o grieseala. 🙂
Avantajul clar e că un text cu diacritice se citeşte mult mai uşor, iar eu cum prefer un text cu diactrice, aşa scriu şi pe blog. Ca cititorii mei să fie mulţumiţi.
@krumel de-aia compar cu usability. E opțiunea fiecăruia să nu mai folosească o aplicație care îi obosește 🙂
pentru lenesi ca mariusescu exista diacritice.com
Arhi, s-a zis deja de el. Din păcate nu am găsit un plugin WordPress care să adauge automat diacriticile într-un text.
picsel, eu trag 2 concluzii:
1. poti citi fara diacritice fara nici o problema, drept dovada conversatia asta.
2. ai tot timpul optiunea de a nu citi ceea ce e scris fara diacritice.
Ultima optiune iti e mai la indemana. Cat despre incorect, gresit si alte etichetari facute la adresa optiunilor pe care altii le iau, eu cred ca nu isi au rostul.
Stii, pletosii erau huliti, manelistii sint urati, oamenii care citesc carti au imprestii si tot asa. E optiunea lor .vs gusturile tale. E ok sa iti exprimi gusturile, dar ar trebui sa respectam optiunile.
Optiunea mea e ca pe online sa scriu fara. 🙂
Ah, Daddy Sescu: la ROPS ai ALT + s = ş etc. E handy şi uşor de folosit. Şi te obişnuieşti după maxim o zi. 😀
E al doilea blog pe care găsesc imaginea făcută de mine. Aia cu diacritice.
http://www.google.ro/images?hl=ro&xhr=t&q=diacritice&cp=4&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1245&bih=607
Dacă zici că e făcută de tine, pun imediat sursa.
1 http://denisuca.com/inca-o-pledoarie-pentru-diacritice.html
2 http://denisuca.com/cu-sau-fara-diacritice.html
Am şi fonturile pe undeva prin calcu’ de acasă. 😀 Eventual pot să caut TIFF-ul sau PSD-ul, dacă nu mă crezi. Cu ocazia asta, am constatat că mai multe site-uri au “preluat-o”. E greu tare să faci o pozică de-asta în Photoshop când ai Google Images…
@krumel ești ușor pe lângă subiect. În comentariul anterior am folosit cele trei asteriscuri ca să arăt că doar prima frază era pentru tine și în continuare trec la o altă idee. Nu înțeleg de ce ai luat-o atât de personal.
Ai dreptate: într-adevăr, opțiunile nu se impun, dar se discută. Probabil ai să optezi să nu citești acest comentariu pentru că este dreptul tău și eu nu pot impune asta, dar motivul este discutabil.
Eu am explicat motivele pentru care e mai bine să scrii cu diacritice, pentru că, la urma-urmei, este discuția stârnită de articolul lui Marius și aici o purtăm. Din păcate tu n-ai făcut altceva decât să vorbești în continuare despre opțiuni și comparații și să susții că nu e o problemă dacă scrii fără diacritice.
Din orice punct de vedere privești, este o problemă.
Bineînțeles că este treaba fiecăruia dacă preferă să scrie cu sau fără diacritice așa cum e treaba fiecăruia dacă preferă manelele, țigările sau orice alt lucru care altora nu le este pe plac. De exemplu, bineînțeles că este opțiunea lui Marius să lase această discuție pe blogul său, sau opțiunea ta să construiești o aplicație care este dificil de folosit de către utilizatorii care au nevoie de ea. Dar, la fel de bineînțeles ar trebui să fie și faptul că fiecare este conștient de cine și ce are de pierdut la final. Eu cred că noi avem tendința să nu fim conștienți de asta.
Nimeni nu îți impune să scrii cu diacritice așa cum nimeni nu îți impune să scrii în limba română.
Dar, hai să vorbim puțin despre ce înseamnă corect, înainte. Pe scurt, înseamnă să respecți regulile. Așa ne spune și DEX-ul. Acest dicționar conține unul din seturile de reguli construite, de-a lungul timpului, pentru ca cei ce folosesc limba română să comunice eficient și să poată cifra și descifra ușor și corect gândurile și respectiv mesajele.
