fbpx

Cum e cu școala online pe timp de Coronavirus

2019: lasă jos telefonul și fă-ți temele.
2020 – ia telefonul, intră pe WhatsApp și fă-ți temele. 🙃

Acum că toată România a început să facă școală online, cu sau fără resurse, că e ordin de la minister, mă gândeam să notez aici câteva idei.  Și cea mai importantă este că nu ar trebui să punem presiune inutilă pe copii în perioada asta, să îi stresăm cu toate temele și lecțiile. Da, trebuie să le facă, dar nu vine sfârșitul lunii dacă nu trimit tema rezolvată pe WhatsApp imediat.

Copiii sunt deja stresați, îi ținem închiși în casă de o lună și jumătate, nu se mai văd cu colegii, cu prietenii lor, nu mai merg în parcuri, nu se mai joacă ca înainte, și peste tot în jurul lor aud doar discuții despre Coronavirus. Nu e nevoie și de noi să îi batem la cap în mod exagerat, eu zic că e mai important să ne asigurăm că sunt fericiți și că vor ieși normali la cap din casă, după 15 mai. Și noi cu ei, nu mai fiți foarte exigenți nici cu voi, suntem pe survival mode acum, important e să fim bine.

Avem 2 fete, în clasa a treia și clasa zero. Chiar dacă a venit pandemia noi am continuat cu lecțiile de engleză online pe Zoom încă din martie, că centrul unde mergeau ele s-a repliat repede pe cursuri online și era păcat să întrerupem 4 ani de muncă, fetele deja vorbesc fluent engleza.

Pe WhatsApp la școală deja aveau grupuri create cu învățătoarele, unde primeau fișe și sarcini zilnice pe care trebuie să le facă. Acum ambele au început și lecțiile online cu colegii pe video chat, una pe Zoom, cealaltă pe Google Meet. În plus mai primesc și fișe suplimentare de la ceilalți profesori, ce trebuie trimise pe email, sper să nu înceapă și ore de sport pe Zoom. 🙂

Ideea e că dimineața și după-amiaza au câte o oră când discută prin video chat cu toată clasa, mai au și teme de rezolvat pe lângă, mai au și cursuri online opționale pe care am ținut noi să le continuăm. Avem în casă 3 laptopuri, 4 telefoane, mai muncim și noi cu ele, dar ne descurcăm, jonglând cu ce avem noi de făcut pentru muncă și ce au ele de făcut pentru școală.

Noi lucrăm pe online, mâncăm internet pe pâine, știm cum e cu tehnologia, cu aplicațiile online, cu cu apelurile video, avem destule gadgeturi în casă și internet prin fibră optică. Totuși, mă gândesc că sunt multe familii unde nu există un laptop sau telefon pentru fiecare, nu mai zic de acces la internet sau cunoștințe practice pentru utilizarea lor. Ei oare cum se descurcă cu școala online?

Cred că sunt mulți oameni atehnici, și nu o zic ca un reproș, ci ca o realitate. Nu e suficient să se spună că e obligatorie școala online pentru copii, e nevoie și de educație pe zona asta, de dispozitive, atât pentru părinți, copii, cât și pentru profesori și învățători.

Sunt sigur că va ieși ceva bun din pandemia asta și legat de școala online, și cred că autoritățile ar trebui să intensifice pe vară eforturile pentru a se asigura că în toamnă avem un sistem funcțional, astfel încât toți elevii să aibă dispozitive, internet și profesorii să aibă metodologia de predare adaptată. Poate că nu vom avea nevoie de ele și elevii se vor întoarce în clase, dar dacă nu se vor putea întoarce scuza cu Nu am avut timp să ne pregătim nu mai e valabilă.

În fine, voiam doar să vă zic să nu îi stresați prea tare pe copii cu școala, dacă nu au examene anul ăsta, mai este o lună și ceva de școală online, dar cel mai important e să ieșim cu bine din pandemie.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *