Nu îți dai seama cât de mult ai nevoie de un lucru până când îl pierzi.
Să recunoaștem, în România o ducem bine de tot cu accesul la internet. Poți să îți faci un abonament de internet mobil începând de la 10 lei la RDS, și merge decent, am prins și 7,2 MB cu el. Poți să îți pui internet prin fibră optică cu nu mai știu câți zeci de MB viteză de pe la 25 de lei. Dacă te plimbi prin orașele mari sigur vei găsi cel puțin un hotspot gratuit la 500 de metri, fie că e pus la dispoziție de primărie gratuit, fie că e uitat de cineva neparolat.
De exemplu eu am internet prin fibră optică plus internet mobil de la RDS cu 39 de lei și încă o opțiune de internet de la Orange în abonamentul personalizat, cu doar 2 euro. Prin comparație, în Franța plătești de la 30 de euro în sus pentru internet, iar viteza e de maxim 8 Mbps. Da, eu sunt obișnuit să am net peste tot.
De aceea când am ajuns în Franța am avut un șoc. În aeroportul Charles de Gaulle a fost ok, am stat vreo 10 minute și mi-am verificat emailurile. Abia când am plecat înapoi am văzut că aveai primele 15 minute gratuit, iar după aceea trebuia să plătești pentru internetul wireless. Nu era mult, vreo 4 euro pe oră, dar sigur nu era gratuit.
Dacă cautați pe net veți găsi mai multe pagini cu informații despre hotspot-uri Wi-Fi gratuite în Paris, cum ar fi asta. Nu știu dacă sunt de actualitate, dar eu nu am găsit nici un hot-spot gratuit în Paris, și am umblat în 3 zile prin tot orașul, cu trenul, autobuzul și mai ales metroul.
Partea interesantă este că erau peste tot hot-spot-uri, dar nu gratuite. Sunt foarte multe companii ce au amplasat hot-spot-uri Wi-Fi în capitala franceză, doar că trebuia să plătești pentru acces, în jur de 4-5 euro pe oră, e suficient să ai un card bancar la tine și poti comanda direct de pe pagina lor. Mai era internetul gratuit din localuri și cafenele, doar că și acolo trebuia să ai parola. Citisem undeva că în Paris sunt peste 200 de hot-spot-uri puse gratuit la dispoziție de primărie, mai ales prin parcuri și spații publice. Eu nu le-am găsit.
Ajungem la internetul de la hotel. Hotelul era fain, camera avea un pat foarte moale, micul dejun era excelent iar personalul foarte amabil. Hotelul era dotat și cu internet wireless, ca orice hotel de 4 stele care se respectă. Și ca orice hotel de 4 stele care se respectă, îți cereau 5 euro pe oră pentru acces la internet sau 3 euro pe 15 minute, dacă vroiai să folosești calculatorul lor. Așa e în Franța, și sunt suficiente țări unde observi același lucru.
Internet-cafe-urile erau la fel, de la 5 euro ora pentru acces la internet.
Nu mă plâng, m-am descurcat cu internetul, și cu tarifele lor piperate. Ce vreau să vă spun e altceva, fiți bucuroși că ne merge internetul bine în .ro. Nu vă mai plângeți că în orașul vostru primăria nu a montat hot-spot-uri decât în parcurile mari, nu vă mai agitați că descărcați doar cu 10 Mbps de pe torrenți, nu vă mai supărați că vecinul si-a parolat internetul wireless la care vă conectați seara.
Când vine vorba de accesul la internet și tarifele plătite pentru internet, comparativ cu alții noi o ducem bine, chiar foarte bine, nu mai zic de viteza internetului care e printre primele din lume în România.
Voi prin ce țări ați mai avut surprize cu accesul la internet?
Cum e cu internetul în Paris, Franța http://t.co/WQRnfpKa via @mariussescu
În Italia cu netul e la fel o mare problemă. Nepotul dădea 25 de euro pentru 100 de ore pe lună, dar avea dreptul să stea pe net numai 5 ore pe zi. Voia să-şi tragă prin telefon fix, cică ar fi mai bun, şi acolo trebuia să dea 20 de euro, dar nelimitat.