Nu există reguli universale despre lungimea părului, gusturi muzicale sau atitudinea față de cunoștințele personale. De aceea comparația cu acestea este futilă. În schimb, folosirea limbii române se face după reguli (foarte multe, ce-i drept) printre care și folosirea diacriticelor. Același tip de reguli pe care îl folosește orice limbă, inclusiv engleza, care nu este o limbă fonetică, dar le folosește în cuvinte precum naïve, saké sau façade. Atât timp cât opțiunea ta este să folosești limba română, este cazul să folosești și diacriticele dacă opțiunea ta în continuare este să fii corect.
Nu eu am inventat limba și nici regulile. În schimb, încerc să susțin cu argumente orice regulă pe care o consider bună. Și fac asta nu pentru că este o opțiune ci pentru că o simt ca pe o datorie. Dar știința ne-a învățat că lucrurile trebuiesc demonstrate pentru a fi transformate în reguli și legi și tot știința ne-a învățat că nici atunci nu ai garanția că legile fizicii nu pot fi detronate de noi argumente și demonstrații. Așa că singurul lucru mai puțin relativ pe care-l avem sunt argumentele, alături de reguli și legi.
Oricum ai întoarce-o este incorect să scrii fără diacritice. Opțional —ca orice pe lumea asta—, dar incorect.
Astfel că în această discuție corectitudinea nu se referă la opțiuni și mă așteptam ca tu să fii unul dintre cei care înțelege această diferență.
Repet: nu te obligă nimeni nici măcar să folosești limba română. Dar atât timp cât o folosești în scris fără diacritice, nu poți susține că o folosești corect. Și mai mult, nu îi învăța pe alții că este corect așa. Iar dacă vrei să discutăm despre modul în care diacriticele au ajuns să fie necesare în limba română, te pot asigura de la început că sunt mult mai necesare decât reguli precum „niciun”, „sunt” sau chiar folosirea semnului „â” în interiorul cuvintelor. Pentru că limba română este una fonetică. Pe scurt asta înseamnă că se scrie așa cum se pronunță. De aceea avem nevoie de cele 5 (sau chiar numai 4) caractere cu diacritice pentru a o scrie și citi ușor și corect. Chiar dacă diacriticele nu sunt prezente într-un text, este nevoie ca mintea ta să le pună acolo pentru a da sens lecturii.
Iată câteva argumente cu care susțin că este mai dificil pentru cei ce citesc astfel de texte. Poate că este dificil și pentru tine să scrii, dar cu siguranță a fost mai dificil să înveți în școală să scrii în limba română (unde ai învățat folosindu-te de diacritice) decât este pentru oricine acum să folosească tastele „ascunse” pentru a marca aceste semne corect.
Orice am discuta noi aici, lucrurile astea nu se schimbă. Nu spun că nu poți citi un text în limba română scris fără diacritice. Nu vorbesc nici măcar de tine. Spun doar că este mai greu. Spun doar că unui străin îi este și mai greu. Spun doar că unui calculator îi este aproape imposibil. Spun doar că atunci când vorbești, le folosești. Spun doar că atunci când scrii de mână, este foarte probabil să le folosești oricum. Și pot să mai adaug că 95% dintre moldoveni (adică români la est de Prut) folosesc diacriticele oriunde și nici măcar nu se gândesc că au opțiunea să scrie fără. Spun doar că românii sunt mai leneși, și nu scrisul limbii române fără diacritice e aici ca să demonstreze asta.
Spun doar că majoritatea preferăm să alegem niște lucruri din comoditate și nu în urma unei analize.
Și cred că pot susține că acest lucru este o atitudine defectuoasă, iar motivele din spate sunt discutabile.
Atat de multe argumente care nu ma conving. 🙂
Sa inceapa inchizitia….
Îmi cer scuze că n-am folosit funcția „Răspunde”. Abia acum am observat comentariile cascadate.
Ăsta e al 44-lea. Incredibil! Bloggerii din România (sic!) au descoperit diacriticile.
Pentru că efectiv am rămas fără cuvinte, efectiv n-o să mai zic ceva. Să mi se ardă sursa!