Două luni cât am stat în vară în Italia, singurul lucru ce mi-a lipsit a fost internetul. România mai deloc.
În Italia era o ofertă mai bună la 3, 300 de ore acces la internet mobil lunar cu 20 de euro, dar nu știu ce limită de viteză aveau.
In Belgia la un Hotel chiar de langa sediul NATO unde am poposit vreo 2 nopti imi cereau 5 euro pe ora.
In Italia la fel, la un hotel din Veneto unde cazarea a fost 80 euro pe noapte imi cereau 1,5 euro pe 30 de minute si viteza maxima de 3 mb.
Germania, aici am gasit in general wifi gratis la Starbucks, Mc si alte restaurante + wifi neparolate in cartiere in special in Munchen si Kholn-Dussendorf-Dortmund.
In Luxembourg am gasit net for free doar 15 minute de la municipalitate si cred ca acolo este singurul Mc din lume in care nu am gasit wifi free.
In Franta am gasit wifi free doar la un singur restaurant si la Mc.
In New-York am gasit wifi free doar la starbucks si ala extrem de incet.
Deci in concluzie stam bine la net atat ca surse free cat si ca viteza (parca suntem a 3-ia tara din lume ca viteza).
Statele ex-comuniste au in general wifi gratis si cu viteza acceptabila.
Uau, dar știu că ai umblat un pic. Corect, prin Europa de est internetul e mult mai accesibil decât în Vest. Ultimul studiu spunea că suntem pe locul 2 la viteza internetului, după Coreea de Nord.
Dupa Coreea de Sud poate, ca aia din nord nu cred ca au acces.
[…] că nu e nimeni obligat să îți dea net moca, nici măcar la hotel. După ce am văzut cum stă treaba cu internetul în alte țări nu mai vin cu pretenții, mai ales că eu am mereu stickul de internet mobil la mine și după 15 […]
in it e usor sa ai net gratis pur si simplu te conectezi la alice sau la fastweb….doar k ai nev de un prog sa spargi parola si e usor de gasit….
internetul mobil orange, vodafone si cosmote este mult mai scump decat in alte tari in rest rds, upc si romtelecom au tarife decente la internet
[…] Obișnuit cu internet wireless, conexiuni rapide și hot-spot-uri gratuite, am fost surprins să nu găsesc nicăieri acces la internet gratuit pe mobil. Încredibil, nu? Peste tot erau hot-spot-uri, dar trebuia să plătești cu cardul, minim 4-5 euro pe oră. La hotel la fel, 5 euro pe oră pentru acces la internet. Am scris mai detaliat atunci despre experiența cu internetul în Franța. […]
Chiar exista internet gratuit nelimitat in tot Parisul (si langa zonele vecine), poate fi limitat doar de zidurile groase daca te afli in subsolul unor cladiri.
In fiecar eparc la intrare exista un panou unde este afisata o parola din 4 caractere cu care te poti conecta la internet gratuit timp de 4 ore.
90% dintre cafenele, cofetarii, restaurante si hoteluri ofera internet gratuit.
Salut. Ai foarte mare dreptate Alexandru. Eu stau in Frante de aproape 3 ani , si ma plang incontinuu de internetul lor foarte slab. Spre exemplu in orasul unde stau , nu are fibra optica ceea ce este foarte ”naspa”. Sa d-ai 40 de euro pentru un internet de 500 kbps este halucinant.Nu pot sa ma joc jocuri. Am ”lag” si nu pot sa vorbesc pe Skype cu prietenii mei din romania. Chiar daca am o camera webcam de 9 megapixel pe Skype este de 0.5 megapixeli.Pe Wikipedia Romania este pe locul 24 la viteza de internet. Defapt Romania este pe locul 3 sau 4 la cel mai bun internet din lume.Daca vrei sa ai un intenet bun in Franta , trebuie neaparat sa stai in Paris si sa d-ai pe luna vreo 60-70 de euro pentru un internet de 200 mbps. Franta ar trebui sa fie pe locul 48 la cel mai bun internet din lume. Tatal meu vitreg care este francez , cand l-am adus in Romania , a ramas cu gura cascata vazand ce ieftin si bun internet au romanii. Pe scurt Romania are cel mai bun internet din lume,