Nu folosesc diacritice, pt ca nu toate browserele afiseaza corect diacriticele si ma enerveza sa vad tot felul de patratele in loc de diacriticele la care am muncit atata! 😀
Nu browserul e de vină, ci faptul că tu nu ai setat bine țara în care locuiești în MS Windows.
Și cu țara setată unele fonturi moderne nu au diacritice in Internet Explorer si sunt inlocuite cu altele. Te cam zgârâie pe ochi imaginea. Mai bine fara ele.
Multumesc pentru http://srv.diacritice.com/
Eu de vreo 12 ani lucrez cu fonturi modificate pentru paginarea de revista. Cu ele am crescut. E o combinatie de semne diferita de cea pe care o am pe tastaturile romanesti. Acum cand nu mai sunt ziarist, scriu pe stilul asta foarte rar. In rest scru in romengleza foarte mult, in engleza si in social media unde lumea nu prea scrie cu diacritice.
Ma gandeam sa trec la un moment dat, asa ar fi frumos si corect, dar lipsa timpului si provocarea acomodarii ma tin pe loc.
Cristi, şi la mine problema timpului e cea mai gravă, dar pe Windows 7 e mult mai usor, doar apesi Alt Gr şi litera corespunzătoare. Eu fac o încercare, să văd cum merge. În plus există şi diacritice.com.
Da, așa e, fără diacritice textul sună eronat rău de tot. Plus că parcă nici nu te simți bine când trebuie să tot intuiești cuvintele..
Eu am avut o perioada in care am scris cu diacritice pe blog. Da, e adevarat ia mai mult timp dar nu ma deranja asta. Dar am renuntat la a mai scrie deoarece dupa o perioada cand m-am mutat de pe un domeniu pe altul si de pe o platforma pe alta, postarile care erau cu diacritice nu se mai vedeau cum trebuie; in loc de ş ţ â î se vedeau patratele si se strica toata postarea. Daca intri pe blogul meu o parte din postarile de inainte de luna februarie sunt nenorocite de treaba asta. Asa ca am renuntat la a mai scrie cu diacritice tocmai ca sa nu mai am probleme de genul asta. Pana acum n-am primit reclamatii de la nici un cititor pentru asta
Am incercat sa scriu si eu cu diacritice, atat pe blogul de it cat si pe cel din semnatura. NU timpul redactarii e o problema, dar ajungi sa dai de unele incompatibilitati destul de aiurea. Ca sa dau un exemplu, scriam articolul si apoi completam cu titlu si descrierea si in pluginul All in One SEO. Problema aparea atunci cand dadeam share pe retelele sociale. S-a intamplat de cateva ori sa imi apara “?” in loc de diacritice. La inceput credeam ca apare asa doar la mine, dar m-au anuntat si cativa prieteni din online de problema.
Respectul il arati cititorului atunci cand incerci sa scrii cat mai corect. Se intampla sa faci si greseli gramaticale. Uitati-va si la site-uri mare, importante, sa vedeti acolo greseli. Pana si pe Mashable sunt uneori greseli (chiar daca sunt in engleza) PS: nu am constatat eu, ci am citit un articol pe extern despre chestia asta.
Cel mai grav mi se pare atunci cand un blogger nu pune spatiu dupa (.,!? etc). Deci, e cel mai urat lucru de pe fata pamantului sa faci o asemenea greseala. Sa scrii propozitii unite, sau sa lasi spatiu si inainte de semnele de punctuatie, si dupa semnele de punctuatie. Sau sa lasi spatiu dupa cuvantul din fata semnului de punctuatie, si pe acesta sa il lipesti de cuvantul urmator? 🙂 ATENTIE.. se intampla din greseala, dar articole intregi scrise asa, nu se mai numesc greseli.
@krumel: sa-ti dea Dumnezeu sanatate. De doua luni si ceva tot intru aproape zilnic pe blogul tau sa vad daca ai mai pus ceva. Stiu ca esti foarte ocupat, dar sunt sunt multe de zis pt ca nenea Google face “figuri” in ultimul timp. Nu ar strica o reactualizare a posturilor mai vechi sau si ceva lucruri noi.. poate, poate :D. Multumesc anticipat.